0
Terug naar overzicht

Een bijna magische manier van herdenken

07/03/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
Candle Portrait
Advertorial

Een dierbare herdenken kan op verschillende manieren. Van een klein gebaar zoals het ophangen van een foto tot het inrichten van een herdenkingshoekje in huis. Elke manier van herdenken is mooi, persoonlijk en uniek. Wij ontdekten een zeer bijzondere manier die wij graag extra onder de aandacht willen brengen!

Nanette Smeets, oprichtster van Candle Portrait, zet met veel zorg en passie jouw dierbare als icoon op een ambachtelijk voetstuk. Met een brandend kaarsje en een met de hand getekende en gesneden papier-portret ontstaat er een prachtig schaduwspel, waardoor het even voelt alsof je dierbare bij je is. Nanette vertelt ons wat meer over deze unieke en bijna magische manier van herdenken.

Een uniek herdenkingsproduct ontstaan uit een persoonlijke traditie

Als kunstenares heeft Nanette altijd al een passie gehad voor schaduwspel, silhouetten, illustreren en grafisch ontwerpen en is zij altijd wel op zoek naar iets nieuws. Deze elementen kwamen in 2019 samen in haar eerste 'Candle Portrait'. Sinds het overlijden van haar moeder in maart 2018, maakt Nanette er een traditie van om ieder jaar op de sterfdag iets bijzonders te maken voor haar familie. In 2020 gaf zij een portret silhouet van haar moeder, met een glazen omlijsting en een eigen voetstuk waarin een waxinelichtje geplaatst kan worden, aan hen cadeau. Naast haar familie, was de omgeving van Nanette ook zeer onder de indruk van dit kunstwerk met een emotionele waarde. Het sloeg meteen aan! "Het werd goed ontvangen. Een paar mensen om mij heen hadden het gezien en wilden ook zo'n exemplaar, voor een overleden kindje of een overleden moeder... Toen heb ik een paar eerste versies gemaakt en is het balletje eigenlijk een beetje gaan rollen”, vertelt Nanette. Dit leidde in de zomer van 2020 uiteindelijk tot het ontstaan van Candle Portrait. Vanuit haar atelier in Utrecht helpt zij nabestaanden graag door een uniek herdenkingproduct te maken van een bewerking van een bestaande foto.

Een magische belevenis

Een Candle Portrait is niet zomaar een herdenkingsproduct. Voor veel nabestaanden kan het aansteken van het waxinelichtje zelfs voelen als een magisch moment. Bij daglicht is het portret een abstracte verschijning en in de avond kun je het kaarsje aansteken zodat je de schaduw van het hand getekende silhouet van je dierbare op de muur kunt bewonderen. Dit kun je iedere avond doen of op dagen waarop het gemis extra groot is. Nanette: “Wij steken het kaarsje op speciale dagen aan, bijvoorbeeld met moederdag en Kerstmis. Dan voelt het alsof ze er echt even is en komen de verhalen en de herinneringen naar boven. En omdat het een handeling is ga je er ook even naartoe... Het is niet een foto die permanent aan de muur hangt, maar het is een activatie en daardoor een belevenis.”

Wij steken het kaarsje op speciale dagen aan, bijvoorbeeld met moederdag en Kerstmis. Dan voelt het alsof ze er echt even is en komen de verhalen en de herinneringen naar boven.

Karakteristieke details

Een Candle Portrait is echt handwerk. Wij waren dan ook erg benieuwd hoe een Candle Portrait precies tot stand komt. Nanette legt het ons haarfijn uit: "Het is vanuit de consument eigenlijk vrij laagdrempelig te realiseren, want het enige wat ik nodig heb is één bestaande foto waarop het gezicht van de overledene duidelijk zichtbaar is." De foto hoeft niet perse van hoge resolutie te zijn, Nanette tekent de overledene namelijk na en creëert digitaal een nieuw silhouet. Vervolgens snijdt zij het geïllustreerde silhouet uit op dun papier. Bij het uitsnijden worden de karakteristieke details van de overledene belicht. Nanette omschrijft het als een nauwkeurige zoektocht naar wat het gezicht nou 'maakt'. Denk bijvoorbeeld aan dat onvergetelijke kuiltje dat tevoorschijn kwam wanneer hij of zij lachte of die kenmerkende kraaienpootjes die niet mogen ontbreken. Vervolgens wordt het uitgesneden papieren silhouet tussen twee gepolijste glasplaatjes geplaatst, zodat het beschermd blijft. Dit wordt uiteindelijk in een ambachtelijk voetstuk gestoken, welk Nanette vervaardigt in samenwerking met Amsterdam Furniture Lab. Het eindresultaat? Een realistische schaduw en een abstracte Candle Portrait.

Ook goed om te weten is dat Nanette een Candle Portrait binnen een kort tijdsbestek kan vervaardigen, zodat je deze bijvoorbeeld als alternatief voor een fotolijstje een mooi plekje naast je dierbare kunt geven tijdens de uitvaartdienst.

Een uniek en persoonlijk design

Daarnaast kun je een Candle Portrait naar wens laten personaliseren door te kiezen uit de materialen en kleuren uit het assortiment die het beste bij jou of de overledene passen. Zo kun je kiezen uit drie luxe houtsoorten voor het voetstuk; mahonie hout voor een warme uitstraling, de wat stoerdere notenhout of essenhout als je een voorkeur hebt voor een frisse en jonge uitstraling. "Het is een natuurproduct en daardoor is ieder voetstuk uniek. Met of zonder knoest, allemaal hebben ze een eigen houttekening." Wat betreft het papiersoort kun je kiezen uit diverse tinten of een specifiek milieuvriendelijk papiersoort.

“Het is ook een beetje een design object in huis en ik merk dat het wel fijn is als iemand het helemaal naar eigen smaak kan maken. Het is persoonlijk, de een wil het strak en de andere houdt van een meer natuurlijke uitstraling." Voor veel nabestaanden is Candle Portrait mede hierdoor een minder confronterende manier van herdenken in huis. Bij daglicht is het een prachtig object met abstract silhouet dat opgaat in het interieur en in de avond bepaal je zelf of je het kaarsje wilt aansteken voor een meer confronterend portret door de realistische aanwezigheid van de schaduw.

De aanwezigheid voelen

Wat Nanette nabestaanden graag wil meegeven met Candle Portrait? “Eigenlijk dat de persoon in je dagelijkse leven voortleeft. Je hebt je dierbare niet meer fysiek bij je, maar met een Candle Portrait kunt je toch nog de aanwezigheid voelen en zo de herinneringen aan je dierbare doorvertellen.”

Meer weten over de mogelijkheden voor een Candle Portrait? Neem een kijkje op de website of neem gerust contact op met Nanette om jouw persoonlijke wensen te bespreken. Iedere Candle Portret wordt met liefde voor herinneringen gemaakt.

De gemaakte portretten van een Candle Portrait zullen uiteraard niet voor verdere doeleinden worden gebruikt en niet zonder toestemming in media uitingen verschijnen.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Arthur Vierboom op 15 feb. 2021 12:14
"We hebben als familie van mijn schoonvader een candle portrait laten maken. Op zijn verjaardag hebben we allemaal s’avonds hem met kaars op muur geprojecteerd en in whatsapp foto’s gedeeld. Bijzondere ervaring."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje