Terug naar overzicht

Altijd een persoonlijke boodschap op de uitvaartkist

11/07/2017
Paul Geraedts
Delen:
Altijd een persoonlijke boodschap op de uitvaartkist

-ADVERTORIAL-

Ze bestaan pas een jaar, maar Butterfly Uitvaartkisten is nu al een bedrijf met een originele, persoonlijke visie. De uitvaartkisten worden bedekt met een print van milieuvriendelijke folie. Op deze print kunnen boodschappen geschreven worden. En sinds twee maanden maken zij ook stoffen kistjes voor overleden prematuur geboren kindjes.

Zacht en vertrouwd

Deze stoffen kistjes komen voort uit een vraag van een klant, zo legt oprichter Jaap den Heijer de keus voor dit nieuwe product uit. "We maakten al uitvaartkisten die met een geprinte wrap omwikkeld kunnen worden. Op iedere kist is een uitsparing waar mensen hun boodschap op kunnen schrijven. Op een dag kreeg ik een mailtje of ik niet een prematuurkistje kon maken. Dit soort kistjes wordt meestal door de ouders zelf gedragen. Het is dan wel zo fijn als het kistje zacht en vertrouwd aanvoelt. Vandaar dat we in onze ontwerpen voor deze speciale kistjes voor een stoffen bekleding hebben gekozen, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant."

Handwerk

De stoffen kistjes vergen wel wat handwerk maar zijn naar wens te ontwerpen. Volgens Jaap is dit ook niet meer dan logisch. "Je wil natuurlijk niet een standaardproduct leveren voor zoiets persoonlijks, daarom kunnen we aan veel wensen tegemoetkomen. Zo kun je op de bovenkant van het kistje een beertje of een vlindertje laten plaatsen en zijn het borduursel van de bekleding of de gehaakte details ook naar wens aan te passen. Het is allemaal handwerk, en dat willen we ook uitdragen. Uiteraard is het ook bij deze kistjes mogelijk om een kleine uitsparing aan de zijkant te reserveren om een persoonlijke boodschap op te schrijven."

Dit soort kistjes wordt meestal door de ouders zelf gedragen. Het is dan wel zo fijn als het kistje zacht en vertrouwd aanvoelt

Laatste boodschap

Deze persoonlijke boodschap op de uitvaartkist is wat Butterfly Uitvaartkisten kenmerkt. Den Heijer, ook eigenaar van het bedrijf King Wrap dat wraps (omwikkeling met een naar keuze geprinte folie) voor bijvoorbeeld auto's en scooters vervaardigt, ging door een ingrijpende persoonlijke gebeurtenis deze kunst gebruiken voor het produceren van uitvaartkisten. "Mijn dochter is op haar 29ste overleden. Daarvoor wilde zij haar eigen uitvaart gaan regelen. Eigenlijk wilde ze een witte kist, maar toen hebben we samen een print ontworpen met als ontwerp Blond Amsterdam, waar ze helemaal gek van was. Ook hebben we daar een stift bij gedaan waarmee mensen iets op de kist konden schrijven. Achteraf hoorde ik van de mensen die op de uitvaart waren dat dit ze veel steun gaf. Het gaf volgens hen een extra persoonlijke dimensie, zowel de persoonlijke gewrapte kist als de mogelijkheid om mijn dochter een laatste groet te brengen."

De unieke, persoonlijke uitvaartkisten van Butterfly Uitvaartkisten

Behoefte aan meer persoonlijke aanpak

Uiteindelijk was het deze ervaring waaruit Butterfly Uitvaartkisten ontstond, nu zo'n jaar geleden. "De mensen die mij na de uitvaart van mijn dochter vertelden dat ze het zo prettig ervaren hadden dat de kist zo persoonlijk was ontworpen, zetten mij aan het denken. De behoefte is er om een steeds meer persoonlijke aanpak te hanteren, maar je merkt dat mensen nog niet zo op de hoogte zijn van alle mogelijkheden op uitvaartgebied. Als je dan op een beurs staat dan merk je dat mensen er wel enthousiast van worden. Er is een duidelijke behoefte aan een meer persoonlijke uitvaartkist. Het is geen makkelijke branche om in te beginnen, maar de reden erachter is voor mij zo speciaal, daardoor wil ik dit ook doorzetten."

Flexibel en persoonlijk

Met hun persoonlijke omwikkelde kisten en hun prematuurkistjes waar een eigen boodschap op geschreven kan worden brengt Butterfly een duidelijk eigen concept op de markt. Dit is volgens Jaap ook belangrijk. "We gaan flexibel en persoonlijk te werk. Door onze ervaring met wrapping kunnen wij heel snel een ontwerp printen, mits het in een goede resolutie aangeleverd is. De uitsparing waarop geschreven kan worden, kunnen we ook op bepaalde manieren vorm geven. Zo hebben we een keer een kist met een print van een motorrijder die naar het licht toe rijdt gemaakt. Op het nummerbord kon iets geschreven worden. Zo kun je de print gebruiken om aan te geven waar men de boodschap kwijt kan."

Onderscheiden

"En dat is eigenlijk precies wat we als bedrijf uit willen dragen. Door middel van deze persoonlijke, creatieve prints en - in het geval van de prematuurkistjes - stoffen ontwerpen, gecombineerd met de mogelijkheid om zelf een laatste groet op de kist te zetten willen wij het verlies een klein beetje draaglijker maken. Ik heb zelf gezien wat dit kan betekenen voor het verwerkingsproces, en om dat ook voor een ander te kunnen betekenen geeft een ontzettend goed gevoel."

Dit stuk is geschreven in samenwerking met Butterfly Uitvaartkisten. Ben je nieuwsgierig geworden naar de bijzondere producten van dit bedrijf? Neem dan een kijkje op hun website of neem contact op met dit bedrijf. 

Delen:
RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje