Terug naar overzicht

Het leven van een persoon vertalen in een vilten wade

12/04/2018
Paul Geraedts
Delen:
vilten wade
Advertorial

Voordat Jantine Abbring begon met het maken van vilten wades onder de bedrijfsnaam Rest in Felt, was ze werkzaam in de therapeutische sector. De overstap was er eentje waar ze geen moment spijt van heeft gehad. Jantine was op zoek naar iets waarin ze haar creatieve expressie kwijt kon. Zodoende kwam ze bij het werken met vilt uit, een grondstof waarmee veel mogelijk is. Naast het in opdracht maken van vilten lijkwades, biedt ze bestaande creaties nu ook te huur aan. Een duurzame oplossing, die bovendien goedkoper is. 

Zoektocht naar invulling

Jantine legt uit waarom ze nou juist voor het vervaardigen van vilten wades gekozen heeft: "Vilten is iets wat ik al ruim vijftien jaar doe en waar ik me altijd enorm gelukkig bij voel. Het is een heel veelzijdig materiaalsoort. Het kan zacht, dun en bijna transparant, maar ook stijf en robuust gevilt worden. Het voelt daarnaast lekker warm en zacht aan. Door persoonlijk verlies en het contact in de praktijk met mensen die met de dood in aanraking waren geweest, ging ik zelf ook meer nadenken over de essentie van het leven en dus ook de dood. Niet in negatieve zin, maar vooral als spirituele zoektocht om daar invulling aan te geven. Dit heeft er toe geleid dat ik mijn praktijk heb losgelaten en heb besloten me volledig te richten op het maken van vilten wades."

Wades voor haar ouders

Inmiddels heeft Jantine Abbring al een flink aantal wades mogen maken, waaronder die van haar beide ouders. Ter voorbereiding hierop ging ze zeer uitgebreid met ze in gesprek. "Mijn moeder ging een keer mee naar een uitvaartbeurs waar ik stond, om klanten te werven. Plots zei ze: “ik wil eigenlijk helemaal niet in een kist, maar het liefst op een baar en in een wikkeldoek.’ ‘Toen heb ik haar uitvoerig geïnterviewd over haar precieze wensen. Ook mijn vader wilde graag een door mij gemaakte wade. Uiteraard was dat een grote uitdaging, het waren immers twee totaal verschillende mensen. Ik wilde vooral iets maken waarin ze zichzelf ook konden herkennen. Bij mijn moeder is het uiteindelijk een bloemenwade geworden, zij had een bijna-doodervaring waarbij ze een bloemenveld voor zich zag. Voor mijn vader -die altijd bij KLM heeft gewerkt- heb ik een wade met bergen en blauwe lucht en zon gemaakt, met als sluiting de knopen van zijn KLM-uniform. In mijn moeders' wade, die altijd graag naaide, verwerkte ik een stukje van een kanten blouse die ze ooit zelf gemaakt heeft. De finishing touch is bij mij altijd iets persoonlijks. De kleine details vertellen wie we werkelijk zijn."

De finishing touch is bij mij altijd iets persoonlijks. Kleine details vertellen wie we werkelijk zijn.

Duurzaamheid door wades te verhuren

Een ander bijzonder -en bovendien nieuw- aspect is het feit dat Rest in Felt wadedekens te huur aanbiedt. De wadedeken wordt dan hergebruikt. Het lichaam komt overigens niet in aanraking met deze wadedeken of sierdoek, omdat deze in een wikkeldoek ligt. Een op het oog ongewoon verschijnsel in de uitvaartwereld, maar volgens Jantine het gevolg van een logische beredenering: "De drang naar duurzaamheid is al langer gaande, maar het is een beetje een leeg begrip geworden. Vaak kreeg ik feedback dat het zonde is om de textiele kunst wades te begraven of cremeren. Zodoende kwam ik op het idee om mijn versierde wades ook te huur aan te bieden. En laten we eerlijk zijn: het idee om zelfs op onze laatste reis te delen is toch ook bijzonder!  Op deze manier wordt het milieu ontzien en worden de kosten lager. Ik merk wel dat het iets is waar men aan moet wennen, maar ik zie dit idee als losraken van de gangbare norm. Voor wie begaan is met het milieu kan het een zeer goede oplossing zijn. ”

Een aantal door Jantine Abbring gemaakte wades

Een vilten wade op maat laten maken

Buiten het uitlenen van een wade, maakt Jantine Abbring natuurlijk ook vilten wades op maat. Dit is echter wel een proces dat wat tijd in beslag neemt. Daardoor wordt Jantine soms bij leven al benaderd door mensen die graag alles goed geregeld willen hebben voordat zij komen te overlijden. Wat volgt is een persoonlijk bezoek waarbij maakster en opdrachtgever met elkaar in contact komen: "Ik probeer dan zoveel mogelijk in me op te nemen, want eigenlijk vertelt alles een verhaal over de persoon. Hoe is het huis ingericht, en wat voor muziek luistert hij of zij? We praten dan nog niet eens over de wade zelf, maar wat is belangrijk voor de persoon? Ook is er de mogelijkheid om de wade samen te maken, bijvoorbeeld met familieleden. Zodoende is het ook niet alleen een wade voor na de dood, maar meer een troostdeken die je daarna als wade kunt gebruiken. Het gaat dan ook niet over de dood, maar over het leven. En dat is meteen de essentie van mijn werk. Ik wil het leven van de persoon vertalen in een wade."

Nieuwsgierig geworden naar de creaties van Jantine? Kijk dan op de website van RestinFelt of neem contact op met Jantine voor een vrijblijvend gesprek. 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje