0
Terug naar overzicht

"Mind the gap"

04/12/2023
Redactie
Delen:
mind the gap

In 2013 kwam er een bijzonder verhaal in het nieuws over weduwe Margaret McCollum en haar overleden echtgenoot Oswald Laurence uit Londen. Oswald werkte als acteur en stemkunstenaar. Tot groot verdriet overleed hij in 2007 op 78-jarige leeftijd. Tóch is zijn stem tegenwoordig nog te horen! De iconische zinsnede "mind the gap", waarmee reizigers van de Londense Northern Line worden gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met de opening tussen de metro en het perron, is door niemand minder dan Oswald himself ingesproken.

Niet zomaar een aankondiging

Margaret bezocht sinds het overlijden van Oswald elke dag het Embankment-station om zijn stem te horen. Voor anderen is het slechts een aankondiging, maar voor haar was het de stem van de man van wie ze zielsveel heeft gehouden. Haar hart brak dan ook toen zij in november 2012 op het station zat en ineens een andere stem door het station hoorde galmen. De stem van Oswald was vervangen door een gedigitaliseerde versie van de aankondigingen. "Sinds hij stierf, zat ik hier te wachten op de volgende metro totdat ik zijn stem hoorde. Op 1 november was hij er niet. Ik was gewoon stomverbaasd toen Oswald er niet meer was. Ik kreeg te horen dat er een nieuw digitaal systeem was en dat ze zijn stem er niet op konden krijgen.", vertelde de weduwe destijds aan BBC.

Terug van weggeweest 

Margaret nam direct contact op met de London Underground en legde uit dat de oorspronkelijke stemopname van haar overleden echtgenoot Oswald is en hoe waardevol het voor haar was om dagelijks zijn stem nog te kunnen horen op het station. Het personeel werd geraakt door het verhaal van Margaret en besloot hier meteen werk van te maken. De directeur van de London Underground vertelde aan BBC News dat hij haar graag wilde helpen om de herinnering aan Oswald levend te houden. Het personeel heeft er dan ook alles aan gedaan om de gevonden tapes met de stemopname van Oswald uit de archieven te restaureren. En dat was goed gelukt! In het nieuwe jaar (maart 2013) hoorde de weduwe de stem van haar man weer op het station. Ze was enorm opgelucht en blij dat zij dit speciaal voor haar hebben kunnen regelen. Daarnaast kreeg ze een CD met de opname mee naar huis.

Bekijk hieronder een video waarin Margaret haar verhaal vertelt.

Waar is Margaret nu?

In 2019 deelde John Bull, een lokale historicus in Londen, dit bijzondere verhaal op Twitter (nu “X”), en Mind The Gap werd opnieuw een populair onderwerp op het internet. Sindsdien bezoeken veel mensen die geraakt zijn door het verhaal het Embankment Station om de stem van Oswald te horen én in de hoop om Margaret te ontmoeten. Helaas is ze al enkele jaren nergens te bekennen. In de zomer van 2023 werd online een artikel gedeeld waarin stond vermeld dat ze in 2020 is overleden, echter zonder informatie over de auteur en de bron. Of Margaret daadwerkelijk op de metro is gestapt naar haar eindstation ... Dat kunnen we dus niet met zekerheid zeggen.

Bron: London Transport MuseumMedium

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje