Terug naar overzicht

De rol van huisdieren bij rouwverwerking

04/10/2022
Redactie
Delen:
huisdieren bij rouwverwerking

Het hebben van een huisdier brengt veel voordelen met zich mee. Eigenaren van een huisdier zijn over het algemeen gelukkiger en dit heeft een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid. Maar wist je dat huisdieren bij rouwverwerking ook een grote rol kunnen spelen?

Het knuffelhormoon

En eigenlijk is de verklaring voor het positieve effect dat huisdieren bij rouwverwerking hebben heel simpel: met huisdieren knuffelen we, en van knuffelen worden we gezonder. In onze hersenen wordt tijdens een goede knuffelsessie oxytocine aangemaakt, een stof die ook wel bekendstaat als het 'knuffelhormoon'. Door dit hormoon wordt als het ware geluksgevoel opgewekt, wat natuurlijk een enorm positief effect op ons gehele welzijn heeft. Een huisdier heeft daarbij nog eens het voordeel van de onvoorwaardelijke liefde. Een hond of kat oordeelt niet en is altijd beschikbaar voor een partijtje knuffelen.

Andere gezondheidsvoordelen

Nu duidelijk is dat er een positief effect uitgaat van huisdieren bij rouwverwerking, vraag je je wellicht af of er dan nog een verschil zit tussen verschillende huisdieren. Met name honden zijn ontzettend sociaal en voelen onze emoties feilloos aan. Geen wonder dat deze 'beste vriend van de mens' al eeuwenlang ingezet wordt in goede en minder goede tijden. Maar deze trouwe viervoeters hebben meer voordelen waar je misschien nog niet eerder aan gedacht had. Het zorgen voor een huisdier geeft voldoening en afleiding, je hebt er immers altijd een dagtaak aan. In het geval van honden komt daar nog eens het uitlaten bij. Dit zorgt ervoor dat je een gezonde routine hebt, bovendien helpt het uitlaten je om dagelijks de buitenlucht op te zoeken. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een aanmaak van vitamine D, een stof die eveneens wonderen doet voor je energielevels en algemene mentale en fysieke gezondheid. En het is natuurlijk gewoon plezierig om een ommetje te maken, zo kom je ook in contact met anderen.

De trouwe viervoeter als therapeut

De troostende kracht van honden is zelfs zo groot dat ze steeds meer ingezet worden als een vorm van therapie. Vooral in de Verenigde Staten worden ze vaak ingezet om slachtoffers te helpen met het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. In de nasleep van incidenten als de terreur tijdens de Boston Marathon of de schietpartij in een disco in Orlando is dit gebeurd. Maar denk ook aan militairen met post-traumatische stress, ook in Nederland krijgen die steeds vaker een troosthond (vaak een labrador) toegewezen. In onze trouwe viervoeters schuilen ware therapeuten, zoveel is duidelijk. Hoewel dit stukje het meest focust op de hond als troostdier kan je natuurlijk ook troost halen uit een ander huisdier. Mocht je nog geen huisdier bezitten, dan is het misschien nu de tijd om er eentje aan te schaffen. En dan is het dierenasiel misschien wel de plek waar je de meest loyale dieren vindt. De onvoorwaardelijke liefde en het gevoel van voldoening dat je ervoor terugkrijgt alleen al zijn het overwegen meer dan waard!

De rol van huisdieren bij rouwverwerking; waar op letten?

De rol van huisdieren bij rouwverwerking kan dus heel positief zijn. Maar een huisdier 'neem' je uiteraard niet zo maar. Houd er rekening mee dat er veel zorg bij komt kijken. Heb je daar geen tijd voor of vind je dat niet prettig? Dan kun je uiteraard ook altijd overwegen om te vragen of je de hond van een vriend of vriendin af en toe eens uit kunt laten. Ook bij dierenasiels zijn ze regelmatig op zoek naar vrijwilligers die de dieren daar kunnen verzorgen. Niet alleen krijg je daar zelf een fijn gevoel door, maar je helpt ook nog eens dieren die wel wat extra aandacht en zorg kunnen gebruiken.

Bronnen: Vrouw.nl - Psychology Today - Friends with benefits: Pets make us happier, healthier

Delen:
RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje