Terug naar overzicht

Samen met professionals een persoonlijke grafsteen maken

15/05/2019
Redactie
Delen:
persoonlijke grafsteen
Advertorial

Timmerman Natuursteen is een écht familiebedrijf waar je terecht kunt voor de persoonlijke grafsteen. De Zeeuwse steenhouwerij bestaat al sinds 1839 en is altijd in de familie gebleven. Ook de huidige mede-eigenaar Martin Timmerman kreeg het vak met de paplepel ingegoten: “Toen ik zeven jaar was mocht ik mee naar de steengroeve in België.” Martin weet het nog goed. “We vertrokken zaterdag vroeg om er stenen uit te zoeken. Ik vond dat helemaal geweldig.” Later ging Martin meewerken in de werkplaats en nu is hij samen met Harry Heun eigenaar van het bedrijf, dat naast een werkplaats inmiddels ook drie showrooms telt. “Het is een groot onderdeel van mijn leven. Ik heb feeling gekregen met het materiaal en het is nu echt een passie.” En niet alleen vanwege het materiaal…

"Het overlijden is natuurlijk heel triest en daarom willen wij dat de grafsteen refereert aan de overledene, dat het bij diegene past."

Je persoonlijke grafsteen

Het feit dat het een familiebedrijf is resulteert volgens Martin in een persoonlijke aanpak naar klanten toe. “Je wilt het uiterste doen om de klant tevreden te maken. Het overlijden is natuurlijk heel triest en daarom willen wij dat de grafsteen refereert aan de overledene, dat het bij diegene past. Dat nabestaanden tot rust komen bij het graf, ondanks het verdriet.”

Betrokkenheid

Dit bereikt Timmerman Natuursteen door de nabestaanden nauw te betrekken bij het maakproces. “We gaan met nabestaanden in gesprek en luisteren goed naar hun wensen en we vragen wat voor iemand de overledene was. Hield diegene van de natuur bijvoorbeeld, dan kun je denken aan een ruwe kei.” Samen met de nabestaande bespreken de medewerkers van Timmerman Natuursteen het materiaal, de letters en de vorm. “Dan maken we een schets, een concept met een indicatie van de kosten. Vervolgens gaan we nog een keer in gesprek en daarna gaan we aan de slag.” Hoeveel gesprekken er nodig zijn om tot een ontwerp te komen, maakt niet zo veel uit. “Bij sommigen is het na één gesprek al in orde en anderen komen soms wel acht keer langs.” En dat is prima bij Timmerman Natuursteen. “In de jaren 70 hadden we de slogan 'Ieder mens is uniek' en dat geldt nog steeds”, vertelt Martin. “Het persoonlijk maken is bij de een ingewikkeld en bij de ander heel eenvoudig. Het gaat erom dat het gevoel klopt.”

Klik op het pijltje voor de volgende afbeelding

Helpen bij het rouwproces

Maar de betrokkenheid van familie en nabestaanden bij de grafsteen gaat verder bij Timmerman Natuursteen. “Tijdens het maakproces mag de familie nog eens komen kijken. Het voordeel is dat er dan nog dingen aangepast kunnen worden.” En wat uniek is voor een steenhouwerij: “We geven families de mogelijkheid zelf mee te werken aan de persoonlijke grafsteen. Soms helpen families een halve dag in de productiehal met bijvoorbeeld het lakken van de lettertjes. Dat kan helpen bij het rouwproces.” Martin herinnert zich een man die wilde helpen met het 'ruwhakken' van de zijkanten van de grafsteen van zijn overleden vader. “Vergis je niet, het is echt vakwerk maar hij ging de uitdaging aan. Bij de laatste klap sloeg hij net iets te veel van de steen af. Dat konden we wel herstellen maar hij wilde het zo houden. ‘Het zal mij er altijd aan herinneren dat ik zelf heb meegewerkt aan zijn grafsteen’, zei de man toen. Dat vond hij een mooi gebaar naar zijn vader toe.”

"Steen is van oudsher ook het materiaal van gedenken. Denk maar aan de hunebedden en de piramides. Steen en gedenken horen bij elkaar."

Ambachtelijk werk

Bij Timmerman Natuursteen doen ze al het werk aan de gedenkstenen zelf. Dat maakt het ook mogelijk voor nabestaanden om te helpen bij de productie van een persoonlijk grafmonument, legt Martin uit. “We hebben een machinepark waarin we alles zelf op maat kunnen regelen. Bovendien geeft dat ook de mogelijkheid om gedenkstenen te renoveren. Ter plekke of in onze werkplaats. We kunnen een oude grafsteen er als nieuw uit laten zien.” Timmerman Natuursteen is een echte ouderwetse steenhouwerij. “Steen is van oudsher ook het materiaal van gedenken. Denk maar aan de hunebedden en de piramides. Steen en gedenken horen bij elkaar.” Maar er kunnen ook andere materialen in de gedenkstenen verwerkt worden. “We kunnen onze stenen combineren met bijvoorbeeld glas, RVS en kunststof. We hebben leveranciers die ons daarin aanvullen.”

Showrooms

Als je nieuwsgierig bent naar de grafmonumenten van Timmerman Natuursteen, kun je altijd langs gaan bij een van hun showrooms. Bijvoorbeeld in Hellevoetsluis of Rotterdam. In Goes hebben ze een showtuin, waar de grafmonumenten in de buitenlucht zijn te bezichtigen. “Daar staan altijd gepassioneerde en kundige mensen voor je klaar die wat moois willen maken voor de familie. Mensen die toch wat meer willen zien, mogen naar de werkplaats in Nieuwerkerk komen. Dan maken ze er desnoods een gezellig dagje Zierikzee van.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een persoonlijke grafsteen bij Timmerman Natuursteen? Bekijk hun website of bezoek een van de showrooms om een impressie te krijgen van het werk. Neem gerust contact met ze op voor meer informatie.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Diederik op 24 jul. 2018 14:34
"Mijn oma is overleden en nu zoeken mijn familie en ik een grafsteen. Fijn dat het mogelijk is een persoonlijke grafsteen te laten maken en dat families ook zelf kunnen meewerken. Wellicht is dat iets voor ons, maar eerst even verder kijken. "

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje