0
Terug naar overzicht

Wat te doen met de spullen van een overleden dierbare?

18/12/2018
Stephanie Sequeira
Delen:
spullen van een overleden dierbare

Het opruimen van de spullen van een overleden dierbare kan een erg moeilijke stap zijn. Vaak zit er aan deze persoonlijke bezittingen een sentimentele waarde en roepen ze emoties en herinneringen op. Maar toch zul je op een bepaald moment deze stap moeten zetten. Om je hierbij te helpen geven we een aantal tips en adviezen.

Waar begin je met het opruimen van de spullen van een overleden dierbare?

Als je eenmaal hebt besloten wanneer je gaat starten met het opruimen van de spullen van een overleden dierbare, komt meestal de vraag 'waar moet ik beginnen?' Wij hebben een aantal stappen voor je opgesteld die je kunt volgen.

Stap 1: Hulp vragen
Doe je het liever in je eentje of vind je het toch fijn om hulp te krijgen van een goede vriend(in) of een familielid? Wees dan niet te bescheiden om hulp te vragen, zij zullen je graag willen helpen. Hij of zij kan jou steun bieden, want het is en blijft een moeilijk moment. Daarnaast kun je misschien ook wel hulp gebruiken bij het dragen van zware dozen met allerlei spullen erin, het sorteren van de spullen en het verder opruimen, weggeven of wegdoen van de spullen.

Stap 2: Bekijk alle belangrijke papieren
Voordat je begint met het opruimen van de spullen, is het verstandig om eerst alle belangrijke papieren van de overledene te verzamelen als je dit nog niet hebt gedaan. Denk aan belangrijke gegevens die je misschien wel nodig hebt om belangrijke administratieve en financiële zaken te regelen zoals bijvoorbeeld verzekeringen, hypotheken, bankgegevens en een testament. Nadat je dit allemaal verzameld hebt, kun je ze het beste opbergen op een veilige plek, zodat je ze niet per ongeluk weggooit.

Stap 3: Verzamel alle spullen in één ruimte
Het papierwerk is nu uit de weg geruimd en het echte werk kan beginnen. Misschien heb je de spullen allemaal al in dozen in de kelder of op zolder klaar staan. Het is dan makkelijker om alles te sorteren. Probeer alle spullen van de overleden dierbare in één ruimte te verzamelen, zodat je de spullen vervolgens kunt onderverdelen in verschillende categorieën.

Stap 4: Bewaren, loslaten of weggooien
Nu je alles in een ruimte hebt verzameld komt het moeilijkste gedeelte. Bij deze stap ga je namelijk de spullen één voor één na, zodat je alles nog even goed kunt bekijken. Ons advies is om de spullen in drie categorieën onder te verdelen: spullen die je wilt houden, spullen die je nog kunt weggeven of verkopen en spullen waar niemand meer wat aan heeft.

De gedachte achter het sorteren van de spullen is dat je uiteindelijk alleen overhoudt wat de beste herinneringen naar boven brengt. Niet alle spullen hebben namelijk een sentimentele waarde, hoewel je misschien in je hoofd hebt zitten dat elk voorwerp in de doos bijzonder is en dus bewaard moet worden. Door het te verdelen in categorieën ga je na wat er daadwerkelijk belangrijk is om te bewaren voor jezelf en wordt het wat makkelijker om de rest weg te doen.

Bewaren, weggeven of weggooien?

Onderstaande tips zijn bedoeld om het sorteren te vergemakkelijken en om advies te geven over wat je vervolgens met de spullen kunt doen die je wilt bewaren of wilt wegdoen.

1. Bewaar spullen digitaal

Heb je besloten om iets weg te doen, maar vind je het lastig om er afstand van te doen? Of wil je iets liever niet wegdoen maar heb je gewoonweg geen ruimte om het te bewaren? Maak er dan foto’s of scans van zodat je het digitaal kunt bewaren. Dat ene mooie kastje past wellicht niet in je huis, maar mocht je het ooit weer even willen bekijken dan kun je de foto weer tevoorschijn toveren. Zo kunnen er ook andere spullen zijn die je op deze manier wilt bewaren. Denk aan tekeningen, een werkstuk, liefdesbrieven of een schrijfproject waar de overledene mee bezig was. Bewaar het bijvoorbeeld op een harde schijf of een usb-stick. Om er zeker van te zijn dat je het vervolgens niet kwijtraakt kun je het digitaal op meerdere plekken bewaren. Door het digitaal te bewaren bespaar je ruimte, je kunt het daarnaast altijd terug kijken en je kunt het eventueel online delen met vrienden en familie.

2. Een speciaal herdenkingsplekje of ruimte in huis

Met de spullen die je wilt bewaren kun je wat moois maken. Hoewel je de overledene natuurlijk nooit zal vergeten, vinden sommige mensen het fijn om naast foto’s ook iets anders in huis te hebben dat hen aan de overledene doet denken en waar ze elke dag naar kunnen kijken. Kijk eens naar ons artikel 'Herdenkingsgebaren voor in huis' en naar onze Pinterestbord 'Memories' voor inspiratie. Je kunt met de spullen van een overleden dierbare bijvoorbeeld een speciaal herdenkingsplekje in huis creëren.

3. Of een memorybox

Heb je niet genoeg ruimte thuis voor een herdenkingsplekje? Bewaar een aantal kleinere dierbare spullen van een overleden dierbare dan in een speciale doos of memorybox. 

4. Kleding laten verwerken in een herinneringsvoorwerp

Is er kleding van de overledene die je graag wilt bewaren? Ook dit kun je omzetten in een tastbare herinnering. Denk hierbij aan een lappenknuffel, een lappenkussen of een lappendekentje, gemaakt van de kleding van de overledene. Er zijn een aantal bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn..

5. Weggeven of verkopen

Als het gaat om de spullen in de categorie ‘weggeven of verkopen’ is er een aantal opties waar je uit kunt kiezen: geef het aan familie of vrienden, doneer het of verkoop het aan bijvoorbeeld een kringloopwinkel. De spullen die je niet meer wilt behouden kan iemand anders misschien wel goed gebruiken.

6. Weggooien

Het liefst gooi je spullen niet weg, want ooit betekenden ze veel voor de overledene. Maar als jij er zelf niet veel meer aan hebt en het is te oud of te zeer beschadigd om het weg te geven of door te verkopen, zit er vaak niks anders op. Onthoud wel dat je de herinneringen voor altijd met je meedraagt en dat je deze dus niet loslaat als je de spullen wegdoet. Deze gedachtegang kan jou wellicht helpen om beslissingen te nemen bij het opruimen van de spullen.

Spullen van een overleden dierbare laten taxeren

Eerder kwam al naar voren dat je de spullen die je niet behoudt kunt verkopen aan bijvoorbeeld een kringloopwinkel. Veel mensen doen het liefst meteen alles in een keer weg, zodat ze er niet meer naar hoeven om te kijken. Misschien vind je dit helemaal niet zo belangrijk, maar het is toch goed om te weten dat je hierdoor geld kan mislopen en misschien zelfs wel bijzondere erfstukken wegdoet. Laat spullen als meubels en schilderijen daarom voor de zekerheid taxeren voordat je ze verkoopt of weggeeft. Misschien verander je van gedachten als je de exacte waarde weet. Een bedrijf dat hier goed bij kan helpen is Vendu Notarishuis Rotterdam. Met 200 jaar ervaring en deskundigheid bieden zij totale ontzorging bij het taxeren, maar ook bij het verdelen en veilen van waardevolle objecten.

 

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een taxateur die de financiële waarde van objecten inschat en advies kan geven alvorens je beslissingen maakt over de spullen van een overleden dierbare? Bekijk dan onderstaande leverancier.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (1)

Reactie van Leny Adriaans op 7 dec. 2023 22:26
"Huis van mijn zus is door de notaris, die de bodelvolmacht heeft de inboedel uitbesteedt aan een antiecair voor een veiling waar ook niet erfgenamen aan kunnen deelnemen. Ik heb hiervoor geen toestemming gegeven notaris heeft dit toch gedaan mag dat?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje