Terug naar overzicht

Happily Ever After: een luchtige dansvoorstelling over de dood

19/09/2017
Redactie
Delen:
dansvoorstelling over de dood

-ADVERTORIAL-

Wat gebeurt er na de 'happily ever after' waar iedereen van droomt? Maas theater en dans komt met een nieuwe voorstelling, voor kinderen vanaf acht jaar, waarin de dood als thema een belangrijke rol speelt. In een uur tijd komen er verschillende sterfgevallen voorbij, samengebracht in indrukwekkende beelden waarin performance en dans door elkaar lopen. In de voorstelling Happily Ever After is de dood geen zwaar thema, maar juist luchtig, lichtvoetig en mooi.

Lucht geven aan het onderwerp

"Met deze voorstelling wil ik lucht geven aan het onderwerp", zegt choreograaf Jasper van Luijk. Happily Ever After is Jaspers eerste voorstelling voor kinderen. "Ik vind het spannend om mezelf in kinderen te verplaatsen. Ik denk dat er heel veel te halen valt uit het beeld dat kinderen van de dood hebben. En ik denk dat een dansvoorstelling een heel goed medium is om dit tot leven te brengen." Gedurende de gehele voorstelling wordt er niet gesproken. Happily Ever After is een beeldende dansvoorstelling. Jasper heeft hiervoor gekozen omdat een beeld voor hem meer zegt dan woorden. "In de dans kunnen we heel vrij associëren, maar kinderen kunnen nog veel vrijer associëren dan wij. Daar kijk ik naar uit."

'Als ik de kinderen kan verrassen en als zij zich kunnen verbinden met het stuk, dan is het voor mij een geslaagde voorstelling.'

Betalen voor de overtocht

Jasper neemt de kijker tijdens de voorstelling mee langs verschillende stadia. Eerst ben je nog 'beneden', maar 'dan wordt het echt en ga je naar de hemel, het hiernamaals'. Daar tussen zit nog een tussengebied, volgens Jasper een soort wachtkamer. Jasper: "En als je de overtocht wilt maken, waar betaal je die dan mee? Heb je wel geld bij je als je dood bent? Of misschien is dat tussengebied wel een speeltuin of een park of een tunnel. Of is het als in Idols en moet je auditie doen. Of een wedstrijdje wie er het eerste boven is." Hij houdt het graag wat lichter en biedt de toeschouwers een plek waar niets is zoals je het verwacht had. "Daar kun je mooi je fantasie op loslaten."

Moderne, acrobatische dans

"Ik maak moderne dans, en mijn werk is vaak acrobatisch. Moderne dans is zo breed", zegt Jasper. Voor hem hangt het eindresultaat van de voorstelling heel erg af van de dansers. "Heel bepalend voor de stijl is de groep mensen met wie ik werk, pas in het repetitielokaal ontstaat de beweging. De chemie tussen deze vier dansers voelt alvast heel erg fijn." In het hele stuk komt geen gesproken woord voor. Het verhaal wordt dansend uitgebeeld. Jasper: "Voor het lichaam is de dood een beweging naar beneden, er is niets zo zwaar als een dood lichaam. Misschien is het ook veel zwaarder omdat de lichtheid van de ziel eruit is, ik weet het niet. Maar in mijn hoofd stijgt de dood op en dat zie je terug in het decor."

Klik op de pijltjes om de foto's te bekijken

 'Ik hoop dat ik ze kan verrassen'

Gedurende het maakproces van de voorstelling is ook de inbreng van kinderen erg belangrijk geweest. Zo zijn er op verschillende momenten klassen kinderen aanwezig geweest bij een doorloop van de voorstelling. Na afloop zijn ze in gesprek gegaan met Jasper en de dansers. Hun feedback is erg belangrijk geweest, zegt Jasper. Het is de eerste keer dat Maas theater en dans grote groepen jonge kinderen betrekken bij het maakproces. Jasper hoopt de kinderen vooral te kunnen verrassen met Happily Ever After. "Kinderen krijgen zoveel op zich afgevuurd en hebben zelf al zoveel fantasie. Ik hoop dat ik ze nog kan verrassen", zegt Jasper. "Als dat mij lukt en de kinderen kunnen zich met het stuk verbinden, dan is het voor mij geslaagd."

Maas theater en dans

Het is niet de eerste keer dat Maas theater en dans een voorstelling maakte waarin het thema 'de dood' een onderdeel is. Zo maakte theatermaker Daniëlle van de Ven de voorstelling 'Kwijt', over missen en afscheid nemen. Deze theatersolo was vooral gericht op een doelgroep van vijf jaar en ouder. Maas theater en dans maakt kwaliteitstheater en -dans in alle soorten en maten. Van grote zaalvoorstellingen tot kleine schoolprojecten voor in de klas, en van festivalacts tot locatietheater. Het contact tussen het publiek en de mensen die op het podium staan is erg belangrijk. Ze vertellen toegankelijke, uitbundige en fysieke verhalen op een bijzondere manier. Maas theater en dans is overal te zien in Rotterdam, de grote en middelgrote steden in Nederland, België en daarbuiten.

Waar zie je Happily Ever After?

Happily Ever After wordt van 29 september tot en met 30 december 2017 op verschillende plaatsen in Nederland opgevoerd. Tickets voor de opvoeringen in Rotterdam koop je via Maas theater en dans (volwassenen: €14,00, kinderen: €8,00). Op de dag van de voorstelling zijn de tickets aan de kassa €1,00 euro duurder. Op de website van Maas theater en dans en in de slideshow hierboven vind je ook een overzicht van alle opvoeringen. Tickets voor opvoeringen in andere steden koop je via de locatie waar de opvoering plaats vindt. Daarnaast speelt Maas stad en dans ook 17 besloten schoolvoorstellingen voor bijna vierduizend kinderen. Wil je met een groep naar Happily Ever After? Neem voor de mogelijkheden gerust contact op met Maas theater en dans of een van de andere locaties waar de uitvoering gespeeld wordt.

Happily Ever After is een unieke dansvoorstelling voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Maar ook voor volwassenen is het een interessante voorstelling om te gaan kijken. Jasper en de dansers brengen het onderwerp 'de dood' op een lichte en begrijpelijke manier. Het is een voorstelling die ontroert, maar die je als kijker ook op een andere manier laat nadenken over dood. 

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET MAAS THEATER EN DANS

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje