Terug naar overzicht

Persoonlijke rouwboeketten voor alle culturen

23/02/2017
Redactie
Delen:
Persoonlijke rouwboeketten

Er zijn uitvaartbloemisten die al hun creativiteit inzetten om rouwboeketten zo persoonlijk mogelijk te maken. Rob van Gool van Bloemenhuis Kamp is zo’n bloemist. Hij maakt rouwboeketten in allerlei vormen. Vormen die passen bij de overledene. Soms maakt hij er een heel bouwwerk van. “Ik vind het belangrijk persoonlijke rouwboeketten te maken. Nabestaanden herkennen hun dierbare overledene erin”, zegt hij.

Een eigen zaak

Op zijn negentiende nam Rob Bloemenhuis Kamp over van eigenaar Meneer Kamp. Hij werkte er al een paar jaar toen Meneer Kamp wilde stoppen. Rob greep zijn kans en nam de winkel over. “Het is zo’n mooie winkel en hij bestaat al meer dan vijvendertig jaar. Ik vond het zonde als hij zou verdwijnen”, zegt hij. Rob heeft zijn hele leven iets met bloemen. Van jongs af aan stond hij al te gluren door de ruiten van bloemenzaken. Inmiddels is hij tweeëndertig en heeft hij al dertien jaar zijn eigen zaak.

Ik verdiep me in iemands cultuur. Voor een Chinese uitvaart gebruikte ik laatst allerlei tropische bloemen.

Persoonlijke rouwboeketten

Bloemenhuis Kamp is gespecialiseerd in het maken van rouwstukken. De laatste jaren maakt Rob steeds vaker persoonlijke rouwboeketten, omdat de vraag hiernaar stijgt. “Vroeger was het de gewoonte witte rouwboeketten te maken voor een uitvaart. Tegenwoordig is het steeds normaler om kleur te gebruiken en attributen erin te plaatsen die voor de overledene belangrijk waren”, zegt hij. Zo heeft hij laatst een foto van een Rolex verwerkt in een rouwboeket voor iemand die daarin handelde. “Ik noem dat soort boeketten schilderijen. De bloemen er omheen vormen de lijst en de foto is zo’n tachtig bij tachtig centimeter”, legt hij uit.

Groenten en tropische bloemen

Voor een overleden groenteboer is Rob naar de groenteafdeling in de supermarkt gegaan. “Ik kocht tomaten, bloemkool, broccoli en wortels en deze verwerkte ik in het rouwboeket.” Rob staat voor alles open en richt ook de rouwkamer zelf in, zodat de overledene in een zee van bloemen ligt. “Ik verdiep me in iemands cultuur. Voor een Chinese uitvaart gebruikte ik laatst allerlei tropische bloemen. In de rouwkamer plaatste ik naast de bloemenstukken pilaren en bamboe. De nabestaanden waren er erg blij mee, de tropische sfeer paste helemaal in hun cultuur.”

Hemelpoort

In de omgeving van Robs bloemenzaak bevinden zich veel woonwagenkampen. De bewoners houden van uitbundigheid en zijn erg gelovig. Een van de bloemstukken die hij vaak voor hen maakt is een hemelpoort. De poort maakt hij van hout en bedekt hij met oase. Hier plaatst hij de bloemen in en een Mariabeeldje. De moeder van Jezus komt veel voor in het werk wat hij maakt voor overleden bewoners van het kamp. Hij plaatst plaatjes van Maria tussen de bloemen en maakt af en toe zelfs een kapelletje. Bloemstukken met de symbolen van Geloof, Hoop en Liefde zet hij eveneens vaak in elkaar.

Klik op het pijltje voor de volgende afbeelding

Meer dan negentig bloemstukken

“Bewoners van het woonwagenkamp houden van uitbundigheid. Zij zien de uitvaart als het laatste wat je kunt doen voor iemand. Daarom moet het zo groots mogelijk zijn”, zegt Rob. Zo komt het voor dat hij meer dan negentig bloemstukken maakt voor één uitvaart. Een zeer grote opdracht waar hij samen met zijn twee medewerkers een aantal dagen mee bezig is. Bij andere uitvaarten maakt Rob vaak wat soberdere bloemstukken. “Het is maar net wat iemand wil. Zelf houd ik wel van die uitbundigheid. Ik vind het prachtig, al die grote kleurige bloemstukken!”

Orchideeën

Rob vindt zelf orchideeën erg mooi. “Het zijn kleurige bloemen met een chique vorm. Die wil ik wel op mijn uitvaart”, vertelt hij. Van de grote rozen uit Equador is hij ook fan. “Vroeger dacht ik dat ik traditionele witte bloemstukken met lelies wilde op mijn uitvaart. Maar nu ik zie dat mensen steeds vaker kiezen voor persoonlijke rouwboeketten en kleurige bloemen ben ik van mening veranderd.”

Voldoening en dankbaarheid

Voor Rob is het niet zwaar om dagelijks met de dood bezig te zijn. “Ik haal veel voldoening uit de dankbaarheid die mensen tonen. Ze zijn meestal erg blij met de persoonlijke rouwboeketten. Dat doet me goed.” Hij gaat binnenkort een stap verder. Achterin de bloemenzaak wil hij een uitvaartafdeling openen. “Ik ga daar onder andere urnen, gedenksieraden, beeldjes en kaarsenhouders verkopen. Hier in de buurt is er nog niet zo’n winkel, terwijl er wel behoefte aan is. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen.” Wij raden je aan de website van Bloemenzaak Kamp te bezoeken. Daar zie je de persoonlijke rouwboeketten waar Rob hard aan werkt. Verder kun je er verzorgingstips lezen en zie je naar welke landen bloemstukken kunnen worden gestuurd. Het is namelijk mogelijk bloemstukken in het buitenland te laten bezorgen. Bekijk zeker ook alle arrangementen die Rob aanbiedt.  

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje