Terug naar overzicht

Wensballon oplaten: regels en gebruiken

21/05/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
Wensballon oplaten

Een wensballon oplaten is een bijzondere manier om een overleden dierbare te gedenken. Alleen of met een aantal dierbaren kun je op zo'n manier de mooie momenten met hem of haar weer even terughalen, terwijl de ballon steeds hoger de lucht in gaat. Je kunt dit doen vlak na de uitvaart, maar ook op een ander belangrijk moment, bijvoorbeeld op zijn of haar geboortedag of precies een jaar na het overlijden. Het oplaten van een wensballon was een tijdje verboden in Nederland vanwege de veiligheidsrisico's. Maar hoe zit het nu dan met de regels en gebruiken? Een veelgestelde vraag waar wij in dit artikel antwoord op geven. Ook geven we een aantal tips voor het oplaten van een wensballon.

Waar komt de wensballon vandaan?

Het oplaten van een wensballon komt oorspronkelijk uit de Aziatische cultuur. Zij geloven er in dat het oplaten van een wensballon geluk brengt. Een wensballon is simpel gezegd een veel kleinere versie van een heteluchtballon. Door een open vlam onder de ballon aan te steken stijgt de wensballon op. Omdat een wensballon fragiel en licht is kan het bijzondere hoogtes bereiken. Het is voor velen een mooie ervaring om te zien hoe de lichtgevende wensballon in een kleine ster veranderd als het een zekere hoogte in de lucht bereikt. Het creëert een soort magisch moment.

Belangrijk om te weten!

Voordat we de regels en gebruiken voor een veilig verloop van het oplaten van een wensballon toelichten, willen wij het eerst hebben over één van de belangrijkste regels: gebruik geen wensballon die afkomstig is uit het buitenland! De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft eind 2010 besloten dat alleen de in Nederland gekochte wensballonnen mogen worden opgelaten. Dit heeft vooral te maken met de gebruiksaanwijzingen die worden meegegeven bij aanschaf van een wensballon. In het buitenland worden er namelijk andere eisen gesteld met betrekking tot het oplaten van een wensballon dan in Nederland. Dit betekent dat de instructies rondom de veiligheid hierop zijn toegepast. Zo hebben de wensballonnen die je in het buitenland koopt meer kans op brandgevaar dan de wensballonnen in Nederland. Ook heeft de NVWA eind 2010 een nieuw model wensballon goedgekeurd waarbij er een dubbele ring is bevestigd en de brander wat dieper in de ballon zit. Let hier dus altijd op bij aanschaf van wensballonnen.

Een wensballon oplaten: regels en gebruiken

Omdat een wensballon oplaten enkele risico’s met zich meebrengt zijn er wettelijk enkele veiligheidsregels opgesteld. Om ongewenste situaties te voorkomen hebben wij een aantal tips voor je opgesteld zodat je met een gerust hart kunt genieten van het mooie moment:

 • Een wensballon kun je alleen buitenshuis oplaten. Het spreekt wel voor zich waarom je dit liever niet binnenshuis doet…
 • Een wensballon kun je het beste met twee personen tegelijk oplaten. Het formaat van de wensballon bepaalt natuurlijk in hoeverre dit nodig is.
 • Het is nooit verkeerd om voor de zekerheid een emmer met bluswater met je mee te brengen als je een wensballon oplaat. Je kunt dan meteen ingrijpen als er wat mis gaat en de wensballon nog binnen handbereik is.
 • Een wensballon mag je niet binnen een straal van 15 kilometer van een vliegveld oplaten. In de meeste wensballonnen zitten metalen deeltjes die gevaarlijk zijn voor de veiligheid van de luchtvaart.
 • Houd er rekening mee dat je een wensballon nooit in de buurt van brandbare objecten, hoge gebouwen, bomen of andere hoge objecten oplaat. De afstand moet minimaal twee keer de hoogte van het dichtstbijzijnde obstakel zijn.
 • Controleer de wensballon altijd op eventuele beschadigingen en voeg geen spullen aan de wensballon toe die je niet bij de aankoop meekrijgt.
 • Houd altijd rekening met het weer. Laat een wensballon niet op bij extreme droogte, regen of bij een windkracht van meer dan 2 Bft.
 • Na het aansteken van de brander houd je de wensballon nog anderhalve minuut vast, zodat je er zeker van bent dat de vlam goed is. Als je er zeker van bent dat de brander goed brandt kun je de wensballon oplaten.

In onderstaand filmpje wordt stap voor stap voorgedaan hoe je een wensballon veilig kunt aansteken en oplaten.

Een wensballon oplaten: extra tips

 • Met een stift kun je zelf of met meerdere personen een persoonlijk berichtje op de wensballon schrijven.
 • Wensballonnen zijn er in diverse kleuren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een wensballon in de lievelingskleur van de overledene. Houd er echter wel altijd rekening mee dat de wensballon aan de wettelijke eisen voldoet.
 • Als je meerdere wensballonnen tegelijkertijd oplaat oogt het alsof de hemel vol met sterren staat voor de overleden dierbare. Voor een mooier beeld kun je de wensballon ook in de avond oplaten wanneer het windstil is. Dit bevordert het sterrenhemel effect.
 • De regels en gebruiken bij het oplaten van een wensballon kunnen per gemeente verschillen. Het is namelijk niet overal in Nederland toegestaan om een wensballon op te laten. Vraag daarom altijd bij de gemeente waarin je de wensballon wilt oplaten na wat er wel en niet is toegestaan.

Bron: NVWA, Brandweer

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje