0
Terug naar overzicht

Wat zijn symptomen van een naderende dood?

22/10/2019
Redactie
Delen:
symptomen van een naderende dood

Als iemand op sterven ligt dan vraag je je als naaste wellicht af wanneer het einde echt bijna nabij is. Maar wat zijn symptomen van een naderende dood? Dat is uiteraard niet bij iedereen hetzelfde en ook heel erg afhankelijk van de omstandigheden en condities. Toch zijn er wel enkele symptomen van een naderende dood, die vaak worden waar genomen. Wij benoemen deze symptomen in dit artikel.

Verschillende symptomen van een naderende dood:

Minder eten en drinken

Een van de symptomen van een naderende dood is dat de stervende minder gaat eten en drinken. Hierdoor zal de stervende gewicht gaan verliezen en zie je veranderingen ontstaan in het gezicht. Denk hierbij aan ingezakte wangen, ogen die zich meer terugtrekken in de kassen en een gespitste neus. Daarnaast zal de dierbare veel minder dorst hebben, waardoor lippen en mond droog kunnen worden. Dit kan samengaan met een slechte adem. Door het vochttekort, zal de dierbare ook weinig naar de wc moeten. Dit kan plotseling verlies van urine en de stoelgang tot gevolg hebben, waarbij de urine donker gekleurd is. 

Een andere ademhaling

Als je aan het sterfbed zit, zul je merken dat het ademhalen van de dierbare anders verloopt dan voorheen. Er zal meer tijd tussen de ademhaling zitten. Het kan een tijd stil zijn, waarna er weer diep wordt ademgehaald, maar het kan ook dat de ademhaling juist luider en sneller gaat. De regelmaat verdwijnt als het ware. Hierdoor krijg je ook kans op hoestbuien of de hik. Als iemand zijn laatste adem uitblaast, zul je dat meestal herkennen aan een zuchtend geluid. 

Een grommend geluid

Iemand die op sterven ligt, krijgt vaak moeite met hoesten en slikken. Dit onderdeel van het lichaam functioneert niet meer goed, waardoor het slijm steeds meer wordt. Een van de symptomen van een naderende dood is dan ook dat iemand een rochelend of grommend geluid gaat maken.

Het ontstaan van paarsblauwe vlekken

Wat verder in het stervensproces krijgt het lichaam moeite om het bloed goed rond te pompen. Het bloed zal zich voornamelijk nog voortbewegen in de torso. Hierdoor krijgen onder meer de ledematen, de mond en de neus geen bloed meer. Als gevolg hiervan worden ze koud en ontstaan er paarsblauwe vlekken. Deze worden ook wel 'circulatievlekken' genoemd. Dit symptoom gaat gepaard met het wegtrekken van de huidskleur waardoor de persoon grauw en bleek wordt. 

Weinig reageren op aansporing 

Ook al is je dierbare zintuiglijk nog aanwezig, hij of zij zal aansporing steeds moeilijker gaan oppakken. Als je tegen de persoon praat, zal deze je bijvoorbeeld wel horen, maar niet meer begrijpen wat je precies zegt. De stervende is zich wat meer aan het terugtrekken, wat te zien is aan een afwezige manier van kijken. De persoon verliest stap voor stap het bewustzijn, kan onrustig worden of gaan hallucineren. Hierdoor gedraagt je dierbare zich anders dan normaal. Hij of zij kan bijvoorbeeld veel gebaren maken met de handen, terwijl deze niet goed te begrijpen zijn voor de naasten. 

Zweten, koorts en bloeden

Symptomen van een naderende dood kunnen ook zijn dat iemand koorts krijgt en daarnaast ook flink gaat zweten. Behalve transpiratie, kunnen er ook bloedingen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan bloed ophoesten bij een infectie in de luchtwegen. Ook kan er bloed bij de ontlasting zitten. 

Verandering in de ogen

Normaal gesproken reageert een persoon op fel licht door het verkleinen van de pupillen. Het moment kort voor overlijden, reageren ze niet meer op licht. Ook komt het voor dat de oogleden niet meer dichtgaan. Hierdoor zal het hoornvlies snel gaan uitdrogen, omdat de stervende niet meer knippert. 

Snelle of zwakke pols

De dorst neemt af en het bloed circuleert niet optimaal meer rond. Dit hangt allemaal samen met een mindere doorbloeding. Doordat het niet meer optimaal functioneert, kun je een zwakke of juist een snelle pols krijgen.

Stemming en gevoelens

Bovenstaande signalen verschillen natuurlijk per persoon. Zo is het ervaren van pijn ook afhankelijk van welke stemming en gevoelens de persoon op sterven heeft. Belangrijk hierbij is dat het stervensproces rustig verloopt. Wil je weten hoe je als naaste afscheid kunt nemen van iemand die op sterven ligt? Lees dan eens ons artikel: Afscheid nemen van iemand die op sterven ligt.

Bronnen: IKNL, Tergooi, Leef.nl

Delen:

Reacties (7)

Reactie van h.teunissen op 24 nov. 2023 12:19
"heb 2 x een ingeklapte long gehad. dan besef je,dat iedere dag je laatste kan zijn. ben niet bang voor de dood,ik geloof in reincarnatie."
Reactie van Leo van den elzen op 11 sep. 2023 07:07
"Ik heb geen angst voor de dood .als mijn.tijd daar is is die er verlan er ook.naar redes zijn geen zelfmoord gedachten maR ziekte enzik voel ook de dood nadere"
Reactie van Roger op 19 jun. 2023 13:07
"Heb erge angst voor de dood en Ben overtuigd van de hel"
Reactie van Bj wilmer op 16 nov. 2022 21:29
"doodgaan is een zachte emotie"
Reactie van Anna Sikkel op 10 jul. 2022 14:36
"Ja ik denk ook vaak aan dood gaan, iedere Dag wel. Maar ik ben dan ook 85 en mijn Partner ook,hij denkt er nooit aan,zegt: Als het zo ver is,merk je het wel!"
Reactie van Leo van den elzen op 8 sep. 2020 20:39
"Ik voel dat ik sterf geen fut meer roggelende geluiden maak ik zweten alle spieren verstijven soms"
Reactie van Micky op 1 mrt. 2020 21:49
"Handig! Zelf heb ik heel erg last van de angst voor de dood dus ik denk super vaak dat ik dood ga...ik heb hier veel van geleerd ook"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje