Een persoonlijk afscheid is een blijvende herinnering

-ADVERTORIAL-

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; een uitvaart is misschien wel één van de meest persoonlijke momenten uit het leven. Mensen halen herinneringen op aan een dierbare en vertellen over hun meest mooie, waardevolle, bijzondere en soms verdrietige momenten. Iemand die daar als geen ander over mee kan praten is uitvaartadviseur Bram van der Zijden. Hij weet deze mooie momenten aan elkaar te rijgen tot een mooi levensverhaal, dat voorgedragen kan worden tijdens de uitvaartceremonie. Dit is overigens lang niet alles wat Bram kan doen. Hij heeft een uitgebreid dienstenpakket en kan zelfs de gehele uitvaart verzorgen.

Iedereen heeft zijn eigen naam en eigen verhaal

Als we Bram aan de telefoon hebben, klinkt er een enthousiaste, vriendelijke stem door de hoorn, die met veel passie en respect spreekt over het onderwerp uitvaart. Als het aan Bram ligt dan is er niets zo persoonlijk als een uitvaart. “Spreken over de dood, is praten over het leven. Het gaat erom dat je stilstaat bij wie de overledene was, wat hem of haar typeerde en hoe deze persoon in het leven stond.”

Ik houd van mooie uitvaarten, met de overleden persoon als middelpunt.

Voor Bram is het ooit begonnen bij de uitvaart van Prins Claus. “Alles klopte aan deze uitvaart. Van de entourage tot het programma. Waar ik echt van onder de indruk was, was de toespraak van Huub Oosterhuis. Ik realiseerde mij dat ik dit ook zo wilde. Dit heeft mij geïnspireerd om de knoop door te hakken en op deze manier ceremonies samen te stellen en te leiden.”

Geen dominee, geen pastoor, gewoon Bram

Als Bram van der Zijden verder vertelt over hoe hij de uitvaart voor zich ziet dan voel je door de telefoon dat hij straalt. De passie voor het vak zit bij Bram wel goed. “Ik wil graag dat de mensen een goed gevoel hebben bij het afscheid. Iedereen verdient een mooi, waardig en persoonlijk afscheid. Opvallend is dat ik vaak word benaderd om mensen al te adviseren en te begeleiden voor het afscheid. Dat ik daar bij kan ondersteunen, is voor mij een dankbare rol. Ik vind het ook belangrijk om in gesprek te gaan met de mensen, te luisteren naar ze en aan te voelen wat ze nodig hebben. Je creëert samen iets waardevols; een echte verbondenheid. Ze moeten ook een goed gevoel bij mij hebben en vrijuit kunnen vertellen. Dit geef ik altijd meteen aan bij onze eerste ontmoeting: ik ben geen dominee, geen pastoor, gewoon Bram.”

Niet alleen uitvaartspreker, ook uitvaartadviseur en uitvaartbegeleider

‘Gewoon Bram’ kan veel voor je betekenen bij de uitvaart. Met zijn uitgebreide dienstenpakket kun je bij hem voor heel veel terecht. Van uitvaartspreker tot uitvaartbegeleider; van religieus tot humanistisch; van een stijlvolle plechtigheid tot een waardevolle inhoud. Bram van der Zijden is een ware uitvaartadviseur!

Het gaat om de verhalen achter de persoon

Wat vindt Bram dan belangrijk bij een ceremonie? “Erover praten is het belangrijkste begin, het gaat namelijk zo veel verder dan het zakelijke aspect. Ik ben juist benieuwd naar de verhalen achter de persoon, de emoties die je met je vrienden deelt en alles wat je hebt meegemaakt met je familie. Tijdens deze gesprekken komen de juiste woorden naar boven en dat kan in vele vormen, zoals poëzie, beelden en muziek. Ik vind deze persoonlijke invulling zo mooi, de een draagt een prachtig gedicht voor en de ander brengt zijn emoties over door te zingen. Zolang het maar past in het beeld van het afscheid van de overledene en de nabestaanden.”

Voor ons is het in ieder geval duidelijk dat Bram van der Zijden een kameleon is die in iedere gewenste kleur kan veranderen. Met deze gave zorgt hij ervoor dat het afscheid de kleur krijgt die past bij de overledene. Je zult begrijpen dat wij daar enthousiast van worden. Daarnaast vinden wij het een echt pluspunt dat Bram zo veelzijdig is en je hem voor verschillende rollen in kunt zetten; als adviseur, als spreker of om de gehele uitvaart te verzorgen. Benieuwd naar wie Bram is? Bezoek dan eens Bram van der Zijden en lees nog meer over Bram, bijvoorbeeld door één van zijn prachtige blogs te lezen.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET BRAM VAN DER ZIJDEN.

Laat een reactie achter