0
Terug naar overzicht

As uitstrooien: regels & gebruiken

11/03/2019
Redactie
Delen:
as uitstrooien

Als een overleden dierbare is gecremeerd, dan komt de vraag wat je met de as wilt doen. Zoals we in een eerder artikel al schreven zijn er vele bijzondere bestemmingen voor as. Zo kan het een mooi plekje thuis krijgen, bijvoorbeeld in een urn of verwerkt in een kunstwerk, maar je kunt het ook verwerken in een sieraad of je kunt de as uitstrooien. Als je voor het laatste kiest dan zijn er wel wat regels waar je rekening mee moet houden. Wij leggen ze aan je voor.

As uitstrooien; wat gaat er aan vooraf?

Tot op zekere hoogte ben je vrij in de keuze wat er met de as gebeurt. De as wordt eerst vier weken bewaard in het crematorium in een afgesloten ruimte. Dit moet volgens de Wet op de Lijkbezorging en in deze weken is het niet toegankelijk voor iemand. In deze periode krijgen de nabestaanden de tijd om na te denken over wat ze met de as willen doen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de wensen van de overledene. Als de overledene geen wensen had dan mogen de nabestaanden beslissen. Diegene die opdracht heeft gegeven tot de crematie is in principe ook diegene die de beschikking krijgt over de as. Mochten er verschillende gedachten bij de nabestaanden bestaan over het wel of niet uitstrooien van de as, dan kan diegene ook een middenweg kiezen. Bijvoorbeeld door de as te verdelen. Een deel van de as kan uitgestrooid worden, het andere deel kan bijvoorbeeld in een kleine urn, medaillon of hanger komen. Zo kan een nabestaande toch nog een deel bij zich dragen.

Waar mag je as uitstrooien?

Je mag op veel plekken as uitstrooien. Bijvoorbeeld op open zee en op veel plekken op het land. Gemeenten stellen hier regels voor op. Ga dus vooraf altijd even bij de gemeente na wat wel/niet mag; dit verschilt ook per gemeente. Als je de as wilt verstrooien op een grondgebied van een andere eigenaar dan de gemeente moet je toestemming vragen aan die eigenaar. De as mag ook in eigen tuin worden verstrooid of begraven worden. Houd er bij begraven rekening mee dat de urn dan in zijn geheel begraven moet worden en de as niet los in de urn mag. Deze moet gesloten in een asbus of ashoes zitten. Hierop staan namelijk naam en crematoriumnummer die twintig jaar lang leesbaar moeten blijven. Mochten nieuwe bewoners de urn vinden in de tuin, kunnen ze deze bij het crematorium afgeven.

As uitstrooien in het buitenland

De mogelijkheden om de as uit te strooien in Nederland zijn dus oneindig, zolang je het maar even bij de gemeente nagaat en afstemt met de eigenaar van de grond. In bijvoorbeeld een bos of rivier moet er akkoord zijn van Staatsbosbeheer of Rijkswaterstaat. Ook kun je ervoor kiezen om de as te verstrooien in het buitenland. Het is wel aan te raden om indien je per vliegtuig reist bij de betreffende vliegvaartmaatschappij na te gaan of en hoe je de urn mee mag nemen. Voeg daarnaast voor de zekerheid een Engelstalige verklaring (omschrijving) van de crematie en overlijden bij de urn om problemen in het buitenland te voorkomen. De regels omtrent as uitstrooien verschillen per land. Vraag voor de zekerheid daarom om toestemming bij de ambassade van het betreffende land.

As uitstrooien per ballon

In Nederland kun je ook kiezen voor een zogenaamde ballonverstrooiing. Een ballonverstrooiing kan en mag vrijwel overal, zolang de ballonnen maar vrij spel hebben. Op ongeveer 20 kilometer hoogte knapt de ballon doordat de druk buiten de ballonnen afneemt ten opzichte van de druk in de ballonnen en wordt de as verstrooid.

As uitstrooien; de kosten

De kosten van het uitstrooien van de as zijn geheel afhankelijk van de keuzes die je maakt. Doe je het in je eigen tuin, dan heb je geen kosten. Maar als je bijvoorbeeld voor een ballonverstrooiing kiest, dan zijn hier wel kosten aan verbonden. Als je kiest voor het uitstrooien van de as op een strooiveld van de gemeente dan verschillen de kosten per gemeente. Bij de ene gemeente is het gratis en bij de andere gemeente kunnen de kosten aardig oplopen. Het is dus afhankelijk van de keuzes die je maakt.

Delen:

Reacties (17)

Reactie van Mandy Manca op 2 nov. 2023 15:07
"Mijn schoonvader is geboren op Sardinië. Mag zijn as mee het vliegtuig in. En nog een belangrijke bijkomstigheid, krijg je daar vrij voor van je werk? (Is toch een soort uitvaart) Bij ons op kantoor doen ze nog al erg moeilijk met vakantie geven. Wij gaan 6dagen naar Sardinië om het as uit te strooien. Ben benieuwd naar de reacties"
Reactie van Laura op 23 okt. 2022 10:14
"Mijn vader is 5jaar overleden en uitgestrooid in Den Haag Nu is mijn moeder ook overleden en heb haar as thuis maar ze wil graag uitgestrooid bij me vader in den haag zijn daar kosten aan verbonden Mvg lhe hinsen"
Reactie van Laura op 23 okt. 2022 10:13
"Mijn vader is 5jaar overleden en uitgestrooid in Den Haag Nu is mijn moeder ook overleden en heb haar as thuis maar ze wil graag uitgestrooid bij me vader in dentaal zijn daar kosten aan verbonden Mvg lhe hinsen"
Reactie van Sarah op 26 apr. 2022 21:22
"Hallo ik wil heel graag weten als men er voor kiest om een overleden persoon uit te strooien op de stookweiden van de begraafplaats en een gedeelte achteraf wilt begraven in de grond op het kerkhof kan dit dan nog zo ja waar moet ik mij hier rond informeren"
Reactie van Jeanette op 20 mei 2021 16:04
"Mijn moeder wilde graag haar as vermengd met bloemzaadjes uitstrooien over een bloemenveld waar Jan dat?"
Reactie van Corrie op 15 mrt. 2021 09:21
"Kan dit ook op de begraafplaats in Naaldwijk uitstrooien of moet je dit aanvragen"
Reactie van Marita L. op 10 mrt. 2021 23:13
"Dag, mag de as (zonder urn) begraven worden in het (nieuwe) graf van de echtgenoot? Of moet de begraafplaats daar toestemming voor geven? Ouders zijn kort na elkaar overleden en hebben wel hun voorkeur aangegeven, maar niet de bestemming van de as."
Reactie van Hennie Schenk op 2 dec. 2020 22:49
"Ik heb persoonlijk de gemeente waar ik de as wil verstrooien gevraagd of dit mocht ,ik heb toestemming gekregen ,dus vraag het gewoon aan de gemeente waar je het wil verstrooien ,om mogelijkheden te voorkomen."
Reactie van Sandra op 14 sep. 2020 11:22
"Kan je crematie as ook in stilstaand water verstrooien of blijft dat drijven?"
Reactie van MC Sabas op 19 aug. 2020 17:13
"Ik wil graag de as van mijn vader en moeder uitstrooien in giethoorn op het water dat was hun grootse wens mag dat en zijn er kosten aan verbonden"
Reactie van Niekie op 4 aug. 2020 11:21
"Ik wil weten wat het mij gaat kosten om iemand in Parijs bij de eifeltoren uitgestrooid te worden?"
Reactie van Geer Op het Broek op 23 mei 2020 19:30
"Mag ik de as verstrooien in Israel van mijn vrouw als jodin ??? En zo ja waar? en hoe regelen ????"
Reactie van gea winkel op 21 mei 2020 15:21
"mag ik het as van mijn overleden man uitstrooien in de berkel"
Reactie van Frits op 2 feb. 2020 15:31
"Bij wie moet ik toestemming vragen om de as van mijn overleden schoonzuster uit te strooien in het duingebied tussen De Koog en de Noordzee?"
Reactie van Paul op 30 jan. 2020 22:52
"Geachte heer mevrouw, Ik heb een vraag mag je de as voor de helft in de noordzee gooien en de andere helft in Suriname uit strooien. Het gaat er namelijk om dat men had de helft uitgestrooid in de noordzee en de andere helft zou in Suriname uitgestrooid worden maar dat was niet gedaan voor een half jaar. Dus er was nog de helft van de as in de urn. Een neef van mij kreeg last van problemen in zijn huis / slaapkamer. Kloppen op de deur en geluiden en vooral druk op zijn borst als hij sliep. Hij was ook niet uitgerust omdat hij iemands aanwezigheid ervaart. Toen ze erachter kwamen dat het zijn oma misschien kon zijn omdat ze nog niet voledig was uitgestrooiD. Ze hebben de rest ook in zee gegooid. Daarna was alles goed en hebben geen last meer gehad. Zijn vader kreeg een droom dat ze een feest aan het vieren waren de zus van zijn oma zag hij duidelijk in de droom. Wat is u gedachte hierover heeft u dit meer gehoord. Graag verneem ik van u. Met vriendelijke groet, PM.Gerrits"
Reactie van Heidi Gevens op 5 jan. 2020 23:19
"Mogen de assen van mijn overleden hond(en) samen met mij uitgestrooid worden?"
Reactie van Peter op 6 dec. 2017 20:38
"Ik vraag mij af of er nog medicijnresten in de as achter blijft. Zeker ala de overledene veel chemo en bestraling heeft gehad."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje