0
Terug naar overzicht

Een ritueelbegeleider zorgt voor verbinding

11/09/2020
Redactie
Delen:
Een ritueelbegeleider zorgt voor verbinding

‘Bohemian Rhapsody’

Het lied ken je sowieso. De afgelopen jaren staat het bijna structureel op nummer 1 in de top2000. En heb je de film ook gezien? Anders heb je erover gehoord. Hij gaat over het leven van Freddy Mercury, zanger van Queen. Het lijkt in de film alsof de liedjes geschreven zijn in het verhaal. Terwijl dat natuurlijk niet zo is. Het zijn allemaal losse liedjes waar een verhaal omheen is gemaakt. Zodat het nét lijkt alsof het zo moest zijn.

En precies dát doet een Ritueelbegeleider. Die maakt van alle losse elementen in een uitvaartdienst (sprekers, liedjes, gedichten, fotopresentatie, filmpjes) één verhaal. Zodat het net lijkt of het bij elkaar hoort. En alsof het altijd zo bedacht is.

“Ritueelbegeleider? Dat is zeker heel zweverig?” 

Dit hoor ik ongeveer standaard als ik op een feestje vertel wat ik ben. Óf, ze durven het niet te zeggen, maar dan lees ik het wel in hun ogen. Rituelen = zweverig. In het Nederlands heeft het woord nogal wat bijbetekenissen. Maar als je mij een beetje kent (of leert kennen) dan is er iets wat ik níet ben, en dat is zweverig.

Een transformatie

Als ritueelbegeleider begeleid je rituelen. Afscheidsrituelen, maar ook huwelijken, geboortes, (huwelijks)jubilea, pensioneringen. Rituelen markeren een overgang. Van levend naar dood. Van dood naar begraven of gecremeerd. Van verloofd naar getrouwd. Na het ritueel voel je je anders dan ervoor. Ben je anders dan daarvoor. Er heeft een transformatie plaatsgevonden.

Grote woorden. En toch ook niet. Want rituelen kennen we allemaal. Het woord op zich heeft alleen nogal een bijklank. En dat is zonde als je het mij vraagt. Ik ben overtuigd ritueel-lover.

Verbonden

Tijdens rituelen die ik heb meegemaakt voelde ik me verbonden met iedereen aanwezig. Ging ik inderdaad anders weg dan dat ik aankwam. Voel ik me lichter na een mooie uitvaart. Blij na een liefdevolle huwelijksceremonie. Maar vooral, verbonden met de mensen die er ook bij waren. Niet voor niets zijn borrels na een uitvaart vaak vol met uitgelaten mensen.

Soms is een verdriet zo intens, zo heftig. Dat verdient een extra mooie uitvaartceremonie. Waarin geen verklaring wordt gezocht voor het verlies. Maar waarin wordt gekeken naar het doel van iemands leven hier op aarde. Wat hebben we geleerd? Wat nemen we mee naar morgen? Verhalen, beelden en symbolen kunnen daarbij ontzettend mooi zijn. Dan kan het onvoldoende zijn om te blijven hangen in het verdriet en de waarom-vraag. Er is geen reden aan te wijzen waarom iemand veel te vroeg overleed. Daar kunnen we niks aan veranderen. We kunnen wel veranderen hoe we er zelf naar kijken. Wat we meenemen van diegene. En dat doe ik dan ook tijdens mijn verhaal op een uitvaart. Ik maak het verhaal van de overledene. Neem iedereen erin mee. Zorg voor een belichting van alle kanten, zoom in op de mooie dingen. Zorg dat iedereen zich erin herkent. Van nabij en iets minder nabij. Ik zorg voor troost. Veel troost. Ik zorg voor verbinding met de mensen die om je heen staan. Door de dingen die ik zeg of voor je schrijf. Zodat je verder kan. Morgen, volgende week, maar ook volgend jaar en over tien jaar.

Ontkerkelijking

Het vak van ritueelbegeleider neemt een vlucht nu de ontkerkelijking toeneemt. De dominee is niet meer standaard de aangewezen persoon om de uitvaart te leiden. De ritueelbegeleider kan een mooi alternatief zijn voor het maken en leiden van de afscheidsceremonie als niet-christelijke dominee. Ritueelbegeleiders nemen je veel werk en zorgen uit handen rondom de uitvaartdienst. We zijn een aanvulling op de uitvaartondernemer met een focus op de ceremonie. Het kan rust geven om geleid en begeleid te worden bij het maken van de afscheidsdienst. Dat iemand jou vertelt wat je mag doen, waar je over na mag denken. En die je met creativiteit bijstaat voor een inhoudelijk mooie dienst. Zodat je weet dat het goedkomt. Dat het goed wordt. Dat het rockt. Net als Queen.

Keuzes, keuzes, keuzemoe

Er zijn heel veel keuzes die je moet maken bij een uitvaart. En de keuze voor wie de uitvaartceremonie leidt is er één van. Dat is een keuze. Een van velen. Als het belangrijk voor je is moet je erover nadenken. 

Ik wens je veel wijsheid en creativiteit bij het maken en voorbereiden van de uitvaartdienst. Weet dat de Ritueelbegeleiders in Nederland klaar staan om je te helpen!

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Renate op 12 sep. 2020 18:27
"Mooi verwoord, Hanke!"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje