0
Terug naar overzicht

Mijn huisdier is overleden: wat nu?

07/09/2022
Redactie
Delen:
huisdier is overleden

Een huisdier is net zo goed een lid van de familie. Als je trouwe viervoeter komt te overlijden zal dit, net zoals bij een menselijk overlijden, een stempel op je leven drukken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je pluizige vriendje als deze komt te overlijden? En hoe kan jij zelf een bijdrage leveren aan een zo mooi mogelijk afscheid? Wij vertellen je welke stappen je kunt ondernemen als je huisdier is overleden.

Destructie

In de meeste gevallen wordt er -bewust of onbewust- gekozen voor destructie. Dit wordt volgens de dierenarts ook wel een 'gemeente crematorium' genoemd. Het feit dat dit in Nederland de meest gekozen optie is, heeft te maken met de wetenschap dat dit de meest gemakkelijke en goedkope optie is. Als je huisdier is overleden en je kiest voor deze optie, dan hoef je als baasje in principe niks meer te doen. Belangrijk om te weten is dat destructie niet hetzelfde is als cremeren. Bij destructie wordt het beestje naar een verwerkingsfabriek gebracht: hierin wordt je overleden huisdier 'vernietigd'. Dat wil zeggen: gescheiden in diermeel en vetten die vervolgens weer als bruikbare brandstof worden ingezet.

Begraven in de tuin

Net zoals bij mensen, kun je ook kiezen voor een begrafenis als je huisdier is overleden. Cremeren en begraven zijn beide een bewuste keuze. Dat wil zeggen dat je er als baasje over na hebt gedacht en het in werking moet gaan zetten. Wil je dus geen destructie, dan is het belangrijk dat je dit aangeeft bij je dierenarts. Wil je jouw viervoeter begraven, dan zijn er verschillende opties. Zo kun je je huisdier begraven op een vertrouwd plekje in de tuin bijvoorbeeld. Er is hier inmiddels een eenduidige wetgeving over. Je mag je huisdier begraven in de tuin, mits deze niet in plastic gewikkeld wordt en het terrein moet jouw eigendom zijn, dus geen tuin van een huurhuis of erfpacht. Per gemeente kunnen de voorwaarden verschillen. Neem bij onzekerheden altijd contact op met de gemeente.

Begraven in de tuin: 3 tips

  1. Leg je huisdier in een kartonnen doos of wikkel je huisdier in een linnen kleedje of papier.
  2. Graaf een graf van minimaal 1 meter onder de grond. Zorg voor genoeg ruimte.
  3. Zorg eventueel voor een mooie grafaanduiding zodat het plekje waar je je huisdier hebt begraven herkenbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een mooi plantje of een tegeltje.

Begraven op een dierenbegraafplaats

In Nederland zijn er verschillende dierenbegraafplaatsen te vinden. Je huurt een dierengrafje voor een minimum aantal jaren. De aankleding mag je vaak zelf bepalen, waardoor je een mooi en persoonlijk plekje kunt creëren.

Individuele crematie

Als je huisdier is overleden kun je logischerwijs ook kiezen voor een crematie. Bij een individuele crematie heb je de mogelijkheid om een urn met as mee te nemen naar huis, zodat je deze een plekje naar keuze kunt geven en kunt nadenken over wat je mogelijk in de toekomst nog met de as wilt gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan het verstrooien van de as in een bos of in de zee.

Collectieve crematie

Bij een collectieve crematie wordt het huisdier in een groep van meerdere huisdieren gecremeerd. Er wordt overigens wel op toegezien dat alle dieren van dezelfde soort zijn, zodat honden bijvoorbeeld alleen bij honden liggen. De as van jullie huisdier zal vervolgens uitgestrooid worden op een speciaal veld. De crematie vindt plaats binnen drie werkdagen na de aankomst van je huisdier op het crematorium.

Bron: Pets4life.nl

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Annemieke Droog op 21 dec. 2022 10:06
"Ik mis mijn allerliefste Pukkie, het was een wereldkat zo lief. Wij tweeën, waren 1. Waar ik was, was hij en waar hij was, was ik. Als ik pijn had voelde Puk dat en als hij pijn had voelde ik dat. Nu hij er niet meer is, voel ik me ontzettend verdrietig en alleen. Neem het me niet kwalijk Pukkie, dat ik je uit je lijden heb verlost. Je zit voor altijd in mijn hart lieverd."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje