0
Terug naar overzicht

Hij stierf hand in hand samen met zijn vrouw… 

08/03/2024
Judith Sandriman
Delen:
hand in hand

Na het nieuws dat voormalig Minister-president van Agt was overleden, was ik in één klap weer terug op de dag dat een collega overleed. Ook op een zelfgekozen moment. Hij was in de laatste fase van de ziekte en hield niets meer binnen. Met zijn familie had hij alles al besproken en zijn begrafenis geregeld. Nadat hij de laatste mensen, die hij wilde spreken, gesproken had zei hij gedag en liep naar boven om in zijn kamer zijn laatste adem uit te blazen. De twee jongen artsen waren volgens zeggen zenuwachtiger dan hij zelf was. Hij sprak ze moed in om hem in 2 fasen de spuitjes te geven. Nee, er was niet voor het drankje gekozen. 

Euthanasie; wat houdt het in?

Dat was de eerste keer dat ik er van zo dichtbij mee te maken had. De gemelde gevallen van euthanasie stijgen jaarlijks. Bij een uitzichtloze en ondraaglijke lijden kan een patiënt de wens voor euthanasie uiten bij de arts. Maar wat houdt het in? Volgens de euthanasie code 2022 zal de arts in meerdere gesprekken toetsen of er om de juiste reden euthanasie gevraagd wordt. Begrijpt de patiënt goed dat er om een niet-natuurlijke manier van sterven die onomkeerbaar is wordt gevraagd? Begrijpt de patiënt wat de ziekte inhoudt en wat het verloop is om zelf een goede beslissing te kunnen nemen?

Wanneer de arts en de patiënt beiden de mogelijkheden om dit lijden te stoppen of te verminderen besproken hebben en tot de conclusie komen dat er geen mogelijkheden zijn, of de patiënt die afwijst, wordt een onafhankelijke arts erbij gehaald. Die toetst de zorgvuldigheid van het proces en zal een gesprek voeren met de patiënt. Nadat de arts overtuigd is dat de patiënt dit ondraaglijk en uitzichtloos lijden wil beëindigen, zal de arts de patiënt goed en op de juiste manier voorlichten over het proces. Op de uitgekozen dag en tijdstip zal er volgens de landelijke richtlijnen euthanasie worden toegepast. Er worden twee euthanasie medicijnen ingespoten. Van de eerste raakt de patiënt in luttele seconden in een hele diepe slaap en krijgt daarom niets meer mee. Het tweede medicijn verslapt de spieren en daardoor stopt de ademhaling. Vaak overlijdt de patiënt binnen 5 à 10 minuten.

Alleen of hand in hand

De arts vult na het overlijden de nodige papieren in. Een laatste eerbetoon of een zelf geredigeerde uitvaart rest nog. Hopelijk is het rouwproces samen doorleefd, zodat een ieder vrede heeft dat het lijden is gestopt. En of je nu alleen of samen, hand in hand, deze reis onderneemt, je zal toch afscheid nemen van degenen die je verlaat en achterlaat...

Vaja con Dios en à Dieu!

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Bianca Gietel op 8 mrt. 2024 13:25
"Wat een heel mooi en ontroerend verhaal. Nu zijn zijn ze voor eeuwig samen."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje