Terug naar overzicht

Samenkomen in een historische fabriek met een warme uitstraling

06/10/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
de lichtfabriek
Advertorial

Met zijn interessante en rijke historie behoort de Lichtfabriek Gouda aan de Hoge Gouwe tot het industrieel erfgoed. De grote raampartijen, de mooie lichtinval en de prachtige lampen in het pand maken dat de fabriek aan alle kanten straalt. Wij waren erg benieuwd hoe deze oude fabriek is getransformeerd tot de bruisende en veelzijdige horeca locatie die het nu is. En wat maakt de Lichtfabriek een bijzondere locatie voor de afscheidsbijeenkomst? Eigenaresse Sharon van Gastel vertelt het ons in geuren en kleuren! Lees je mee? 

Van lichtfabriek naar bruisende horeca locatie

In 1910 werd het pand, toen de Gemeentelijke Lichtfabriek Gouda, in gebruik genomen als lichtfabriek om elektriciteit op te wekken voor lampen in Gouda en de directe omgeving. De capaciteit van de drie stroom turbines die op de eerste verdieping stonden, waar nu het huidige restaurant is, werd met de komst van nieuwe apparaten in de jaren 20 echter te klein. Dit heeft in de jaren 30 geleid tot de sluiting van de oude lichtfabriek. Na de oorlog is het pand tot begin jaren 70 gebruikt als opslag en uiteindelijk heeft het pand tot 2015 leeggestaan, in afwachting van herontwikkeling.

In 2014 kregen Sharon en haar man Lennart de sleutels van de oude lichtfabriek in handen en in 2015 openden zij de deuren van de Lichtfabriek voor het publiek. Met als missie een grootstedelijke en bruisende horeca locatie neer te zetten waar écht wat gebeurt, waar aandacht is voor de gast én voor kleine details. Sharon: "Bij de keuzes die wij hebben gemaakt om dit gebouw in te richten wilden wij graag één visie, één verhaal en één plaatje dat past bij het pand. Het moest allemaal kloppen."

Trotse Hendrik

Met de hulp van 'Trotse Hendrik' is dit goed gelukt! Hendrik is een oude fabrieksarbeider met meer dan 40 dienstjaren bij de Lichtfabriek. Sharon: "Hendrik is de man die je overal bij ons in de gangen ziet. Hij is eigenlijk de verpersoonlijking van de Lichtfabriek, van toen én van nu." Op een dag nam Hendrik, Sharon en Lennart mee naar zijn schuurtje dat vol stond met vintage kasten, oud gereedschap van toen de oude lichtfabriek in werking was en mooie meubels van die tijd. Al deze historische spullen zie je nu terug in het indrukwekkende interieur.

Het industriële verleden in dit monumentale gebouw en de stoere no nonsense inrichting van nu zorgen er samen voor dat deze oude lichtfabriek een warme en bijzondere plek is om onder andere met familie en vrienden samen te komen om afscheid te nemen van een overleden dierbare of te herdenken. Uiteraard is het ook een mooie locatie voor de condoleance. En dit komt mede dankzij het traditionele inzicht van Trotse Hendrik, die veel invloed heeft gehad op bepaalde keuzes die Sharon en Lennart hebben gemaakt tijdens de conceptvorming van de Lichtfabriek.

"Kleine details maken een groot gebaar"

Bij de Lichtfabriek staan ze onder andere bekend om hun gevoel voor details. Sharon: "Wij zeggen altijd 'kleine details maken een groot gebaar." Denk aan kleine persoonlijke briefjes of een knipoogje van een medewerker." Deze details kunnen op verdrietige momenten veel betekenen voor nabestaanden, omdat deze bijdragen aan een bijzondere ervaring en een herinnering waar zij met een fijn gevoel aan terug kunnen denken.

Voor de afscheidsbijeenkomst kunnen nabestaanden kiezen uit twee prachtige ruimtes die voor privé gelegenheden worden afgesloten. Boven in het pand vind je de voormalige fabriekshal die ruimte biedt voor maximaal 250 personen. De voormalige revisie ruimte is wat kleiner en intiem en is geschikt voor een ontvangst tot 100 personen. Elke ruimte heeft een eigen ingang, bar en garderobe. De verschillende ruimtes kunnen helemaal naar wens en met persoonlijke details worden aangekleed.

Vier het leven

Als je kiest voor een afscheidsbijeenkomst, herdenkingsbijeenkomst of condoleance in de Lichtfabriek kun je vertrouwen op een persoonlijke aanpak, waarbij alles geheel naar wens wordt verzorgd. Sharon: "Wij staan voor 'vier het leven'. Wij zijn gewend om mensen een mooi moment te laten beleven. Dat is iets waar onze gastheren en gastvrouwen goed in zijn. Wij kunnen dat dan ook goed als mensen juist afscheid nemen van iemands leven." 

Bij de Lichtfabriek kunnen zij alle vormen van techniek verzorgen voor de samenkomst, denk bijvoorbeeld aan beeld en geluid. Sharon: "Wij hebben alles in huis om een ontvangst in welke vorm dan ook van a tot z te organiseren en te begeleiden." Ook als het gaat om de de catering is er erg veel mogelijk; van een goede borrel tot aan een ontvangst met koffie en patisserie, maar een bitterbal en een biertje of een uitgebreid buffet behoren ook tot de opties. Je kunt rekenen op goede kwaliteit van eten en drinken die een extra persoonlijke invulling kunnen geven aan de uitvaartbijeenkomst. Je krijgt bij de Lichtfabriek de mogelijkheid om het leven van een overleden dierbare te vieren op zijn of haar manier.

Wij hebben alles in huis om een ontvangst in welke vorm dan ook van a tot z te organiseren en te begeleiden.

De Lichtfabriek is mede door zijn historie en bijzondere uitstraling een uniek pand, waar vakmensen met oog voor kleine details een warme invulling kunnen geven aan de uitvaartplechtigheid, afscheidsdienst, herdenkingsbijeenkomst en/of condoleance. Wil je meer weten over de Lichtfabriek en de diverse mogelijkheden om hier samen te komen? Bezoek dan de website of neem gerust contact op.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje