Terug naar overzicht

Uitvaartmanden met aandacht voor mens en milieu

22/02/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaartmand greencoffins
Advertorial

Steeds meer mensen streven een duurzaam bestaan na en proberen in hun dagelijkse leven milieubewuste keuzes te maken. Deze lijn wordt vaak ook doorgetrokken na de dood. Waarom ook niet? De keuzemogelijkheid voor een ecologische uitvaart is tegenwoordig enorm. Een bijzonder bedrijf dat een aanzienlijke 'groene' bijdrage levert binnen de uitvaartbranche is GreenCoffins. Zij zetten zich in voor eerlijke en duurzame uitvaartproducten. Van handgemaakte, milieuvriendelijke uitvaartmanden en kisten tot opbaarplanken en urnen van natuurlijke en volledig biologisch afbreekbare materialen. Ze leveren niet alleen een bijdrage aan het behoud van de natuur, maar steunen ook de economische ontwikkeling van mensen in de armere regio's van Zuidoost-Azië.

Peter Samson, oprichter en directeur van GreenCoffins en marketingmanager Kenneth Nieuweboer vertellen ons meer over hun uitvaartproducten die met aandacht voor mens, milieu en natuur worden geproduceerd. 

People, Planet, Profit

Peter heeft zich laten inspireren door het Britse Fair Trade zusterbedrijf Ecoffins. De twee bedrijven, die beiden het People, Planet, Profit principe hanteren, werken inmiddels al 12 jaar samen. Achtergestelde producenten worden eerlijk betaald en er wordt een bijdrage geleverd aan het in stand houden van de natuur. Op deze manier steunen ze de (economische) ontwikkeling van de minder welvarende gebieden in Zuidoost-Azië. In Nederland is GreenCoffins de enige leverancier van Fair Trade uitvaartmanden. "Dit houdt in dat GreenCoffins uitvaartmanden gemaakt worden in door de World Fair Trade Organization (WFTO) gecontroleerde werkplaatsen", legt Peter uit. Daarnaast wordt de CO2 uitstoot tijdens het transport geminimaliseerd door dicht bij de landbouwgrond te produceren en door, conform de regels van de WFTO, te kiezen voor transport over zee.

Een warme en vriendelijke uitstraling

De prachtige uitvaartmanden van GreenCoffins herken je aan de moderne vormgeving en elegant gevlochten materialen. Peter krijgt regelmatig te horen dat de Greencoffins uitvaartmanden een vriendelijke uitstraling hebben en dat ze door velen als natuurlijk en troostgevend worden ervaren.

Voor vrijwel iedereen zit er wel een passende mand, kist of urn in het assortiment. Zo zijn de uitvaartmanden leverbaar in diverse kleuren, vormen en materialen, waaronder bamboe, bananenblad, rotan, wilgenteen en pandanus. Voor een dierbare die van kleuren hield is bijvoorbeeld de Regenboog uitvaartmand van wilgenteen erg mooi. Was de overledene een ingetogen persoon? Dan kan de Rotan Natural Mand of de Pine Eco Casket juist een waardevolle toevoeging zijn aan het afscheid. Ook de urnen en opbaarplanken van GreenCoffins zijn verkrijgbaar in diverse unieke varianten.

Voor de manden die GreenCoffins levert worden uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt, van de verbindingen tot de handvatten.

rotan mand greencoffins

Van de natuur naar de natuur

Dat de uitvaartmanden van GreenCoffins mooi zijn voor het oog valt niet te ontkennen, maar deze manden hebben nog veel meer bijzondere eigenschappen waarmee ze zich onderscheiden van anderen. "Voor de manden die GreenCoffins levert worden uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt, van de verbindingen tot de handvatten. Een belangrijk kenmerk van de materialen is dat deze zijn geproduceerd van ecologische verantwoord geteelde gewassen die zichzelf na het oogsten herstellen zonder te herplanten. Wij gebruiken wel de natuur, maar verbruiken haar niet", vertelt Kenneth. "Er worden geen spijkers, schroeven of nietjes gebruikt en al het materiaal is 100% biologisch afbreekbaar", voegt Peter hier aan toe. Alle uitvaartmanden en kisten worden geleverd met een interieur van ongebleekt katoen, een wade van watervast ongebleekt katoen en een biologisch afbreekbaar hoofdkussen. Ze zijn vrij van formaldehyde, chemicaliën, pesticiden en andere conserveringsmiddelen, en laten geen schadelijke stoffen achter waardoor ze geschikt zijn voor een crematie en (natuur)begrafenis.

Een persoonlijke aanpak

De betrokkenheid van GreenCoffins stopt niet bij het milieu en de mensen in de armere regio's van Zuidoost-Azië. Ook bij de families die de producten bij hen afnemen zijn de medewerkers zeer betrokken. Persoonlijk contact staat bij GreenCoffins hoog in het vaandel. Peter: "wij bezorgen de uitvaartmanden persoonlijk, waardoor we nog een toelichting kunnen geven of eventuele vragen kunnen beantwoorden." Deze betrokkenheid wordt enorm gewaardeerd door de families.

Op weg naar een groene en eerlijke toekomst

Dat steeds meer mensen aandacht hebben voor mens en milieu is alleen maar goed. Voor ons én voor de generaties na ons. Ook binnen de uitvaartbranche groeien de mogelijkheden voor een 'groene' begrafenis of crematie. Hoe de trend van duurzame uitvaarten zich in de toekomst zal ontwikkelen zal de tijd leren. Maar één ding is in ieder geval wel zeker: GreenCoffins zal zich blijven inzetten voor milieuvriendelijke en eerlijke producten, waar mens en natuur baat bij hebben. Peter: "waar we nu staan had ik 12 jaar geleden niet kunnen bedenken. We hopen in de toekomst een toenemend aantal families troost te bieden met onze producten en een positieve bijdrage te leveren aan het afscheid van hun dierbare. Daarnaast willen we de kansen van de families in armere regio’s blijven verbeteren."

Wil je meer weten over de duurzame uitvaartproducten van GreenCoffins? Ga dan naar de website of neem gerust contact op.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje