Terug naar overzicht

Een rouwclown biedt steun tijdens de uitvaart

28/05/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
rouwclown

Bij de naam 'clown' denk je al snel aan een lolbroek met een geschminkt gezicht. Met dit beeld in gedachten vraag je jezelf vast en zeker af of een rouwclown dan wel gepast is voor de uitvaart. Wat als wij je vertellen dat het antwoord hierop 'ja' is? In tegenstelling tot de bekende clown met een rode neus is een rouwclown namelijk erg neutraal. Ervaren contactclown Frederieke Scheer van Frederieke Clownerie biedt als rouwclown steun aan nabestaanden. Om het vertekend beeld van de rouwclown weg te nemen, vertelt Frederieke ons wat meer over haar rol als rouwclown tijdens de uitvaart.

Clownerie

Tijdens een theateropleiding kwam Frederieke in aanraking met de clownerie. Na het volgen van een aantal workshops was het voor haar meteen duidelijk dat ze hier wat meer mee wilde doen. Frederieke: "Ik vond de CliniClowns altijd al indrukwekkend, omdat ze een lach bezorgen bij kinderen die dan even kunnen vergeten dat ze ziek zijn." Hierdoor raakte zij geïnspireerd om bij verzorgingshuizen langs te gaan en mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking een mooie dag te bezorgen als contactclown. "Ik vond het zo bijzonder om te doen en wist toen dat ik hiermee verder wilde gaan." Vanuit deze passie is zij gestart als Frederieke Clownerie.

Een neutraal persoon

In 2017 mocht Frederieke voor het eerst als rouwclown aanwezig zijn op een uitvaart. "Ik merkte heel duidelijk dat er behoefte was aan troost. Ik ben er voor een knuffel, een kleine aanraking, een praatje of gewoon helemaal niets als daar behoefte aan is. Ik ben geen personeelslid, geen hulpverlener en geen familielid, maar een neutraal persoon die aanwezig is, op afstand en dichtbij." En zo gebeurde het ook. Mensen kwamen op Frederieke af en gaven haar een knuffel of een hand en anderen kwamen met haar praten. Frederieke: "Toen dacht ik: dit is echt iets wat bij mij past. Iets kunnen betekenen voor mensen, troost en aandacht geven en er gewoon zijn. Dat is wat ik wil."

Klik op het pijltje voor meer foto's.

Dit is echt iets wat bij mij past. Iets kunnen betekenen voor mensen, troost en aandacht geven en er gewoon zijn. Dat is wat ik wil.

Gepaste aanwezigheid

Ondanks dat het erg mooi en dankbaar werk is wat Frederieke verricht, heerst er helaas nog veel onwetendheid over de rouwclown. Mensen hebben er toch een gek gevoel bij als ze denken aan een clown bij een uitvaart of bij het afscheid van een dierbare. Er wordt dan ook vaak aan Frederieke gevraagd wat ze precies doet: "Ik zeg dan 'eigenlijk doe ik helemaal niks'. Het enige wat ik doe is er zijn. Als mensen er behoefte aan hebben, dan kunnen ze naar me toe komen. Hebben ze daar geen behoefte aan, dan is het ook goed. Ik stap niet zomaar op mensen af." Als rouwclown treedt Frederieke niet op de voorgrond, maar is ze in een gepaste en gewenste vorm aanwezig. Met de familie bespreekt ze welke rol de clown krijgt tijdens de uitvaart en wat ze wel en niet willen.

Hoe ziet Frederieke er als rouwclown uit?

Dat Frederieke als rouwclown geen persoon is met een geschminkt gezicht die grappen maakt op de uitvaart is nu wel duidelijk. Maar hoe ziet zij er dan wél uit? Net zoals jij waren wij hier heel benieuwd naar! Frederieke: "Als je denkt aan rouw denk je gauw aan zwart, maar ik merk toch heel erg dat de familie dat vaak juist niet wil. Ik heb een boekje met foto’s waarop ik verschillende kleding draag; stoer, lief of meisjesachtig. Het is maar net wat de familie wilt. Alles wordt vooraf goed besproken." In plaats van een uitbundig geschminkt gezicht kan Frederieke in overleg wel een zwart hartje op haar neus plakken, zoals op onderstaande foto te zien is.

Afhankelijk van de wensen van de familie heeft Frederieke ook een grote gele koffer bij zich. Wat er in deze vrolijke koffer zit? Ballonnen, knuffels en een bellenblaas. Niet iedereen kiest hiervoor, maar tijdens een uitvaart waar bijvoorbeeld kinderen aanwezig zijn kan dit een fijne afleiding zijn. Zo mocht Frederieke na goed overleg met een familie haar koffer meenemen en ballonnen opblazen op de uitvaart van iemand met een verstandelijke beperking. Dat viel in goede aarde. Frederieke: "Ik voelde me sereen en dacht: dit is wat ik bedoel met een rouwclown. Ik mag aanwezig zijn en ik mag de mensen troosten."

Stille steun

Afscheid nemen van een dierbare is erg zwaar. Iedereen is verdrietig en sommige mensen vinden het lastig om hun gevoelens te uiten. Ze kunnen zich eenzaam voelen en zijn vaak diep in zichzelf gekeerd. Toch kan de behoefte aan stille steun tijdens de uitvaart sterk zijn. Frederieke kan op dat moment zorgen voor wat extra lucht, simpelweg met haar tastbare aanwezigheid. "Een rouwclown kan positieve energie geven door er te zijn. Al is het alleen maar om iemands hand vast te pakken. Stel dat iemand wel graag wil praten, dan kan ik ook een luisterend oor bieden." Een rouwclown is rustig, meelevend en totaal niet eng. En het allerbelangrijkst: een rouwclown biedt steun en troost aan jong en oud op gepaste afstand.

Nieuwsgierig geworden naar wat Frederieke Clownerie nog meer voor jou kan betekenen als rouwclown? Neem dan gerust contact op met Frederieke Scheer of bezoek haar website.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje