0
Terug naar overzicht

Een uitvaart in de 'kleur' die bij jou past

30/03/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
rouwit
Advertorial

Compassievol, empathisch, zorgzaam en ruimdenkend. Vier karaktereigenschappen die Dees Priem omschrijven als moeder, echtgenote én uitvaartverzorger. Waar de meesten naar links gaan, gaat zij naar rechts om de andere mogelijkheid te verkennen. 'Er zijn regels waar je je wettelijk aan moet houden, maar alles daaromheen kunnen we doen op de manier zoals dat bij ons past.' Dit gedachtegoed trekt Dees door in haar uitvaartonderneming 'RouWit Uitvaarten', met als doel om families ervan bewust te maken dat er veel meer mogelijk is voor de uitvaart dan wat ze gewend zijn. 

Met veel liefde en persoonlijke aandacht begeleidt Dees nabestaanden bij het vormgeven van een afscheid dat het leven van hun dierbare weerspiegelt. Dit doet zij door hen figuurlijk een blanco blad uit te reiken dat zij gezamenlijk geheel naar wens invullen met de kleuren die bij de overledene passen. 

Weg van dat zwarte randje

Tijdens haar werkzame jaren in het bedrijfsleven heeft Dees in een korte tijd veel uitvaarten bijgewoond van dierbaren die het leven los moesten laten. Wat haar opviel was dat terugkerende 'zwarte randje', waardoor iedere uitvaart er vrijwel hetzelfde uitzag. Na een intensieve periode van bezinning besloot zij om het bedrijfsleven achter zich te laten en binnen te treden in de uitvaartwereld. Zij was vastberaden om wat te betekenen voor anderen en heeft in 2017 de stap gezet om een opleiding tot uitvaartverzorger te volgen. 'Tijdens de opleiding wist ik al zeker dat ik het compleet anders wil doen en ver weg wil blijven van de standaard. Het is belangrijk dat iedereen de uitvaart krijgt zoals die bij hem of haar past, en waar nabestaanden met een fijn gevoel op terug kunnen kijken'.

Helaas worden uitvaart en rouw nog vaak geassocieerd met de kleur zwart. Dat is volgens Dees onterecht: 'zwart kun je geen andere kleur geven. Maar heb je wit? Dan kun je deze compleet naar wens kleuren. Zie het als een blanco bad. Vul het in zoals je wilt. Welke kleur daaruit komt maakt niet uit, het gaat er uiteindelijk om dat het de kleur is die bij jou past.' En zo is Dees op de naam RouWit gekomen, weg van dat zwarte randje en anders dan anderen.

Meditatie en Happy Socks

Voor een afscheidsplechtigheid of bijeenkomst in een aula zijn tegenwoordig legio alternatieven. Echter, niet iedereen is bekend met deze alternatieven of is zich ervan bewust dat je mag uitwijken van de aula van het crematorium of de begraafplaats. Dees wil hier verandering in brengen en families op de hoogte stellen van de vele andere mogelijkheden voor een afscheidslocatie. 'Ik probeer mensen zoveel mogelijk uit de aula te halen. Je laatste feestje vier je met iedereen om je heen. Waarom zou je dit niet op een bijzondere locatie doen?'

Zo heeft Dees een uitvaart mogen verzorgen bij een enorme eikenboom in een park. De dochter van de overledene was erg down to earth en hield zich bezig met meditatie. 'We hebben tijdens het afscheid een meditatiesessie gedaan. Zij ging bij haar overleden vader staan en vroeg de aanwezigen om hun ogen te sluiten. Terwijl de meditatie muziek op de achtergrond afspeelde, stelde ze hen de vraag: "Als je aan mijn vader denkt, waar denk je dan aan?" Iedereen zat met gesloten ogen en helemaal in het moment. Dat was echt gaaf!', vertelt Dees. De overledene hield van zonnebloemen, ook dit heeft Dees samen met de familie terug laten komen in het laatste samenzijn. Zij hebben Happy Socks laten ontwerpen met zonnebloemen erop afgebeeld en deze samen met zonnebloemzaadjes uitgedeeld in goodiebags.

Het zit hem voor mij in de details. Ik wil iets doen wat emotioneert en raakt. Iets waar je echt gevoel bij krijgt.

Klik op het pijltje voor meer foto's.

Oog voor detail

Dit soort simpele, maar waardevolle, elementen past Dees bij iedere uitvaart toe, afgestemd op de familie die ze op dat moment begeleidt. Ook als families aangeven dat zij een sobere uitvaart wensen, omdat de overledene het zo gewild zou hebben of budget gerelateerd, weet zij hier met enkele kleine details toch nog een bijzondere draai aan te geven. 'Een simpel voorbeeld is het gebruik van een bloemenband in plaats van een bloemstuk op de kist. Of de kaarsjes die ik tussen mijn plexiglas schragen plaats, welke zorgen voor mooie verlichting vanonder de kist. Ook de gepersonaliseerde zakdoekjes die ik als cadeau aan de familie geef raken mensen." De wikkeltjes die passen bij de rouwkaart liggen al klaar op de stoelen, wanneer de familie en de genodigden de ruimte binnenkomen. Dees: 'het zit hem voor mij in de details. Ik wil iets doen wat emotioneert en raakt. Iets waar je echt gevoel bij krijgt.'

Denken in mogelijkheden

Het is duidelijk dat Dees graag denkt in mogelijkheden en zich voornamelijk richt op wat wél kan. Ze neemt voor iedereen rustig de tijd om samen het blanco blad in te kleuren en het afscheid vorm te geven. Daarbij stelt ze niet alleen maar vragen, maar geeft ze hen in aanloop naar de uitvaart vooral ook ruimte voor het verdriet en om stil te staan bij de herinneringen die ze hebben aan hun dierbare. 'De toegevoegde waarde van alles wat je in de week vóór de uitvaart doet neem je je hele leven mee. Daarnaast geeft het troost dat je iets hebt kunnen doen wat ook goed voelt: een waardig afscheid organiseren dat past bij jouw dierbare.'

Naast haar betrokken, warme en respectvolle werkwijze, staan transparantie en eerlijkheid bij Dees ook hoog in het vaandel. Als één van de weinigen biedt zij alle diensten en producten die zij levert tegen de kostprijs aan. 'Ik ben helder en duidelijk als het om de kosten gaat. Ik weeg af wat belangrijk is voor de familie en geef duidelijk inzicht in het totale kostenplaatje. Indien de familie een klein budget heeft voor de uitvaart, kan ik mijn dienstverlening ook op uurtarief aanbieden.'

Wil je graag meer weten over RouWit Uitvaarten of een vrijblijvend kennismakingsgesprek met Dees aanvragen? Ga dan naar de website of neem contact op via het contactformulier.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje