Terug naar overzicht

Hoe herinneren we onze dierbaren?

27/10/2017
Redactie
Delen:
herinneren van dierbaren

Ik begeleid haar. Ze is sinds een jaar weduwe, nadat ze veertig jaar lief en leed met haar man deelde. Ze vertelt; "Zelfs als ik snel een boodschap ging doen, gingen we samen." Ik vraag haar: "Hoe herinner jij je man?" Ze zegt: "Ja, wij praten veel over hem. Bijvoorbeeld hoe hij altijd bij iedereen alle klusjes deed. Hoe hij altijd echt aandacht had en wilde weten hoe het met je was, ook nog toen hij al zo ziek op bed lag."

Behalve vertellen over hem, kun je hem ook 'her-inneren', bij jou van binnen.

Het is fijn om verhalen te vertellen over hoe hij is geweest en bovendien houdt het hem levend. Door onze dierbaren door de jaren heen zo te herinneren kunnen ook de kleinkinderen zich een beeld vormen van hoe opa is geweest. Ook al hebben ze hem nooit zelf gezien. Ik vertel haar dit: "Behalve vertellen over hem, kun je hem ook 'her-inneren', bij jou van binnen." "Hoe dan?" vraagt ze.

Her-inneringstechniek

Ik vraag haar om haar ogen dicht te doen en zeg; "Luister maar naar je eigen ademhaling, voel en ervaar dat je hier nu zit. Voel je je rustig?" vraag ik vervolgens en ze knikt bevestigend.
"Haal een beeld naar voren van je lieve man en stel je voor dat je met hem op je favoriete plek zit. En dat hij naast je zit. En vraag hem in gedachte eens rustig over de dingen die jou nu bezig houden. Vraag hem wat hij vindt wat je moet doen. Haal in gedachten zijn gezicht naar voren en stel je voor dat hij je antwoord geeft."

Stilte

Langzaam zie ik haar gezicht zachter worden en ontspannen.
Het is stil in de ruimte. En ik voel dat in de stilte veel wordt uitgewisseld.
Dan sluiten we af: Ik vraag haar even diep in en uit te ademen en rustig haar ogen open te doen. Ik kijk in twee ogen waar de liefde van af straalt.

Ze zegt: "Dit ga ik voortaan iedere avond doen voor het slapen gaan. Ik ben in tijden niet zo ontspannen geweest. Het raakt me recht in mijn hart."

Her-inneren.
Dat doe je soms door verhalen te vertellen over je dierbare.
En soms met je ogen dicht en dan voel je diegene weer.
In jouw hart.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje