Terug naar overzicht

Susanne is pas drieëndertig maar heeft al vele unieke urnen gemaakt

20/04/2017
Redactie
Delen:
unieke urn

-ADVERTORIAL-

Als iemand komt te overlijden die voor jou heel uniek en belangrijk was, hoe mooi is het dan om zijn of haar as in een unieke urn te bewaren? Ik sprak hierover met Susanne Suermondt van het bedrijf 'De Urn'. Zij maakt unieke urnen die een blijvende en tastbare herinnering vormen voor nabestaanden. “Ik heb zelf ervaren hoe fijn het is om een mooi aandenken aan iemand te hebben. Dit wil ik ook voor anderen maken”, zegt de drieëndertigjarige kunstenares.

Slapende zwaan

Twee jaar geleden richtte Susanne haar bedrijf De Urn op. Het is gevestigd in een mooi atelier in hartje Amsterdam. Susanne werkte eerst als marktonderzoeker, maar ze vond het werk niet uitdagend genoeg meer. Ze twijfelde of ze niet beter iets anders kon gaan doen. In die tijd was haar vader stervende. “Ik kon geen passende urn voor hem vinden. Daarom besloot ik er zelf een te maken, van keramiek. Hij heeft het begin van het boetseerwerk nog gezien voor hij stierf. Hij was er erg blij mee”, zegt Susanne. Haar vader zat tijdens zijn studententijd bij de Leidse roeivereniging Njord, waarvan het symbool een zwaan is. Deze mooie watervogel hoorde voor de rest van zijn leven bij hem. “Als mijn vader een zwaan zag, werd hij altijd enthousiast. Ik hoefde dus niet lang na te denken wat voor urn ik voor hem zou gaan maken. Het werd een slapende zwaan.”

Afscheidsprijs

Susanne kreeg zoveel complimenten over die zwaan, dat ze na een tijdje het roer helemaal omgooide. Ze wilde voor anderen ook persoonlijke, tastbare herinneringen maken. Ze nam ontslag en startte met De Urn. Na een half jaar won ze de Afscheidsprijs voor haar bedrijf. “Dat gaf me echt een boost! Ik zat blijkbaar op de goede weg!”

Het is mijn bedoeling dat nabestaanden een fijn gevoel krijgen als ze naar de urn kijken.

Unieke urn

“Het is mijn bedoeling dat nabestaanden een fijn gevoel krijgen als ze naar de urn kijken”, zegt Susanne. Ze bereikt dit tot nu toe altijd: “De urn is prachtig, de kleuren zijn precies goed, de details zijn perfect… deze urn is precies wat ik voor ogen had voor mijn moeder”, is een van de vele reacties op haar website. Hoe krijgt ze dit voor elkaar? “Door ze heel erg te betrekken bij het ontstaansproces”, antwoordt Susanne. Ze gaat bij mensen langs voor een intakegesprek. Op die manier ziet ze hoe iemand woont en wat erin de tuin of huiskamer past. Verder laat ze de nabestaanden mooie, typerende verhalen vertellen over de overledene. Zo komen ze samen tot het idee voor het ontwerp van de urn.

Flexibele boetseerklei

“Als ik aan de slag ga stuur ik bijna wekelijks een foto, zodat mensen de urn zien ontstaan. Ook krijgen ze zo de mogelijkheid mij te vragen iets aan te passen, zolang hij nog niet in de oven staat”, zegt ze. Susanne maakt de unieke urn van keramiek. Met deze flexibele boetseerklei kun je alles maken. Zo maakte ze een ballon met een vlinder voor een overleden baby. Voor een andere overleden baby boetseerde ze een prachtige urn van in elkaar gevouwen handen, met het babyhandje ertussen.

Deze foto's zijn gemaakt door: Silviya Photography. Klik op het pijltje voor de volgende afbeelding.

Indiase vrouw

“Laatst vroeg een vrouw of ik een urn wilde maken voor de as van haar overleden tante. De urn wilde ze aan haar moeder geven. Ik maakte hem op basis van de rouwkaart. Hier stond een Indiase vrouw op met een wikkeldoek en veren in haar haren. Deze heb ik precies zo nagemaakt. Haar moeder was heel ontroerd dat haar dochter zo’n mooie urn voor haar zus had laten maken”, zegt Susanne. Naast de unieke urn, maakt ze ook een unieke aszak. Dit is meestal een favoriet kledingstuk van de dierbare overledene geweest. “Dat vind ik veel mooier dan een plastic zak”, zegt ze. De nabestaanden zijn er vaak bij als ze de as in de nieuwe urn doet. “Dit is meestal een emotioneel moment. Ik vraag altijd aan de nabestaanden of het nog goed met ze gaat. Of het niet teveel voor ze is.”

 Vier tot zes weken

Bij het maken van een unieke urn komt veel kijken. Susanne moet er bijvoorbeeld op letten dat er geen luchtbelletjes of vocht in de klei komen. Anders kan de urn breken in de oven, die ze verwarmt tot wel duizend graden Celsius. “Gelukkig is dit nog nooit gebeurd!” zegt ze. Door het nauwkeurige boetseren, het drogen van de klei, het bakken in de oven en het aanbrengen van kleuren kan het maken van een urn zo’n vier tot zes weken in beslag nemen. “Het lijkt moeilijk, maar ik weet zeker dat iedereen het kan leren”, zegt ze.

Zelf een urn maken

Susanne geeft soms workshops aan nabestaanden, waarin zijzelf een unieke urn maken. Susanne begeleidt hen goed, zodat ze tevreden kunnen zijn over het resultaat. “Dit wil ik nog veel vaker doen in de toekomst. Het lijkt me erg mooi als mensen zo veel mogelijk zelf bezig zijn met het maken van een tastbare herinnering. Zo kunnen ze op een creatieve manier bezig zijn met hun verdriet. Toen ik de urn maakte voor mijn vader heb ik dit als zeer prettig ervaren.”

Wil je meer weten over Susanne Suermondt en over De Urn? Bekijk dan vooral haar website. Daar kun je een aantal urnen en herdenkingsbeeldjes bewonderen. Ook kun je er alles lezen over de workshops die ze geeft. De mooie klantenervaringen kun je er eveneens lezen.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET DE URN

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Marijke Huybrechts op 10 mrt. 2019 15:04
"Wauw! Wat prachtig! Dit zou ik ook graag willen leren. Zelf hebben we net ons dochtertje verloren. Een unieke urn vonden we daarom ook heel belangrijk en troostend. Doe zo verder!"
Reactie van Desie op 25 apr. 2017 20:22
"Wat een mooi verhaal, ik heb ook net de urn voor mijn moeder gemaakt. Het betekend veel en helpt een beetje in het rouwprocces. Doe zo verder. Mocht er een workschop komen creatief in rouw, ik ben erbij. Groeten uit belgie"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje