Terug naar overzicht

Urnen maken is kunst maken

03/10/2017
Jesse van de Ven
Delen:
keramische urnen

-ADVERTORIAL-

Toen haar ouders zes jaar geleden kwamen te overlijden, realiseerde kunstenares Bineke Pietersen zich hoe belangrijk het is om een unieke en persoonlijke gedenkplek te hebben voor overleden dierbaren. Ze ging zelf keramische urnen ontwerpen en drie jaar later had ze haar eigen bedrijf: Atelier de Wilgen. Vanuit Binekes kunstachtergrond op het gebied van keramiek ontstaan unieke urnen met uiteenlopende vormen en kleuren. Ze biedt mensen de mogelijkheid om samen met haar tot een passend, persoonlijk ontwerp te komen.

Vanuit de kunst

Bineke studeerde keramische vormgeving aan de kunstacademie. Ze heeft nu al meer dan 30 jaar ervaring in het werken met keramiek en dat is terug te zien in haar urnen. “Ik benader urnen vanuit de kunstkant. Daarmee zijn het eerder gedenktekens dan urnen.” Tijd is voor de kunstenares ook minder relevant, want eigenlijk maakt ze allemaal kleine kunstwerkjes: “Als ik naar de reeks urnen kijk en de keuze van kleuren en vormen, is het eigenlijk gewoon kunst maken en dat doe ik niet met een plan.” Tenzij er in opdracht gewerkt wordt natuurlijk. “Dan kun je dingen afspreken. Want de wens van de desbetreffende persoon en het uiterlijk van de urn zijn leidend en de functie als urn gaat daarin mee.”

Veel mogelijk met keramiek

Alle urnen die Bineke maakt zijn vervaardigd uit klei. Een materiaal en techniek die haar erg boeien: “Keramiek vind ik heel erg interessant en het biedt ontzettend veel mogelijkheden in kleur en vorm.” Voor Bineke is het daarom het perfecte middel om unieke en persoonlijke urnen te maken. 

Persoonlijke urn

In het atelier staat een uiteenlopende verzameling aan urnen waaruit men kan kiezen, maar je hebt ook de mogelijkheid om in overleg tot een persoonlijk ontwerp te komen. Hierin is het contact belangrijk voor Bineke. “Dan praten we en vraag ik om foto’s zodat ik kan zien wat iemand mooi vindt, bijvoorbeeld foto's van het huis waarin de urn mogelijk komt te staan. Dat geeft een idee van wat iemand belangrijk vindt en dat vertaal ik dan naar mijn eigen beeldtaal.”

Gedurende het maakproces houdt de kunstenares ook voortdurend contact met degene waarvoor ze de urn ontwerpt. “Ik stuur foto’s en geef aan hoe ik denk verder te gaan. Dan kijk ik wat die persoon ervan vindt en kan ik eventueel mijn ontwerp nog aanpassen.”

Urnen voor kinderen

Bineke maakt ook keramische urnen voor overleden kinderen, bijvoorbeeld voor te vroeg geboren kinderen. “Dan heeft het kindje alleen in het hoofd van de ouders vorm gekregen. Met de ouders praten is dan heel belangrijk.” De rouw van ouders heeft volgens Bineke vaak een hele andere vorm dan bijvoorbeeld symbolen als vlinders of knuffels, dus die maakt de keramiste dan ook niet. “De vorm staat voorop en die moet passend zijn.” Het resulteerde voorheen al eens in vier rode steenvormige urnen met een aardse look.

De seizoenen zijn voor mij belangrijk. Het geeft een soort stabiliteit, met ieder seizoen zijn eigen vormen en kleuren.

Samengestelde keramische urnen

Urnen staan meestal op zichzelf maar Bineke maakt ook meerdere urnen die bij elkaar horen. “Zo kun je de as van een persoon verdelen over meerdere urnen of je kunt de as van meerdere mensen passend bij elkaar plaatsen. De deel urnen kunnen op zichzelf staan maar vormen ook een geheel als ze bij elkaar zijn. Zo heb je toch iets wat bindt.”

In de natuur

Bineke vindt vaak inspiratie voor haar urnen in de natuur. Wonend in het Groninger landschap vindt ze de bezieling om de hoek. Wandelend door het landschap vindt ze de rust en inspiratie om urnen te maken. “De seizoenen zijn voor mij belangrijk. Het geeft een soort stabiliteit, met ieder seizoen zijn eigen vormen en kleuren.”

En die vormen en kleuren vind je terug in de keramische urnen die ze maakt. “Ik gebruik ze soms letterlijk: bladeren van planten als stencil of afdrukken ervan. Maar ze voeren zelden de boventoon. De natuur zit vooral in mij verwerkt. De rust, de wind, de zon, het contact met de natuur vind ik rustgevend.”

Nieuwe website

De website van Atelier de Wilgen is onlangs vernieuwd. De verschillende urnen zijn onderverdeeld in toepasselijke categorieën als ‘aarde’, ‘rust’, en ‘klassiek’. Dat vergemakkelijkt het zoeken naar een gepast gedenkteken. Maar natuurlijk kun je ook gewoon contact opnemen met Bineke voor een telefonisch gesprek of voor een afspraak in haar atelier.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET ATELIER DE WILGEN.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje