Terug naar overzicht

Een nieuwe en natuurlijke manier van opbaren

09/11/2017
Paul Geraedts
Delen:
Bio sac 200

-ADVERTORIAL- Als een dierbare overleden is, wil je als nabestaande graag nog respectvol afscheid kunnen nemen. Het helpt nabestaanden in een rouwproces wanneer het lichaam tijdens de opbaring zo natuurlijk en herkenbaar mogelijk blijft. In Nederland zijn er twee gangbare methoden om een overledene te conserveren: door middel van een koelplaat en thanatopraxie. Daar is nu een geheel nieuwe methode bijgekomen; de Bio Sac 200. Een methode die geheel natuurlijk is, zonder grote ingrepen uit te voeren is en het lichaam van de overledene op kamertemperatuur houdt. Uitvaartondernemer Ann Kooijman van Stijlvol Afscheid legt deze bijzondere methode, die zij momenteel als exclusief importeur in Nederland op de markt brengt, aan ons uit.

Nieuw in Nederland

ann

De Bio Sac 200 is in zijn werking anders dan de gangbare twee methoden. Kooijman: "Het is een nieuw opbaarproduct dat bestaat uit een of twee zakjes (afhankelijk van het gewicht van de overledenen) die op de droge huid van de buik van de overledene, onder de kleding, gelegd worden." Hoe gaat dit precies in zijn werk? "In de zakjes zit actieve koolstof en klei. Die nemen de afvalstoffen en gassen uit het lichaam op, waardoor het op een natuurlijke manier geconserveerd wordt. Zodoende blijft het lichaam van de overledene op kamertemperatuur, wat natuurlijk prettig is voor de nabestaanden. Maar er zijn meer voordelen. De overledene houdt een optimaal aangezicht en geeft geen nare geuren af. De Bio Sac 200 is ook een volledig natuurlijke methode die naadloos aansluit bij de huidige trend van duurzame uitvaarten. Dit product is honderd procent biologisch en ecologisch."

De Bio Sac 200 is een volledig natuurlijke methode die naadloos aansluit bij de huidige trend van duurzame uitvaarten

Het lichaam blijft vijf tot tien dagen in goede conditie

"De Bio Sac 200 is bovendien al getest. Het is nieuw in Nederland, maar bestaat sinds twee jaar in Spanje en wordt daar ook al regelmatig gebruikt. Daar heeft het zich al bewezen als een betrouwbare methode om een lichaam tot de uitvaart te conserveren. De zakjes moeten zo snel mogelijk na het overlijden geplaatst worden. Het materiaal is helemaal biologisch afbreekbaar. In principe kan je er dan van uitgaan dat het lichaam op deze manier vijf tot tien dagen in goede conditie kan blijven. Een andere prettige bijkomstigheid, is dat er helemaal geen geurtjes vrijkomen."

Bekijk onderstaand filmpje over de Bio Sac 200

 

Natuurlijk effect

Het materiaal in de zakjes werkt op basis van absorptie van afvalstoffen en gifstoffen die vrijkomen tijdens het ontbindingsproces van het lichaam. De plaatsing van de zakjes -op de droge, blote huid onder de navel- is niet zomaar juist daar. "Daar zitten de grootste organen, dus daar komen de meeste stoffen vrij. Het werkt het best op kamertemperatuur, dus een lichaam moet niet in een heel erg gekoelde ruimte liggen. En eigenlijk moeten de zakjes zo snel mogelijk na overlijden geplaatst worden. Dan krijg je het beste resultaat. Het lichaam ziet er dan mooi uit. De huid behoudt een natuurlijke kleur, en ook de nagels zien er nog natuurlijk uit."

Voordelen van de Bio Sac 200

Maar de revolutionaire methode brengt meer voordelen met zich mee. "Het is minder ingrijpend dan thanotopraxie. Er wordt niet in het lichaam gesneden en het lichaam hoeft niet afgegeven te worden. Maar ook ten opzichte van een koelplaat is het mooi dat het lichaam niet koud aanvoelt en dus in zekere zin aaibaar is. Een laatste voordeel is dat het materiaal van de zakjes onder de kleding biologisch afbreekbaar is en dus zonder problemen begraven of gecremeerd kan worden."

Spaanse uitvinding

De Bio Sac 200 is een Spaanse uitvinding die een bijzondere ontstaansgeschiedenis kent, zo vertelt Kooijman. "Het familiebedrijf dat de methode ontwikkelde hield zich eerst bezig met het conserveren van bloemen en planten. Met die scheikundige achtergrond en kennis is uiteindelijk de Bio Sac 200 ontwikkeld. Ik was bezig met het opzetten van mijn uitvaartcentrum Stijlvol Afscheid in Spanje, aan de Costa del Sol, en toen ik op zoek was naar toeleveranciers kwam ik hier bij uit. En nu heb ik dus het exclusieve importeursrecht om de Bio Sac 200 in Nederland op de markt te gaan brengen.Het product voldoet aan alle Europese eisen en richtlijnen en is geregistreerd en gepatenteerd."

Mooie en prettige manier van afscheid nemen

In Spanje en elders in Europa heeft het product zich al bewezen, en het breidt zich nu langzaam uit naar andere landen. En nu is het dus ook beschikbaar in Nederland. Kooijman: "Het is natuurlijk een enorme uitdaging om dit in ons land op de markt te brengen. Er heerst ongeloof onder een aantal uitvaartondernemers, men durft het bijna niet te geloven, maar gelukkig is de ontvangst bij meerdere uitvaartondernemers overwegend positief. Er is een behoefte aan meer duurzame producten. Maar uiteindelijk is het natuurlijk allereerst een product dat er voor zorgt dat nabestaanden op een mooie en prettige manier afscheid kunnen nemen. Dat is mijn drijfveer, op die manier kan ik bijdragen aan duurzame uitvaarten voor de nabestaanden."  Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met Ann op of kijk voor meer informatie op haar website. Hier kan de Bio Sac 200 ook direct besteld worden. 

Delen:
RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje