Terug naar overzicht

Dit Vlaamse familiebedrijf maakt gedenksieraden van uitzonderlijke kwaliteit

23/05/2017
Redactie
Delen:
elegante gedenksieraden, sieraden, eigentijdse gedenksieraden

-ADVERTORIAL-

In het historische stadje Lier, even ten zuidoosten van Antwerpen, vind je het atelier en een van de twee winkels van Ines Bouwen Juweelontwerper. In het atelier maakt Ines Bouwen haar bijzondere en unieke sieraden. We spreken met haar zus Inge Bouwen over het kleine familiebedrijf. "Wij maken mooie designjuwelen van hoge kwaliteit die anders zijn dan de sieraden die je bij de meeste juweliers ziet. Ook kun je bij ons verschillende assieraden kopen."

Draagbare juwelen

"Eigenlijk is alles met diamanten begonnen", zegt Inge. "Mijn vader heeft altijd in de diamanten gewerkt. Hij is dan ook gespecialiseerd in het aankopen van diamanten van goede kwaliteit. Mijn moeder verkocht juwelen van andere ontwerpers en bedrijven." Haar zus Ines volgde een opleiding tot edelsmid en juweelontwerper in Antwerpen. "De opleiding die ze gevolgd heeft is heel praktisch en volledig gericht op draagbare juwelen. Na haar afstuderen hebben wij een winkel in Lier geopend waar wij een combinatie van onze eigen collectie en een collectie van andere ontwerpers verkochten. Toen bleek dat negentig procent van de verkoop onze eigen collectie betrof, hebben wij ervoor gekozen om alleen nog zelf ontworpen sieraden te verkopen." Al snel verhuisden ze in Lier naar een groter pand, met naast een winkelruimte ook een atelier. Twee jaar later openden ze ook een tweede winkel in Gent.

"Onze sieraden zijn elegant en eigentijds. Ze zijn herkenbaar aan hun bijzondere structuur en niveauverschillen. Ze vormen een gedurfde mix van mat en blinkend en glad en ruw."

Klein familiebedrijf

Het hele gezin werkt inmiddels voor het bedrijf. "Het is echt een familiebedrijf", zegt Inge. "Ik vind het echt heel leuk om samen met mijn familie te werken. Vroeger gaf ik les in het kleuteronderwijs. Dat deed ik heel graag, maar dit werk vind ik ook heel leuk. Binnen een familiebedrijf ken je elkaar goed. De sfeer is open en je kunt vrij met elkaar communiceren. Ook vind ik het fijn dat je elkaar vaak ziet." Haar vader koopt de diamanten in en haar moeder staat voornamelijk in de winkel. Zelf heeft ze ook haar eigen taken. Zo staat ze zelf ook in de winkel, houdt ze onder andere het klantenbestand bij en doet ze samen met haar moeder de administratie. Met veel passie praat ze over de sieraden die haar zus maakt.

Eigentijdse en elegante gedenksieraden

"Onze sieraden zijn elegant en eigentijds. Ze zijn herkenbaar aan hun bijzondere structuur en niveauverschillen. Ze vormen een gedurfde mix van mat en blinkend en glad en ruw." Juweelontwerper Ines Bouwen is gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van trouwringen, maar ze maakt ook veel assieraden. Ines: "Ons meest verkochte gedenksieraad is het assieraad." Aan een ketting wordt een klein buisje van 1,5 centimeter gehangen waar nabestaanden as van hun overleden dierbare in kunnen doen. Dat buisje past precies in de bolling van een speciaal ontworpen hanger die ervoor komt te hangen. "Dit assieraad hebben wij zelf bedacht en ontworpen. Het idee is dat mensen dan niet altijd vastzitten aan hetzelfde halsjuweel omdat je de hanger makkelijk kunt wisselen. Ze kunnen bij ons kiezen uit een breed assortiment aan hangers." Ook is het niet direct duidelijk voor anderen dat het om een assieraad gaat.

Klik op de pijltjes om de foto's te bekijken

Een buisje voor dierbare momenten

Maar je kunt er ook een beetje zand of grond instoppen van een plek waar je dierbare herinneringen aan hebt. Of denk een aan een stukje stof van een kledingstuk of knuffel. Het is daarnaast ook mogelijk om een assieraad te laten maken waarin de vingerafdruk van je overleden dierbare wordt gegraveerd. "Nabestaanden kunnen een scan van de vingerafdruk naar ons opsturen. Wanneer mensen in de fysieke winkel komen maken wij zelf een scan en geven wij het origineel direct weer mee. Het is natuurlijk ook mogelijk om de vingerafdruk te verwerken in een hanger die voor het asbuisje gehangen kan worden", zegt Inge.

18-karaats goud

"De sieraden worden gemaakt met de 'verloren was techniek'. Hierbij wordt het sieraad eerst gemaakt in was. Hierdoor kunnen wij verschillende effecten van reliëf inleggen. Daar wordt weer een wasmodel van gemaakt. Bij de goudgieterij word het sieraad vervolgens gegoten. Als het dan terugkomt wordt het bij ons afgewerkt." De sieraden worden gemaakt van geel goud, roségoud, witgoud, champagnewitgoud of witgoud met rodium (een wit edelmetaal dat zorgt voor een witte kleur). "Wij werken alleen met edelmetalen", zegt Inge. "Ook worden de sieraden gemaakt van 18 karaats goud." Hoe hoger het karaat, hoe intenser de kleur van het goud wordt. Voor extra schittering kun je ook een diamant toevoegen. Deze worden speciaal ingekocht door de vader van Inge en Ines. "Mensen kunnen hun eigen diamant meebrengen of de diamant door ons laten uitzoeken."

Certificaat van waarde

Ze werken alleen met diamanten van uitstekende kwaliteit. De diamanten worden aangeduid met VVS (very very small inclusion). "Dat bekent dat het gaat om diamanten met heel weinig onzuiverheden. Het is de op twee na beste kwaliteit van diamanten. De kleur van de diamant gaat van geel naar extreem wit. Onze diamanten krijgen de letter 'F', wat staat voor uitzonderlijk wit." Bij alle sieraden met een diamant krijg je ook een certificaat mee. "Mijn zus Ines heeft bij de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen een opleiding gevolgd tot Certified Diamond Grader. Hier leer je de kwaliteit en de kleur van de diamant bepalen. Ook leer je op welke manier de diamant geslepen moet worden om hem het best tot zijn recht te laten komen."  Op het certificaat vind je onder andere de waarde van het sieraad dat vrijwel volledig door Ines zelf gemaakt en ontworpen wordt.

Inge en haar familie hebben ontzettend veel passie voor hun vak en dat blijkt uit de sieraden die zij verkopen. Momenteel zijn zij bezig met een opzetten van een webshop zodat ook de Nederlandse klanten niet helemaal naar België hoeven te rijden. In de tussentijd ben je van harte welkom in de winkel in Gent of in Lier of kun je voor vragen altijd contact opnemen met Inge of een van haar familieleden.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET INES BOUWEN JUWEELONTWERPER

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje