Terug naar overzicht

Rouwen is ook opnieuw beginnen

03/03/2017
Stéphanie Beijnes
Delen:
opnieuw beginnen

Het is de tijd van de lente, een nieuw begin. Dit kan mensen enorm in beweging brengen. Denk maar aan de voorpret die je kunt ervaren na de zomer. Dan begin je weer met school of een cursus en mag je een set nieuwe schriften en boeken kopen. Of het kiezen en inrichten van een nieuw huis. Of de tijd dat een nieuwe relatie begint en je iedere dag uitkijkt naar een stapje dichter tot elkaar komen.

Opnieuw beginnen na verlies

Vaak realiseren mensen zich niet, dat bij rouwen ook opnieuw beginnen hoort. Er is een idee dat het twee verschillende dingen zijn, eerst heb je verdriet en als dat 'klaar’ is, kan er pas iets nieuws plaatsvinden. Maar rouwen is in de praktijk per direct je 'nieuwe, veranderde' leven vormgeven plus verdriet. Niet omdat de nabestaande dat zo wil, maar zo dient het leven zich aan. Als jonge weduwe 'moet' je wellicht de week na de uitvaart je kinderen zelf naar school brengen, eten koken en met hun opvoeding bezig zijn, alleen nu wel alleen.

Nergens voelt ze zich thuis

De briljante familiefilm 'Binnenste Buiten’ laat het verhaal zien van een meisje dat opnieuw moet beginnen in een nieuwe stad. Zoals dat alleen in een tekenfilm kan, krijg je letterlijk en figuurlijk haar bovenkamer te zien. Ze doet enorm haar best om op haar nieuwe woonplek te aarden, maar nergens voelt ze zich thuis. Niet in het nieuwe huis, wat ongezellig is. Op school niet, waar alle kinderen haar raar aankijken. Zelfs niet in het nieuwe ijshockeyteam, wat altijd haar favoriete sport was. En precies zoals een mens in rouw ervaart dat alle zekerheden wegvallen, zie je in de film dat al haar zekerheden, het veilige gezinsleven, de levenslust, letterlijk omvallen.

Het verdriet mee laten doen

De sleutel om weer opnieuw te kunnen starten is, dat het meisje het verdriet ook mee laat doen. Want verdriet heeft twee kanten, het is de pijn die je ervaart als je iemand mist of als iets voorbij is. Als verdriet 'mee mag doen' in je leven, zie je ook de andere kant, namelijk de liefde voor iemand of iets. Via die weg kun je weer opnieuw beginnen.

Meer aandacht voor verlies en verdriet

Dat is waarom ik in onze maatschappij, gemeenschappen en werk, de wens heb, dat er meer aandacht is voor verlies en verdriet. De eenzaamheid en pijn die een nabestaande ervaart kan heel groot zijn, bijna te groot om te dragen. Als in onze maatschappij 'verdriet' mee mag doen, kunnen we steun bieden aan mensen met verlies, zodat zij de moed vinden om opnieuw te beginnen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje