0
Terug naar overzicht

Etiquette op een begrafenis of crematie

23/04/2018
Redactie
Delen:
etiquette op een begrafenis

Opeens ligt hij daar op de deurmat: de rouwkaart van die ene dierbare persoon die onlangs is overleden. Je bent uitgenodigd om aanwezig te zijn op zijn of haar uitvaart, maar stiekem zie je hier wel tegenop. Want hoe zit het eigenlijk met die welbekende ongeschreven regels, oftewel: hoe gedraag je je op een crematie of begrafenis? Wij vertellen je meer over de etiquette op een begrafenis of crematie.

Kleding en make-up

Het is makkelijk om te zeggen dat je per definitie een zwarte outfit uit de kast moet trekken. Anno 2018 is het echter niet altijd meer vanzelfsprekend dat je met een zwarte look naar de uitvaart komt. De regels bij een begrafenis of crematie voor wat betreft kleding zijn in de loop der tijd namelijk versoepeld. Als er niks op de uitnodiging staat aangegeven, is het inderdaad wel gebruikelijk om voor zwart of een donkere kleur te kiezen. Soms kiest de familie er echter voor om voor een andere dresscode te gaan. Dan zullen ze dit meestal aangeven op de uitnodiging. Twijfel je? Bijvoorbeeld omdat de persoon die overleden is niet zo van de regels en etiquette was? Contact dan even de familie en vraag het aan ze. Dit zullen ze alleen maar waarderen. Wat betreft regels omtrent make-up kun je het beste even ons artikel 'Make-up op de uitvaart' lezen.

Het condoleren

Bij elke uitvaart, groot of klein, in binnen- of buitenland, komt het moment dat je als gast de familieleden gaat condoleren; laten zien dat je met ze meeleeft. Hoe dit in zijn werk gaat, is per uitvaart verschillend. Bij de ene uitvaart zal dit op de traditionele wijze gaan, dus door middel van een condoleance rij, maar bij de andere uitvaart zal een condoleance weer gebeuren op het moment dat dit goed voelt en het er wat losser aan toe gaan. Dat is dus een kwestie van aanvoelen. Als je even niet weet wat te doen, hebben we een aantal tips voor je:

  • Je mag altijd even kijken hoe de rest het doet. Als je dit doet, kun je dit 'afkijken' bij de naaste familie, zij weten immers vaak het beste hoe te handelen.
  • Ben je zelf één van die familieleden? Dan kun je ook met de begrafenisondernemer bespreken hoe je de condoleance voor je ziet. Hij of zij kan dan aanwijzingen geven aan de aanwezigen.

Bij een persoonlijke condoleance is het 't allerbelangrijkst dat je je probeert in te leven in de betreffende persoon. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld geen behoefte aan een lang gesprek, probeer het dus kort te houden, maar wel met gevoel. Soms is een hand en een knikje of een kleine knuffel al genoeg. Daarnaast zijn er nog meer mensen die hen willen condoleren en is het voor de familie een beladen taak. Kort, krachtig, maar met gevoel zijn dus de kernwoorden. Wil je meer kwijt? Bewaar dit dan voor na de uitvaart of schrijf het op een condoleancekaart.

Wat neem je mee als gift?

Wat je mee moet nemen naar een begrafenis of crematie, is wederom een persoonlijke kwestie. Uiteraard hoef je niet iets mee te nemen. Mensen waarderen vaak je komst al heel erg. In veel gevallen nemen mensen een bloemetje mee, wat eigenlijk altijd goed is. Je kunt de betekenis die achter elk type bloem schuilt achterhalen voordat je een bepaalde bloem uitkiest om bij de kist neer te leggen. Zo kun je middels deze bloem nog een extra boodschap meegeven. Houd ook rekening met de volgende punten:

  • Als je bloemen meeneemt, leg deze dan altijd naast de kist. De plek op de kist is voor de naaste familie.
  • Is bloemen toesturen toegestaan? Stuur het boeket dan het liefste naar de plaats waar de overledene ligt opgebaard of naar het adres wat op de rouwkaart staat.

In plaats van bloemen kun je overigens ook voor andere persoonlijke gebaren voor bij de uitvaart kiezen. Informeer ook hierbij altijd even bij de familie of daar ruimte voor is. Een andere optie is om de naaste familieleden een Troostbox te geven. De box is gevuld met mooie en lieve artikelen die je kado kunt doen aan iemand in rouw. Een origineel kado waar men veel steun uit kan putten.

Etiquette op een begrafenis of crematie begint en eindigt met respect!

Of je nou wel of niet een geschenk meeneemt, houd altijd in je achterhoofd dat 'respect' het eerste en het laatste gebaar moet zijn bij de uitvaart. Hierbij staan de volgende regels voorop:

  • Respect begint bij op tijd komen.
  • Verdiep je van tevoren in de locatie en de route om fouten te voorkomen.
  • Zet altijd je telefoon op stil, of nog beter: gewoon helemaal uit.
  • De overledene en nabestaanden gaan voor alles.
  • De gasten zijn niet het belangrijkste, blijf dus niet continu hangen bij die ene, goede vriendin.
  • Mag je iemand niet? Dat kan, maar laat dat absoluut niet merken. Dit is niet het moment.

Heb jij nog andere tips die je aan dit lijstje zou willen toevoegen? Laat het ons middels een reactie onder dit artikel weten.

Delen:

Reacties (13)

Reactie van H. op 13 mei 2024 16:48
"Mijn moeder is in juni met 28 graden buiten temperatuur gecremeerd. Mensen op slippers en in Bermuda of met zomerjurk aan .. dat heeft me gruwelijk geërgerd daar ik het respectloos vind . Maar misschien heeft dit te maken met opvoeding ."
Reactie van Liesbeth v Niekerk op 6 sep. 2023 18:17
"Ik heb altijd gehoord geen kaart waar op staat Gecondoleerd maar een briefje te schijven en een paar regels over de sterven de als troost"
Reactie van K op 26 jan. 2023 16:33
"Er is iemand overleden, ik weet wanneer de uitvaart is en waar, maar weet dit via een kaart van iemand anders. Er is geen rouwadvertentie in het dagblad. Op de kaart wordt niet over een eventuele besloten uitvaart bericht. Kan ik naar deze uitvaart gaan? Mijn gevoel zegt van niet."
Reactie van Hugo op 23 jul. 2022 13:22
"Het is soms erg gesteld tegenwoordig met het niet respecteren van beleefde omgangsvormen en daarbij horend gedrag. Het zou niet slecht zijn dat in het secundair onderwijs een beetje terug onder de aandacht te brengen. Ook met de kleding van mensen bij bepaalde gelegenheden, mensen trekken maar wat aan. Ook aangepaste kleding is een uiting van respect."
Reactie van alie rupprecht op 7 dec. 2021 21:51
"ik heb een rouwstuk gemaakt voor mijn lieve buurvrouw kom tot mijn verdriet dat het bloemstuk niet aanwezig is en ook niet te vinden ik had het zelf gebracht bij de aula met een kaartje met de naam van de overledene wat moet ik daar nu mee"
Reactie van Michel op 15 jul. 2021 11:01
"Waarom kleed mensen zich soms niet voor een uitvaart??? Enige tijd geleden kwam er iemand op klompen naar de crematie. Alles moet schijnbaar kunnen..."
Reactie van natalie op 25 jul. 2019 10:17
"Heel herkenbaar: je ziet het meest tegenop een gelegenheid waar je aanwezigheid het meeste betekent: de uitvaart. Mijn ervaring is, dat ik op mijn eigen gevoel afga en het daardoor altijd goed doe. Het is een delicate afweging van er voor de ander zijn en jezelf toch op de achtergrond te plaatsen. "
Reactie van Marie op 20 jun. 2019 12:19
"Bedankt voor het delen van deze tips en info. Ik denk dat veel mensen niet precies weten wat gebruikelijk is. Natuurlijk hangt dat ook af aan de situatie en de persoon die overleden is. Daarnaast is de leeftijd een belangrijke factor."
Reactie van pim op 14 dec. 2018 10:41
"Ja ik kan me goed voorstellen dat de etiquette sommigen angst inboezemen. Het is vervelend dat we de laatste jaren zo ongeoefend zijn in de etiquette. Afkijken bij de rest is een goed advies. "
Reactie van Diederik op 23 jul. 2018 08:42
"Ik heb morgen een uitvaart en ben niet helemaal op de hoogte van de etiquette. Wel heb ik al een zwart pak, maar hoe je je verder moet gedragen zou ik graag willen weten. Een goed idee om niet zo maar bloemen te kopen, maar echt op de betekenis te letten. Dank voor deze tip. "
Reactie van A.Valk-Termeulen op 25 jun. 2018 09:20
"Wat een geneuzel,de nieuwe partner gaat gewoon mee en moet ook worden genoemd op het rouwlint.Waarom moet men de overledene goed kennen?het gaat toch om het gebaar?"
Reactie van Jan Dijkstra op 23 mei 2018 12:40
"Condoleren is soms lastig om te doen. Ik vind het goed dat u zegt dat het kort en met medeleven hoort te gebeuren. Een kaartje sturen waarop je meer kwijt kan is een goed idee. Op deze manier kunnen alle gasten condoleren en kunnen de gasten die meer kwijt willen ook hun zegje doen. Heel erg bedankt voor deze tips. https://www.rememberme.nl/inspiratie/uitvaartzorg-en-rituelen/etiquette-op-een-begrafenis-crematie"
Reactie van Mireille op 13 apr. 2018 06:12
"Tante is overleden. Nu is er een rouwboeket besteld met een rouwlint. Ons gezin ( ouders en 2 kinderen) worden vernoemd. Ook onze kinderen staan ee op. Mijn nieuwe partner( al 1,5 jaar) staat niet op het rouwlint. Omdat volgens mijn vader je de overledene goed moet kennen.... Mijn partner is wel aanwezig bj de begrafenis. Is dit gek?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje