Terug naar overzicht

Online gedenken met oog voor privacy

05/09/2019
Redactie
Delen:
Online gedenken met oog voor privacy
Advertorial

Een website om samen mooie herinneringen aan de overledene te delen. Dat is MOMENT.online, een unieke plek waar familie, vrienden en kennissen bij elkaar komen om in woorden, foto's, muziek of film een in memoriam samen te stellen. De respectvolle gedenkpagina's zijn eenvoudig te beheren en de privacy is naar wens aan te passen. Zo is een online 'In memoriam moment' een moderne manier om samen stil te staan bij de overledene. 

Wat begon bij het aanzicht van een rouwadvertentie op een eigen gemaakte website, leidde in mei 2019 tot het ontwerpen van persoonlijke gedenkpagina’s. Bij MOMENT.online is het ‘In memoriam moment’ zo vormgegeven dat je als klant eenvoudig en veilig een online pagina kunt aanmaken voor de overledene. “Privacy is bij ons heel belangrijk. Daarom heb je als klant geheel de regie over jouw In memoriam moment”, vertelt Peter, medeoprichter.

Online herinneringen delen

In andere delen van de wereld bleek deze dienst al vrij gangbaar, maar in Nederland komt het nog langzaam op gang. “We zijn er toen ingesprongen en zijn tot de conclusie gekomen dat met name privacy heel belangrijk is. Bij huidige initiatieven zit je op een platform in de vorm van een register, maar die zijn toch publiekelijk toegankelijk.” Om die reden heeft MOMENT.online vooral ingezet op een persoonlijk in memoriam. “Bij ons heb je niet automatisch toegang tot de pagina’s van andere overledenen”, vertelt Peter.

Het In memoriam moment is zowel gebruiksvriendelijk als interactief, omdat bezoekers van de pagina ook herinneringen of condoleances kunnen plaatsen in de vorm van foto’s, geluid en video’s. “Wij faciliteren het opzetten van een persoonlijk In memoriam moment voor de overledene met de gewenste privacy van de beheerder”, zegt Peter. Het is gemakkelijk te gebruiken als klant, want alles staat al voor je klaar. Je kunt een foto kiezen van de overledene, een tekst schrijven, zelf een template ontwerpen met een persoonlijke achtergrondfoto of kiezen uit twintig bestaande ontwerpen. Hierbij is rekening gehouden met de leesbaarheid en de opmaak van de pagina.

Mogelijkheden tot privacy

Een belangrijke pijler van het In memoriam moment is privacy. Als klant bepaal je namelijk zelf hoe privé je de pagina van de overledene maakt. Bij MOMENT.online krijg je een persoonlijk en tevens beveiligd account, waarbij je ervoor kunt kiezen
dat alles wat er geplaatst wordt eerst door jou moet worden gecontroleerd. Indien bezoekers herinneringen willen delen in de vorm van foto´s, muziek en video´s, vereist dat een e-mail-verificatie.

Als klant is het ook mogelijk alleen mensen met een wachtwoord toegang te geven tot je in memoriam pagina. Peter benadrukt hierbij het aspect van de regie. “Het is jouw in memoriam pagina en jij bepaalt wat je ermee doet en met wie je het deelt.”

Herinneringsboekje

Naast het aanmaken van het In memoriam moment, is het ook mogelijk achteraf een mooie PDF uit te draaien met de informatie van de site van de overledene. Het bestand is helemaal naar wens te maken, omdat je de achtergrondkleur kunt veranderen of bepaalde onderdelen eruit kunt laten. Vervolgens is de PDF klaar om af te drukken als naslag herinneringsboekje. “We zijn geen drukkerij, maar gaan er wel bijzetten bij welke leveranciers klanten het boekje kunnen laten afdrukken”, zegt Peter.

Het is jouw in memoriam pagina en jij bepaalt wat je ermee doet en met wie je het deelt.

Vervanging condoleanceboek

Normaal gesproken sta je op de uitvaart in de rij te wachten om je gegevens in te vullen. Peter schetst dat, in tegenstelling tot het condoleanceboek, deze dienst de mogelijkheid biedt om een QR-bord te plaatsen of de link van de site te geven. Hiermee kunnen mensen ter plekke of vanuit huis digitaal hun NAW gegevens, herinnering of condoleance plaatsen.

Volgens Peter is dit ook een goede oplossing voor een budgetvriendelijke uitvaart, omdat het tevens deelbaar is online. Op de pagina kun je namelijk ook kwijt waar de uitvaart plaatsvindt, hoe laat, het correspondentieadres en nog veel meer. Hij vertelt dat als zaken snel beslist moeten worden, het internet uitgebreider en flexibeler werkt. Zo kun je door middel van de pagina alvast een uitnodiging voor de uitvaart per mail versturen. Overige details die dan nog niet bekend zijn, vul je vervolgens later in.

Vastleggen van herinneringen is waardevol

Bij MOMENT.online kun je zelf kiezen hoelang je de pagina erop wilt laten staan. “Hiermee kun je mooie herinneringen en gevoelens van je afschrijven en online plaatsen, wat kan helpen bij rouwverwerking.” Peter sluit af met het gegeven dat het In memoriam moment eigenlijk een moderne manier is om herinneringen vast te leggen. “Daar gaat het uiteindelijk allemaal om.”

Bij MOMENT.online kun je een online gedenkpagina aanvragen die je eenvoudig kunt invullen naar jouw wensen. Ook heb je de volledige regie over wie de gegevens van de overledene te zien krijgt en hierbij mag aanvullen. Kijk voor meer informatie op de website of neem contact op met MOMENT.online.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje