0
Terug naar overzicht
Judith Sandriman

Judith Sandriman

Schrijver over rituelen & speechhulp

Ik heet Judith en schrijf graag over rituelen. Dit begon toen ik zelf in een hele drukke periode in mijn leven een houvast zocht. Ik begon elke avond te schrijven; mijn ritueel. Geboren en getogen in Suriname en van gemengde komaf heb ik een grote bron om uit te putten. Elke bevolkingsgroep heeft een scala aan rituelen; ook bij het overlijden. Deze beschrijf ik en deel ik graag met jullie.

Woorden zijn als verf. Je kan er een heel mooi portret mee maken. Zo help ik andere graag bij het schrijven van een afscheidsspeech. Als speechhulp help ik jou de essentie van hetgeen je wil vertellen neer te pennen. Daar waar de overledene om bekend stond of dat wat jij voelt nu de persoon er niet meer is. Afscheid nemen kan op verschillende manieren. En daar help ik je graag mee.

Een mensenleven, hoe kort of lang het ook op aarde heeft vertoefd, verdient een waardig afscheid. Je hoeft het niet alleen te doen.

Judith

Artikelen

hand in hand

Hij stierf hand in hand samen met zijn vrouw… 

Gastblogger Judith Sandriman vertelt hoe het overlijden van voormalig Minister-president Dries van Agt haar herinnert aan het overlijden van een collega die ook koos voor euthanasie.

rozen in het water - as uitstrooien

As uitstrooien op een speciale plek

Afgelopen zomer liep Judith Sandriman op het strand. Te midden van de zwemmende kinderen en ouders zag ze iemand de as van een dierbare uitstrooien. Dit inspireerde haar om te schrijven over het uitstrooien van de as op een special plek.

Katholieke kerk in Sint Willibrordus, Curacao - rouwrituelen

Rouwrituelen vanuit Curaçao

In Nederland is er een groot deel van de bevolking van Antilliaanse kom af. Zij nemen daarbij hun tradities mee. Gastblogger Judith Sandriman vertelt over de rouwrituelen vanuit Curaçao.

Rituelen bij een begrafenis op Curaçao

Rituelen bij een begrafenis op Curaçao

Vorige maand heeft Judith Sandriman op Curaçao een uitvaart van dichtbij mogen meemaken. In haar nieuwste gastblog vertelt ze over de rituelen bij een begrafenis op Curaçao.

Gagar mayang

Gagar mayang: symbool voor de Javaanse kijk op het leven

Judith Sandriman vertelt over de Javaanse Gagar mayang. De tweelingruikers staan symbool voor de Javaanse kijk op het leven in z’n geheel.

katoen

Het aankleden van de overledene volgens de adat

Gatblogger Judith Sandriman vertelt in haar nieuwste gastblog over het aankleden van de overledene volgens de adat.

de adat

De lijkbewassing volgens de adat

Judith Sandriman vertelt in haar nieuwste gastblog voor RememberMe over de lijkbewassing volgens de adat. Lees hier meer.

slametan

Javaanse uitvaartrituelen: de slametan

Judith Sandriman schrijft in haar eerste gastblog voor RememberMe.nl over de slametan, een gemeenschappelijk ceremonieel rituele feestmaaltijd volgens Javaanse gewoonten.

Bekijk alles
RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje