Terug naar overzicht

Urnen en grafmonumenten die gezien mogen worden

26/09/2017
Redactie
Delen:
grafmonumenten van keramiek

-ADVERTORIAL-

De urnen en grafmonumenten van keramiek en andere materialen die door Dorette Giling gemaakt worden zijn stuk voor stuk ware kunstwerken. Niet zo gek dus dat haar bedrijf de naam 'Bijzondere Grafmonumenten' draagt. Wat haar werk zo bijzonder maakt zijn de 'kunstzinnige, organische vormen' en een verscheidenheid aan materialen en kleuren. Zij geeft ons een kijkje in het creatieve proces.

Materiaal dat tegen een stootje kan

Voor Dorette Giling is het maken van gedenkmonumenten en urnen een van de kunstzinnige onderdelen van haar beroep als beeldend kunstenaar. "Ik ben eigenlijk begonnen als schilder, maar gaandeweg ben ik me steeds meer toe gaan leggen op mozaïekwerk. Daaruit kwam eigenlijk een opdracht voor een grafmonument. Zo is het begonnen, en de laatste tien jaar ben ik vooral met keramiek bezig. In mijn werk maak ik vaak gebruik van een select aantal materialen, namelijk glas, keramiek en beton. Deze materialen kunnen tegen een stootje, dat is natuurlijk belangrijk wanneer iets buiten neergezet moet worden."

Persoonlijke stijl

De monumenten die Giling maakt, kenmerken zich door een persoonlijke stijl. "Ik hou van organische vormen. Zo heb ik een keer een monument gemaakt in de vorm van een grote blauwe kelk, een bloem dus. Ook maakte ik een urn in de vorm van een boom met vijf takken, de opdrachtgever had vijf kinderen. Die symboliek heb ik terug laten komen. Ik vind het mooi om echt een beeld te maken, in plaats van een 'gladde' urn. Je merkt ook dat mensen me daar op selecteren. Na het zien van de voorbeelden op mijn website, hebben ze een idee van mijn werk, en dan komen we er samen wel uit."

Het creatieve proces

Voor Giling is het iedere keer weer een ander, artistiek proces dat vervolgens opgestart wordt. "Het is natuurlijk prachtig dat mensen mij na het zien van mijn werk uitkiezen. Meestal kunnen we vanuit iets dat ze gezien hebben op mijn website gaan werken. Een variatie ergens op, een andere kleur of materiaalkeuze. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te gaan. Er kan ook een volledig nieuwe vorm gemaakt worden. In een gesprek met de mensen krijg je een idee over hoe de overleden persoon was. Van daaruit kun je gaan schetsen, en meestal is het dan na een of twee rondes wel klaar om gemaakt te worden. Zowel bij urnen als bij gedenkmonumenten gaat dit proces in grote lijnen hetzelfde."

 Het is heel fijn om iets voor iemand te mogen produceren wat op zo'n mooie en ontroerende manier ontvangen wordt

Onderdeel van een gezamenlijk proces

Dit alles gebeurt in nauw contact met de familie die de urn of het monument heeft besteld. En in die persoonlijke touch ligt meteen het grootste verschil met haar overige werkzaamheden als kunstenares: "Tijdens het maken komt de familie ook dikwijls langs om te kijken hoe het vordert. Dat is natuurlijk ook niet meer dan logisch bij zo'n persoonlijk monument. Daarom is het ook heel fijn om iets voor iemand te mogen produceren wat op zo'n mooie en ontroerende manier ontvangen wordt. Het is iedere keer weer een ander, gezamenlijk proces, en het is heel erg bijzonder om daar onderdeel van te zijn." 

Een greep uit de bijzondere creaties van Dorette Giling

Unieke vormen

Voor de vorm van zowel de grafmonumenten als de urnen van Bijzondere Grafmonumenten staat weinig vast, een werkwijze die Giling prettig vindt. "Vergelijk mijn werk met dat van een architect. Die wordt ook uitgekozen omdat je een bepaalde stijl wil. Ik zie dat mensen mij zo ook weten te vinden. Voor een steriele urn moet je niet bij mij zijn, maar als mijn persoonlijke stijl je aanspreekt dan gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Ik vind het ook een uitdaging om iets te maken dat het verdient om gezien te worden, niet alleen een urn of een gedenkmonument, maar tegelijkertijd een mooi kunstwerk dat zowel binnen als buiten prachtig staat. Voor mij is het heel vertrouwd, maar vaak weten mensen niet wat er tegenwoordig mogelijk is op dit gebied, dan is het mooi als je ze daarin kunt helpen."

Gemaakt voor de eeuwigheid

"Al mijn werken zijn voor mij als kunstenaar heel bijzonder, maar wanneer ze af zijn, dan geef ik ze met veel liefde ook uit handen. Met mijn materiaalkeuze zorg ik ervoor dat de monumenten bestand zijn tegen de elementen. En dat is waar het uiteindelijk om draait: een persoonlijk, bijzonder gedenkteken voor een dierbare dat gemaakt is voor de eeuwigheid. Het is geweldig dankbaar werk om dat te kunnen bieden."

De urnen en monumenten van Bijzondere Grafmonumenten worden allemaal gemaakt door Dorette Giling. Nieuwsgierig geworden naar wat zij voor jou kan maken? Kijk dan op haar website of neem geheel vrijblijvend contact op met Dorette voor een persoonlijke afspraak. 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje