0
Terug naar overzicht

Thanatopraxie: een warme en mooie manier van opbaren

25/07/2023
Redactie
Delen:
thanatopraxie
Advertorial

Als kind groeide Remco Hol op in een gezin met een eigen uitvaartonderneming, in 2012 nam hij de onderneming van zijn ouders, Lingewaard Uitvaartverzorging, over. Sinds enkele jaren biedt Hol ook thanatopraxie aan, een in Nederland relatief nieuwe methode om de overledene op te baren. Met Postmortale Zorg Remco Hol heeft Hol bovendien een platform opgericht dat thanatopraxie meer onder de aandacht moet brengen. 

Thanatopraxie is vaak nog vrij onbekend, daarom heeft Hol hier ook zijn platform voor opgericht. De vraag ernaar is wel aan het toenemen. "Het ligt er een beetje aan. In sommige delen van het land is het meer in gebruik dan op andere plekken. Maar ook het aantal thanatopracteurs neemt toe, daardoor is het ook iets wat vaker voorkomt natuurlijk. Met Postmortale Zorg RH probeer ik thanatopraxie meer bekendheid te geven."

Een korte uitleg

Maar wat is dat nou eigenlijk, thanatopraxie? Thanatopraxie is een vorm van lichte balseming waarbij de vloeistoffen in een lichaam middels een incisie vervangen worden door formaline, een conserverende stof. Na deze behandeling blijft het lichaam langer goed en kan het op kamertemperatuur geconserveerd worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de meer gangbare methode met een koelplaat, waarbij het lichaam koel gelegd wordt en op een temperatuur van ongeveer nul graden celsius gehouden wordt. 

Ook op locatie

Als thanatopracteur gaat Hol op een bijzondere manier te werk. "Ik ben in 2012 met mijn opleiding tot thanatopracteur gestart en vanaf 2013 ben ik het toe gaan passen. Als een van de weinigen in Nederland pas ik thanatopraxie op locatie toe. Dat is vrij uniek in Nederland. Ook is het zo dat ik het dus via mijn eigen uitvaartonderneming aanbied, waardoor de lijntjes kort blijven en het contact persoonlijk verloopt. Een ander uniek punt is het feit dat naasten die dat willen bij het proces mogen zijn. Sommige thanatopracteurs zijn daar een klein beetje huiverig voor, maar ik denk dat het in sommige gevallen helend kan werken. Dat persoonlijke, warme contact is natuurlijk heel erg belangrijk."

Het is prettig dat een overledene op kamertemperatuur opgebaard kan worden. Zeker wanneer er ook kinderen bij zijn.

De voordelen van Thanatopraxie

Maar er zijn meer voordelen aan thanatopraxie. Hol: "Allereerst is het natuurlijk een groot voordeel dat het lichaam op kamertemperatuur opgebaard kan worden. Zeker wanneer er ook kinderen bij zijn is dat mooi. Verder heb je geen brommende koelinstallatie in de ruimte staan. Maar het belangrijkste verschil vind ik dat het toepassen van thanatopraxie ervoor zorgt dat het lichaam mooi blijft. Er zijn veel minder verkleuringen van de huid waar te nemen. Het ziet er natuurlijker uit." 

Een gave

Voor Remco Hol is de uitvaartwereld al bijna zijn hele leven bekend. Sinds zijn zestiende werkt hij in de uitvaartbranche. Eerst als uitvaartondernemer, maar nu dus ook als thanatopracteur. Voor hem is het een vanzelfsprekendheid geworden, maar het is niet voor iedereen weggelegd: "Ik noem het altijd een gave om uitvaartondernemer te zijn. Het heeft een mooie, verzorgende kant maar het is natuurlijk ook hard werken. Je moet 24/7 bereikbaar zijn bijvoorbeeld. En ik ga verder altijd op de meest persoonlijke manier te werk. Hou de lijntjes kort en geef zoveel mogelijk eerlijke informatie. Wij doen alles zelf en ik ga altijd tot het uiterste." 

Nieuwe weg

Met Postmortale Zorg RH slaat Remco Hol een relatief nieuwe weg in, maar wel eentje waar hij al veel ervaring mee heeft opgedaan. Hij merkt dat dat zijn ervaring en persoonlijke benadering op prijs gesteld wordt. "Ik zie de voordelen van mijn ervaring in de uitvaartwereld, waardoor het makkelijk is om met mensen te praten en om hun vragen te beantwoorden. Vooral dat laatste is ook in het thanatopraxieproces belangrijk, zo legt Hol uit. "Ik betrek mensen -wanneer zij dit willen- ook bij het proces. Maar dat hoeft absoluut niet. En uiteraard leg ik desgewenst precies uit wat thanatopraxie inhoudt en hoe ik te werk ga. Het is belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd is. Het persoonlijke contact is het belangrijkst. Ik ben vanaf het eerste telefoontje tot na de afscheidsdienst erbij. Er staat geen vreemde."  

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje