Terug naar overzicht

De kunst van compleet afscheid nemen

11/04/2019
Redactie
Delen:
compleet afscheid nemen
Advertorial

Na meer dan 20 jaar gewerkt te hebben in de online marketing ontdekte Andja Bratić tijdens een job coaching traject dat ze meer wilde doen met haar talent om mensen in moeilijke tijden zoals bij een verlies te begeleiden. In haar leven had Andja al vaker de rol op zich genomen om nabestaanden te begeleiden bij het organiseren van een afscheid. Haar passie voor het verzorgen van een waardevolle en persoonlijke uitvaart én haar digitale expertise resulteerden in 2018 in het oprichten van haar uitvaartonderneming Art of Goodbye.

Sereen

Een onverwacht advies op een bruiloft in 2012 gaf Andja uiteindelijk de doorslag om in de uitvaartwereld te stappen. Op die bewuste bruiloft was zij de aangewezen ceremoniemeester en ging er onverwachts van alles mis. Andja bleef echter heel rustig en wist het tij positief te keren. Uiteindelijk werd het een prachtige bruiloft. De vader van de bruidegom gaf aan dat haar sereniteit tijdens de onvoorziene situaties erg werd gewaardeerd en dat zij het geweldig zou doen als een uitvaartbegeleider. Vol verwarring en ongeloof staarde Andja hem aan. “Ik dacht wat zegt hij nu? We staan op een bruiloft en hij heeft het over de uitvaart...” Uiteindelijk bleek dat hij een aantal emotionele uitvaarten achter de rug had die niet zo goed waren verlopen. Maar bij Andja voelde het volgens hem ondanks alle hectiek zo sereen en dat had hem en andere aanwezigen geraakt. “Ik heb dit alles goed geregistreerd en het heeft me uiteindelijk dat ene zetje gegeven om te beginnen met Art of Goodbye,” zo vertelt Andja.  

Digitale voorzorg

En zo begon haar carrière als uitvaartondernemer. Maar wat doet Andja nu anders dan andere uitvaartondernemers? Andja: “Iedereen heeft inmiddels een digitale persoonlijkheid opgebouwd en hoe langer je op een doorsnee dag op het internet zit, hoe groter en complexer je digitale persoonlijkheid is. Als ik als uitvaartondernemer alleen maar een fysieke uitvaart zou regelen, worden de nabestaanden belast met alle consequenties van een niet afgewikkelde digitale nalatenschap.” Daarom heeft Andja besloten om zich met Art of Goodbye ook te bekwamen in de afwikkeling van de digitale nalatenschap. Dit gaat veel verder dan alleen maar advies geven over social media. "We denken ook na over wat iemand wil met zijn of haar intellectuele eigendom. Het social media gedeelte is wat de buitenwereld ziet, maar waar mensen zich vooral zorgen over maken is van wie hun data en cloud worden. Je wilt namelijk niet dat alles zomaar in handen van een ander komt, ook niet als je komt te overlijden." Art of Goodbye pakt het gehele idee van afscheid nemen beet. "We bekijken samen met onze klant hoe het afscheid er fysiek uitziet in combinatie met zijn of haar afscheid op het internet. Dat noemen wij de kunst van compleet afscheid nemen."

Samen bewaken we de stem en het karakter van de overledene: een hele kunst tijdens de ingrijpende eerste dagen na een overlijden.

De zintuigen afgaan

Andja begeleidt je van begin tot eind bij het “inkleuren” van de uitvaart en (online) in memoriam. Dat kan vooraf, bij leven maar ook nabestaanden kunnen terecht bij Art of Goodbye om een passende uitvaart te organiseren voor een overleden dierbare. Voordat Andja met iemand zit voor een eerste sessie stuurt ze eerst een vragenlijst op, die dient als een soort ijsbreker en om een beeld te geven van wat er in de sessie wordt besproken. "Mijn rol is loskrijgen van wat er al in zit.” In de eerste sessie vindt een gesprek plaats waarbij Andja alle zintuigen van de persoon in kwestie afgaat voordat ze de praktische zaken met betrekking tot de uitvaart naloopt. "Ik wil eerst achterhalen wat voor type mens de overledene was. Wat zijn de lievelingskleuren, parfum, eten, films, foto's, muziek, noem maar op." Andja gaat zo alle zintuigen langs en wat daar uitrolt is uniek. Met deze methode leidt Andja de nabestaanden ook meteen af van de shock. “Samen bewaken we de stem en het karakter van de overledene: een hele kunst tijdens de ingrijpende eerste dagen na een overlijden.”

#outofofficeforever checklist

Maar dat is nog niet alles. Als je nog geen digitale erfenis hebt vastgelegd in je testament, biedt Art of Goodbye ook kosteloos een codicil aan in de vorm van een ‘#outofofficeforever checklist’. Door hier eens rustig doorheen te lopen met in het achterhoofd het ontzorgen van de partner, kinderen, familie en vrienden worden haar klanten zonder uitzondering aan het denken gezet. Het invullen van een dergelijk codicil kan een geruststellend gevoel geven, doordat het hun nabestaanden heel veel kopzorgen zal besparen wanneer het afscheid daar is. De checklist kun je per categorie online invullen, printen en wanneer het jou uitkomt verder bijwerken. “Samen met de landelijke opzegdienst i-Finish bieden wij hiermee een handvat dat heel veel verdriet achteraf kan besparen. Hierdoor kunnen nabestaanden zich in een tijd die toch al zwaar genoeg is richten op het enige dat telt en dat is hun herinnering veiligstellen en het rouwproces ervaren.”

Avontuur, vernieuwing en respect

Haar bedrijf is dus erg veelzijdig, maar altijd staan er drie waarden centraal: avontuur, vernieuwing en respect. Avontuur staat voor: vier het leven in vrijheid. "Ik vind vrijheid heel belangrijk. De dood is een heel zwaar thema, maar je nagedachtenis en daarover nadenken is een avontuur. Vernieuwing staat voor de passie die ik heb voor innovatie. Ik wil graag meewerken aan vernieuwing in de uitvaartwereld. En ten slotte vind ik respect voor ieders persoonlijke situatie heel belangrijk.”

In onderstaand filmpje vertelt Andja in het kort over Art of Goodbye en worden de drie waarden toegelicht.

Wil je meer weten over hoe Andja jou kan helpen bij het organiseren van de uitvaart en het afwikkelen van jouw digitale nalatenschap? Kijk dan op de website van Art of Goodbye voor meer informatie of neem contact met haar op. 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje