Terug naar overzicht

Ervaringen van een uitvaartfotograaf

23/11/2015
Redactie
Delen:
uitvaartfotograaf

Wat vonden de zussen het eigenlijk passend dat hun veel te jong gestorven broer (30) in de uitvaartbus werd vervoerd. Passend, omdat hij als jonge man wel eens in een partybus had gezeten. "Hij zou deze rit vast kunnen waarderen", werd stellig en met een lach gemeld.

 

Lachen

Dat er gelachen mag worden op een uitvaart  is voor mij als uitvaartfotograaf ondertussen heel normaal. Natuurlijk maak ik verdrietige mensen mee, maar dat zijn ze nooit alleen maar. Er worden herinneringen opgehaald en die zijn gelukkig juist mooi en brengen soms een hartelijke lach naar boven. De naaste familie heeft al een week kunnen toeleven naar deze dag. De eerste tranen en emoties zijn al gedeeld. De dag van de uitvaart is persoonlijk vorm gegeven en strak geregisseerd, men is er op voorbereid. Hoe het er allemaal precies uit komt te zien en wat er gaat gebeuren is van te voren lastig voor te stellen, dus is er zekere spanning. Lachen is een emotie die spanning kan wegnemen en ontlading kan bieden. Lachen op een uitvaart is heel normaal en eigenlijk erg nodig. Toen de bus eenmaal was gearriveerd en de familie zag hoe de kist naar boven gehesen werd via een plateau en toen men in de bus stapte werd er meerdere keren gelachen om het idee dat broer-lief eigenlijk een heel toepasselijke laatste rit kreeg. Hij had na het uitgaan meerdere keren in een party-bus gereden. Nee dit is geen party-bus, maar de associatie was er... en die werd uitgesproken. 

Emotionele momenten leg ik voor altijd vast in beeld

De bloemen kunnen rondom de kist achter in de uitvaartbus staan en de stoelen staan met de rug tegen de ramen aan opgesteld in een lange rij. Er is plaats genoeg voor behoorlijk wat na(ast)bestaanden. Het samen vervoeren met de overledene naar de laatste rustplaats, maakt dat deze gebeurtenis memorabel wordt. Om dit vast te mogen leggen, waar ieder op kan terug kijken, vind ik eervol. De onverwachte uitspraken en de daarbij behorende emotionele momenten vind ik daarom prachtig om mee te mogen maken en leg ik als uitvaartfotograaf voor altijd vast in beeld.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje