Terug naar overzicht

De Blauwe Einder

Klanten
beoordeling
0,0

Het vertellen van het levensverhaal van de overledene is een zeer belangrijk onderdeel van de afscheidsdienst als geheel. Woorden doen er toe.

Ooit was ik aanwezig op een afscheidsdienst mee waar niet gesproken werd. Dat voelde heel ongemakkelijk. Ook heb ik wel eens een afscheid mee gemaakt waarbij de ingehuurde spreker zich van te voren moed ingedronken had. Vanuit het gevoel dat de overledene een mooi en waardig afscheid verdient besloot ik mij te richten op spreken bij uitvaarten. Ik kan luisteren, ik kan schrijven en ik kan voordragen. Drie ingrediënten die hiervoor noodzakelijk zijn. Mijn jarenlange ervaring als docent levensbeschouwing komt hierbij goed van pas.

Voor het schrijven van een in-memoriam ga ik eerst voor een gesprek op bezoek bij de nabestaanden. Meestal is dat op verzoek van de uitvaartverzorger, maar u kunt mij ook gewoon zelf opbellen. Aan de hand van de vragen die ik stel, de verhalen van de nabestaanden, de tekst op de rouwkaart en soms ook van de songs die uitgekozen worden schrijf ik een verhaal van ongeveer 12 minuten. Het hele interview duurt ongeveer 2 uur. Hierna schrijf ik thuis het in-memoriam uit en draag dat voor tijdens de uitvaartdienst. Afhankelijk van de wensen verzorg ik ook het welkomst- en slotwoord en eventueel een kort woordje aan het graf. Mijn schrijfstijl is dynamisch, levendig en beeldend. Na afloop van een afscheid zei iemand eens tegen mij: “Ik sloot mijn ogen en kon het hele tafereel voor mij zien.”

“Waarom kiezen voor een spreker?” vraagt u zich wellicht af. “Wij kunnen dat toch zelf wel.” Nabestaanden zijn soms heel goed in staat dat te doen. Hun verhaal is persoonlijk en emotioneel geladen. Een uitvaartspreker echter houdt meer afstand, betrekt andere nabestaanden erbij en is daardoor beter in staat de belangrijkste aspecten (de rode draad) uit het levensverhaal van de overledene te belichten. Ook kan hij/zij aan het eind een woord van troost meegeven.

Om mensen beter van dienst te kunnen zijn verzorg ik in Almelo ook diverse workshops:

  • Tips voor een (Persoonlijker) Uitvaart
  • Tips voor Schrijven&Spreken
  • Levensdocument maken

Meer info hierover vindt u op mijn website: www.deblauweeinder.nl

Contact

Neem contact op met de leverancier als je vragen hebt of iets wilt bestellen.

Eskerplein 161, 7603 WH, Almelo

Laat een recensie achter

Deel je ervaring met De Blauwe Einder voor anderen.

Contact

Neem contact op met de leverancier als je vragen hebt of iets wilt bestellen.

Eskerplein 161, 7603 WH, Almelo
RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje