Terug naar overzicht

Een nieuwe en natuurlijke manier van opbaren

12/01/2021
Redactie
Delen:
Bio sac 200
Advertorial

Als een dierbare overleden is, wil je als nabestaande graag nog respectvol afscheid kunnen nemen. Het helpt nabestaanden in een rouwproces wanneer het lichaam tijdens de opbaring zo natuurlijk en herkenbaar mogelijk blijft. In Nederland zijn er twee gangbare methoden om een overledene te conserveren: door middel van een koelplaat en thanatopraxie. Daar is nu een geheel nieuwe methode bijgekomen; de Bio Sac 200. Een methode die geheel natuurlijk is, zonder grote ingrepen. Ann Kooijman legt deze bijzondere methode, die zij momenteel als exclusief importeur in Nederland op de markt brengt, aan ons uit.

Nieuw in Nederland

ann

De Bio Sac 200 is in zijn werking anders dan de gangbare twee methoden. Kooijman: "Het is een nieuw opbaarproduct dat bestaat uit twee filters die op de droge en gedesinfecteerde blote huid van de buik van de overledene, onder de kleding, gelegd worden." Hoe gaat dit precies in zijn werk? "De Bio Sac 200 is een zakje, bestaande uit twee hoofdbestanddelen; actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Die adsorberen gassen en geuren, waardoor het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd wordt. Zodoende blijft het lichaam van de overledene op kamertemperatuur, wat natuurlijk prettig is voor de nabestaanden. Maar er zijn meer voordelen. De overledene houdt een optimaal aangezicht en geeft geen nare geuren af. De Bio Sac 200 is ook een volledig natuurlijke methode die naadloos aansluit bij de huidige trend van duurzame uitvaarten. Dit product is honderd procent biologisch en ecologisch."

De Bio Sac 200 is een volledig natuurlijke methode die naadloos aansluit bij de huidige trend van duurzame uitvaarten

Het lichaam blijft vijf tot zeven dagen in goede conditie

De Bio Sac 200 is bovendien al getest. Het is sinds begin 2018 in Nederland, maar bestaat sinds vier jaar in Spanje en wordt daar ook al regelmatig gebruikt. "Inmiddels hebben er al 5.000 opbaringen met de Bio Sac 200 wereldwijd plaatsgevonden. In Nederland hebben wij in het eerste jaar al ruim 450 overleden mensen opgebaard met de Bio Sac 200. De filters moeten zo snel mogelijk na het overlijden geplaatst worden, bij voorkeur binnen zes uur. In principe kan je er dan van uitgaan dat het lichaam op deze manier vijf tot zeven dagen in goede conditie kan blijven.”

Bekijk onderstaand filmpje over de Bio Sac 200

Natuurlijk effect

De plaatsing van de filters -op de droge, blote en gedesinfecteerde huid onder de navel- is niet zomaar juist daar. "Daar zitten de grootste organen, daar begint het ontbindingsproces. Het werkt het best op kamertemperatuur. En eigenlijk moeten de filters zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen zes uur na overlijden geplaatst worden. Dan krijg je het beste resultaat. Het lichaam ziet er dan mooi uit. De huid behoudt een natuurlijke kleur, en ook de nagels zien er nog natuurlijk uit.”

Voordelen van de Bio Sac 200

Maar de revolutionaire methode brengt meer voordelen met zich mee. "Het is minder ingrijpend dan thanotopraxie. Er wordt niet in het lichaam gesneden en het lichaam hoeft niet afgegeven te worden. Een ideale uitkomst voor een mooie thuisopbaring. Maar ook ten opzichte van een koelplaat is het mooi dat het lichaam niet koud aanvoelt en dus in zekere zin aaibaar is. En er is geen geluid van de motor van de koelplaat. Er ontstaat een hele mooie serene rust in de ruimte waar de overledene opgebaard ligt. Een laatste voordeel is dat het materiaal van de filters onder de kleding biologisch afbreekbaar is en dus zonder problemen begraven of gecremeerd kan worden.”

Spaanse uitvinding

De Bio Sac 200 is een Spaanse uitvinding die een bijzondere ontstaansgeschiedenis kent, zo vertelt Kooijman. "Het familiebedrijf dat de methode ontwikkelde hield zich eerst bezig met het conserveren van bloemen en planten. Met die scheikundige achtergrond en kennis is uiteindelijk de Bio Sac 200 ontwikkeld. Ik was bezig met het opzetten van mijn uitvaartcentrum Stijlvol Afscheid in Spanje, aan de Costa del Sol, en toen ik op zoek was naar toeleveranciers kwam ik hier bij uit. En nu heb ik dus het exclusieve importeursrecht om de Bio Sac 200 in Nederland op de markt te brengen. Het product voldoet aan alle Europese eisen en richtlijnen en is geregistreerd en gepatenteerd.”

Mooie en prettige manier van afscheid nemen

In Spanje en elders in de wereld heeft het product zich al bewezen, en het breidt zich nu langzaam uit naar andere landen in Europa. En nu is het ook sinds begin januari 2018 beschikbaar in Nederland. Kooijman: "Het is natuurlijk een enorme uitdaging om dit in ons land op de markt te brengen. Inmiddels werken er diverse uitvaartondernemers met de Bio Sac 200 en krijgen wij mooie recensies van families, die zeer tevreden zijn over de Bio Sac 200 methode. Wij willen nabestaanden de mogelijkheid bieden tot een mooi, warm en geheel natuurlijke manier van opbaren. Daardoor kunnen zij van het moment van overlijden tot het moment van de uitvaart op een liefdevolle manier afscheid nemen, wat bijdraagt aan het rouwproces! Wij realiseren dit met een betrokken, bevlogen team en deskundige partners, waarbij hoge kwaliteit voorop staat. Dat is onze missie."

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met Ann op of kijk voor meer informatie op www.kooijmanconserfilenature.com.

Delen:
RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje