0
Terug naar overzicht

Bijzondere verhalen achter rouwdrukwerk

16/08/2017
Redactie
Delen:
Bijzondere verhalen achter rouwdrukwerk

-ADVERTORIAL- Wij spreken regelmatig mensen uit de uitvaartwereld die een bijzonder verhaal met zich meedragen. Veel mensen werken namelijk niet zomaar in de uitvaartbranche, maar doen dit met een bijzondere reden. Als nieuwsgierige redactiedames luisteren wij met liefde naar deze verhalen... Want eerlijk: iemand die een stukje steun biedt aan mensen in rouw en dit ook nog eens met alle passie en liefde doet, dat is toch het mooiste wat er is?

Even terugblikken...

We nemen jullie even mee terug naar de zonnige dag van 22 juni 2016, de dag dat wij opnames hadden voor SBS6. Met verschillende bedrijven hebben wij een aantal uitvaartsettings mogen opzetten, die we vervolgens mochten laten zien aan heel Nederland. Voor deze happening hebben we zorgvuldig gekeken naar de bedrijven waarmee we samen wilden werken. We vinden het belangrijk dat hun denkwijze aansluit bij die van ons en dat ze -net zoals wij- liefde hebben voor het uitvaartvak. En jawel, dat is ons gelukt... En we zijn enorm trots op het resultaat! Heb je bijvoorbeeld de rouwbedankjes gezien? Je weet wel, die prachtige zakjes met vergeet-me-niet zaadjes (zie foto's hieronder)? Deze kun je meegeven aan de gasten als bedankje, waarbij je het zakje kunt laten personaliseren en in gewenste stijl kunt laten drukken. Mensen kunnen dan de zaadjes die erin zitten planten in bijvoorbeeld hun tuin, dit ter nagedachtenis aan de overleden persoon.

Op de rouwkaart hadden we een handafdrukje van het kindje verwerkt, wat voor haar het enige tastbare element was wat zij nog van haar dochtertje had. Een half jaar later kwam ik deze vrouw tegen en droeg ze het kaartje nog elke dag bij zich in haar handtas

Drijfveer

lmara van Esch is het creatieve brein achter Lemea - Thankz.nl en heeft met liefde deze rouwbedankjes gemaakt. Dat ze passie voor haar vak heeft, hebben wij op de dag van de opnames met eigen ogen kunnen bewonderen. Wij willen meer weten over wat haar drijft om in deze branche werkzaam te zijn en gaan met haar in gesprek. Want hoe is zij eigenlijk in de wereld van uitvaart en rouw gerold en wat zijn mooie dingen die zij al heeft mogen meemaken en ervaren in haar carrière?

Bekijk in deze slideshow de zakjes met vergeet-me-niet zaadjes

Bijdragen aan het rouwproces

"In het verleden heb ik samengewerkt met 'De Wending', dit is een bedrijf dat hulp biedt aan mensen die te maken krijgen met uitvaarten voor kinderen en jongeren. Mijn rol hierin was het verzorgen van het rouwdrukwerk voor de nabestaanden, wat zorgde voor bijzondere en speciale momenten," vertelt lmara. "Zo zat ik een keer met een vader aan tafel, die helaas zijn baby-tje was verloren. Een halve dag heeft hij samen met mij aan mijn bureau gewerkt aan de rouwkaart. Achteraf bleek dat dit hem enorm geholpen heeft in zijn rouwproces, dit omdat hij iets 'nuttigs' kon doen op een moment dat hij zichzelf machteloos voelde. Ik vond het heel mooi dat ik hieraan kon en mocht bijdragen." Ook vertelt ze ons een verhaal over een keer dat ze een moeder heeft geholpen met het rouwdrukwerk en dat deze vrouw haar dankbaarheid op een hele bijzondere manier liet blijken. "Op de rouwkaart hadden we een handafdrukje van het kindje verwerkt, wat voor haar het enige tastbare element was wat zij nog van haar dochtertje had. Een half jaar later kwam ik deze vrouw tegen en droeg ze het kaartje nog elke dag bij zich in haar handtas."

Dankbaar

lmara vertelt dat onder andere deze gebeurtenissen haar enorm veel voldoening geven, juist omdat je dichterbij de mensen staat en ze het een mooi gebaar vindt van nabestaanden als ze bij mag dragen aan zoiets emotioneels als het maken van het rouwdrukwerk. Binnen Lemea - Thankz.nl is ze zelf natuurlijk vooral achter de schermen bezig. Sommige mensen zag ze tijdens het proces van ontwerpen helemaal niet. Toch ontstond er na het ontwerpproces zo nu en dan nog een contactmomentje met de nabestaanden. "Soms waren mensen zo dankbaar voor het resultaat, dat ze me toch nog even wilden zien en na het ontwerpproces bij me langskwamen. Dat is toch hartstikke mooi, dat mensen zo dankbaar zijn voor iets dat ik voor hen heb kunnen betekenen?"

"Dit kan beter!"

We luisteren aandachtig naar de bijzondere verhalen van lmara en begrijpen steeds beter waarom zij voor dit vak gekozen heeft. Ze praat met ontzettend veel liefde over haar vak en staat graag dicht bij de mens. Als we haar vragen hoe zij op het idee kwam van de zakjes met vergeet-me-niet zaadjes, vertelt ze dat dit tot stand kwam toen ze aanwezig was bij een begrafenis: "Ik was een keer te gast op een begrafenis en daar zag ik deze zakjes liggen... Althans, in een ietwat andere vorm. Het concept was hetzelfde, alleen op het zakje zat enkel een sticker. Ik dacht meteen: dit kan beter!" En jawel: de gepersonaliseerde zakjes met vergeet-me-niet zaadjes waren geboren... en daar zijn ook wij heel blij mee!

Bij Lemea - Thankz.nl kunnen ze overigens nog veel meer mooi rouwdrukwerk voor je maken. lmara vertelt namelijk dat ze ziet dat rouwdrukwerk steeds persoonlijker wordt en hier dan ook graag op inspeelt. Zou je eens willen sparren over mogelijke ideeën voor rouwdrukwerk of kijken wat er voor jou mogelijk is? Neem dan even contact op met lmara, dan gaat ze graag even met je om de tafel.

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET LEMEA - THANKZ.NL

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Wilma op 21 aug. 2023 10:15
"Onlangs een bestelling gedaan bij Lemea-Thankz.nl. Wat fijn om begrepen te worden bij de samenstelling van het rouwbedankje. We hebben met Imara een heel mooi zakje laten maken met het wilde bloemenzaad. Iedereen die het ontving had het hier ook over. Duidelijke gebruiksaanwijzing in het zakje voor de ontvangers. Daardoor al verschillende foto's ontvangen van mooie bloemen die zijn opgekomen uit het zaad ter herinnering aan mijn moeder"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje