Terug naar overzicht

'Het gevoel van het afscheid moet zichtbaar zijn in de foto's'

11/04/2017
Melissa Smink
Delen:
uitvaartreportage

-ADVERTORIAL-

Het laten vastleggen van de uitvaartceremonie van je overleden dierbare kan ontzettend waardevol zijn. Aan de hand van foto’s kun je later nog eens terugkijken op hoe het geweest is maar je kunt de foto’s ook laten zien aan mensen die er niet bij konden zijn. Afscheidsfotograaf Paul Ruytenberg van Dutch Orange Photography maakt met veel passie een uitvaartreportage van dit intieme en emotionele moment: “Mensen moeten terug kunnen zien hoe het geweest is. Het gevoel van die dag moet zichtbaar zijn in de foto’s. Wanneer dat lukt heb je de mooiste reportages.”

Fotograferen als hobby

“Ik heb op de fotoacademie gezeten, maar dat was eigenlijk vooral omdat fotograferen mijn hobby was”, zegt Paul. Vanaf zijn 18e fotografeert hij al, maar hij had nooit de intentie om er zijn beroep van te maken. “Mijn achtergrond ligt eigenlijk ook heel ergens anders. Ik heb onder andere als beroepsmilitair gewerkt, de opleiding MTS werktuigbouwkunde afgerond en als constructeur machinebouw gewerkt. Allemaal heel verschillende dingen die niets met fotografie te maken hebben.”

Een eigen fotostudio

Twee jaar geleden hakte hij de knoop door en besloot een fotostudio te beginnen. “Ik heb met mijn vader uitgebreid gesproken over wat er allemaal bij komt kijken.” Maar voordat hij de plannen kon uitvoeren overleed zijn vader. Het idee voor de studio verdween van tafel. Tot hij benaderd werd door de uitvaartonderneemster die zijn vaders uitvaart geregeld had. “Ze kwam naar mij toe en vroeg: ‘Jij fotografeert toch?’ Ik heb toen een uitvaart gefotografeerd en dat ben ik blijven doen.”

Ik wil de reactie van de nabestaanden zien wanneer ze er naar kijken. Het is pas een geslaagde uitvaartreportage wanneer de nabestaanden er iets mee kunnen. Dat vind ik heel mooi om te zien.

Natuurlijke en warme foto's

“Ik vind het heel mooi om voor iemand een uitvaartreportage te mogen maken”, zegt Paul. “Het is ontzettend dankbaar werk.” Van de foto’s maakt hij zelf een fotoboek. Het boek start bij het ‘begin’. Bijvoorbeeld met de nabestaanden die koffie drinken, en foto’s van bloemen op de kist. De laatste pagina’s bevatten foto’s van een eventuele asverstrooiing of bijzetting van de urn. “Ik maak hele natuurlijke, warme foto’s. Het zijn ook heldere foto’s waardoor gezichtsuitdrukkingen te herkennen zijn.” Zo’n 700 tot 800 foto’s maakt hij tijdens een uitvaartceremonie. Ongeveer 150 selecteert hij er voor het fotoboek. Maar Paul fotografeert niet alleen de uitvaart. Onlangs fotografeerde hij een vrouw die euthanasie ging plegen. “Ik ben daar geweest om foto’s te maken met de hele familie erbij. De vrouw wilde de foto’s graag ’s maandags zien, voor het moment waarop de euthanasie zou plaatsvinden”, zegt Paul. “De pijn werd echter zo hevig dat de euthanasie op zondag al plaatsvond. Voor ik de foto’s kon laten zien. Dat vond ik wel heel spijtig.”

Klik op het pijltje voor de volgende afbeelding

Niet storend

Uitvaartfotografie zit volgens Paul nog een beetje in de taboesfeer. “Heel veel mensen reageren er nog sceptisch op. Ze denken vaak dat een fotograaf storend te werk gaat. Maar daar ligt juist de kracht van de fotograaf”, vertelt Paul. “Soms moet je in een rare hoek zitten zodat mensen je niet zien. Je moet er voor zorgen dat je niet opvalt. Klanten zeggen vaak: ‘We hebben je helemaal niet gezien. Heb je wel foto’s gemaakt?'” Naast foto’s van de locatie en de genodigden maakt Paul ook mooie en respectvolle foto’s van de overledene. “Sommige mensen vragen om foto’s van de overledene in de kist en andere juist niet. Ik maak die foto’s wel altijd.” Ze komen niet in het boek en niemand anders ziet ze. “Laatst werd er om gevraagd door nabestaanden. Ze wilden ze eerst niet, maar achteraf waren ze heel blij dat ik ze wel gemaakt had.”

USB-stick met oude foto's

Mensen kunnen Paul zelf benaderen of het contact via een uitvaartondernemer laten verlopen. “Wel breng ik altijd zelf het fotoboek naar de nabestaanden. Ik wil de reactie van de nabestaanden zien wanneer ze er naar kijken. Het is pas een geslaagde uitvaartreportage wanneer de nabestaanden er iets mee kunnen. Dat vind ik heel mooi om te zien.” Zo maakte hij onlangs nog een fotoboek voor een weduwe. “Ik kreeg een usb-stick van haar met foto’s die twee jaar eerder gemaakt waren door een andere fotograaf. Die heb ik nabewerkt en ik heb er een mooi fotoboek van gemaakt”, zegt Paul. “Ik heb toen ook een fotoreportage gemaakt van de vrouw, haar nieuwe partner en de kinderen. In de foto’s heb ik haar overleden man verwerkt, als een waas op de achtergrond. Ze was er ontzettende blij mee. En daar doe ik het voor.”

Afscheidsfotograaf Paul weet hoe belangrijk het is om foto’s te maken die het gevoel en de sfeer van de uitvaartceremonie vastleggen. Hij weet precies welke foto’s hij moet maken om het juiste gevoel vast te leggen. Op de dag zelf is hij onzichtbaar voor de nabestaanden en later heb je iets moois om op terug te kijken. Wil je meer weten over de foto’s of fotoboeken die Paul maakt? Of wil je weten wat Paul voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met hem op.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET DUTCH ORANGE PHOTOGRAPHY

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje