Terug naar overzicht

Een uniek kunstwerk, samengesteld uit dierbare foto's

22/03/2018
Paul Geraedts
Delen:
herinneringskunstwerk van foto's
Advertorial

Wanneer een dierbare overleden is, zijn er vele manieren om hem of haar te gedenken. Een heel bijzondere vorm is een herinneringskunstwerk van foto's. Hiske Kamminga maakt deze werken. Zij gebruikt voor haar creaties foto's met een speciale herinnering en laat ze op een kunstige manier in elkaar overvloeien. Hiske vertelt ons over deze bijzondere kunstwerken. 

De herinneringskunstwerken van Hiske Kamminga zijn uniek in hun soort. Het werk heeft op het eerste gezicht raakvlakken met een collage, maar de manier waarop de foto's in elkaar overvloeien maakt het een stuk kunstzinniger. Hiske: "Het is een samengesteld kunstwerk dat in samenwerking met de familie ontstaat. De foto's gaan in elkaar over en worden zorgvuldig geselecteerd. Voor het eindresultaat is het belangrijk dat de aangeleverde foto's een mix zijn van landschappen en mensen. Variatie komt het werk ten goede. Zo worden zowel dierbare plekken als mensen met elkaar verweven."  

De kracht van een herinneringskunstwerk

Maar waarom juist die herinneringskunstwerken? Hiske legt de overlap met haar vroegere baan -in het maatschappelijk werk- uit: "Ik zocht naar een manier om én creatief bezig te zijn, maar tegelijkertijd ook mensen verder te helpen. Toen heb ik mezelf de vraag gesteld: 'Wie heeft er het meest aan een herinneringskunstwerk?' En toen kwam ik al snel uit bij mensen die iemand verloren zijn. Ik miste in het maken van mijn vrije werk ook wel het contact met mensen. Met zo'n persoonlijk werk heb je dat natuurlijk veel meer, zeker als mensen de behoefte voelen hun verhaal te delen in een periode van rouw."

Voordat Hiske Kamminga de stap zette om zich volledig op het maken van herinneringskunstwerken te richten, hield ze eerst een belronde om te polsen hoe soortgelijke werken ontvangen werden: "Ik had bijvoorbeeld al werken gemaakt voor mensen die met pensioen gingen, of een andere mijlpaal in hun leven bereikt hadden, dus het was goed om eens te kijken hoe ze ontvangen werden. Wat ik uit deze leuke gesprekken afleidde was dat het vooral een prachtige manier is om herinneringen 'vers' te houden. Ook kreeg ik steevast terug dat het kunstwerk voer voor gesprekken is met visite. Ik denk dat daar juist de kracht ligt van het werken met foto's, die anders misschien ergens op een computer zouden staan of in een fotoboek."

Afgestemd op het interieur

Er zijn een aantal dingen belangrijk voor de unieke fotokunstwerken, die allemaal volledig op maat gemaakt worden. Haar aanpak is dan ook zeer persoonlijk. "Allereerst is het van belang dat ik weet wat voor interieur iemand heeft en waar het werk komt te hangen. Vaak ga ik op voorhand persoonlijk langs om dit zelf te bekijken, maar dat hoeft niet. Ik kan ook werken met foto's van het interieur en aanwijzingen van de familie. Dan kan ik aan de slag."

Afkomstig uit het maatschappelijk werk is de overstap naar het maken van herinneringskunstwerken misschien niet de meest logische carrière switch, maar voor Hiske Kamminga is het iets wat allang kriebelde. "Helaas moest ik mijn werk als maatschappelijk werker opgeven vanwege gezondheidsredenen. In die situatie ben ik heel creatief aan de slag gegaan voor mezelf en heb ik een eigen stijl en manier ontwikkeld om met meerdere foto's een digitaal kunstwerk te maken. Dat is inmiddels alweer acht jaar geleden. In mijn vrije werk (onder de naam VanHiske) beeld ik vooral emoties en menselijke processen uit. De natuur is daarin een mooie metafoor en grote inspiratiebron. En sinds kort ben ik me volledig op het maken van herinneringskunstwerken voor een overleden dierbare gaan richten."

 

De mogelijkheden

Voor het herinneringskunstwerk zijn er verschillende mogelijkheden, Hiske kan met uiteenlopende bronnen uit de voeten: "Het aangeleverde materiaal mag digitaal zijn, maar het kunnen ook oude foto's zijn. Die kan ik dan inscannen en in het kunstwerk verwerken. Maar ook bijvoorbeeld dierbare voorwerpen kan ik komen fotograferen. Qua grootte en vorm zijn er natuurlijk verschillende mogelijkheden, de een wil een vierkant werk terwijl de ander misschien de voorkeur heeft voor een panorama of rechthoek. De professionele afdruk kan op fotopapier gemaakt worden, of op doek en uiteraard met of zonder lijst. Het hangt geheel van persoonlijke voorkeur af. Ik probeer het eindresultaat helemaal af te stemmen op het  interieur, maar uiteindelijk laat ik de klant zoveel mogelijk vrij in de te maken keuzes. Het komt natuurlijk in zijn of haar woonkamer te hangen, en met zoiets persoonlijks wil je dat men er jaren plezier van heeft."

Zonder de persoon daadwerkelijk gekend te hebben, probeer ik iets te maken dat een zeer waardevolle herinnering aan hem of haar vormt

En dat is uiteindelijk waar het om draait bij de herinneringskunstwerken van Hiske Kamminga: "Mijn sleutelwoord is 'afstemmen'. Niet alleen qua inrichting, maar ook andere dingen stem ik af met degene die een dierbare verloren heeft. Soms is er op voorhand uitgebreid contact, soms niet. En ook qua tijd ben ik flexibel. Maar het allerbelangrijkste is dat ik iets creëer dat een blijvende herinnering vormt. En dat vind ik dan ook tegelijkertijd de mooiste uitdaging. Dat ik -zonder de persoon daadwerkelijk gekend te hebben- iets maak dat een zeer waardevolle herinnering aan hem of haar vormt. Of beter gezegd: om van al die mooie herinneringen bovenal een beeld te maken dat voor iedereen prachtig is om te bekijken, of je de achterliggende herinnering en persoon nou kent of niet."

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Hiske Kamminga en zou je wel meer willen weten over haar persoonlijke herinneringskunstwerken? Dan kun je contact met haar opnemen of een kijkje nemen op haar website

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje