Terug naar overzicht

Een uitvaart geheel naar wens

23/10/2020
Dick de Waard
Delen:
Een uitvaart geheel naar wens

Naast mijn werk als uitvaartconsulent ben ik ook vrijwilliger bij een hospice. Indien gewenst waak ik 's nachts bij mensen thuis die terminaal zijn om op deze manier de familie te ontlasten.

Enige tijd geleden kwam het verzoek om te waken bij iemand die terminaal was en in afwachting was van opname in een hospice. De man had mijn leeftijd en woonde alleen. Zijn dochter en haar man waren mantelzorgers, maar om elke nacht bij hem te waken werd voor beide te veel.

Uitvaartwensen bekend

De man en ik konden het al heel snel uitstekend met elkaar vinden. Onze levenswijze in het verleden had vele raakvlakken. Hij was onder andere werkzaam geweest in de horeca en had ook gevaren. Ook met zijn dochter en haar partner had ik een prima relatie. De man wilde niet over zijn naderend overlijden praten dus dat deden wij ook niet. Zijn schoonzoon vertelde dat de uitvaartwensen wel bekend waren bij hem en zijn partner. Zij wilden alles zelf regelen. Uit ervaring heb ik hen een aantal tips gegeven. Zij vroegen mij of zij mij hierover op een nader te bepalen dag en tijdstip nog eens mochten benaderen.

Zelf de regie in handen

Op een zondagmiddag hebben wij toen afgesproken. De uitvaartwensen van meneer, die inmiddels was opgenomen in het hospice, hebben wij uitvoerig met elkaar besproken. De wens van de familie was dat zij in alles zelf de regie in handen wilden hebben. Na het overlijden van meneer zou hij in het hospice verzorgd worden en dan opgebaard worden in zijn eigen huis. Voor belangstellenden was er dan gelegenheid om afscheid te nemen. De uitvaart zelf zou plaatsvinden op een groot landgoed in de omgeving van de Postbank bij Arnhem. Het liefst buiten, maar binnen was ook mogelijk. Na de herdenkingsdienst wilden zij in het bijzijn van de overledene een toost uitbrengen met een klein hapje. Daarna zou de overledene, in overeenstemming met zijn wens, alleen naar het crematorium gaan voor een stille crematie zonder belangstellenden.

Voorbereidingen treffen

Dit alles hebben wij die zondagmiddag uitvoerig besproken. Vanuit mijn expertise heb ik de dochter en haar partner een groot aantal opdrachten meegegeven om direct te regelen voordat meneer zou overlijden. Zij konden alvast een rouwkaart en een lijst met adressen voor de rouwkaart samenstellen, voorbereidingen treffen voor het opstellen van toespraken, PowerPoint presentatie met foto’s samenstellen, muziek keuzes maken en op USB stick of laptop zetten en zo waren er nog een aantal kleine punten. Zelf kwam ik tot de conclusie dat de uitvaartwensen niet vroeg genoeg beschreven kunnen worden en zelfs ook een aantal zaken alvast ingevuld kunnen worden.

Ook heb ik hen aangeraden om een formulier in te vullen welke door meneer moet worden ondertekend waaruit blijkt dat zijn dochter de begunstigde is van zijn uitvaartpolis. Zij waren zeer blij met mijn tips en heldere uiteenzetting en namen afscheid van elkaar.

Exact zoals gewenst

De volgende ochtend kreeg ik al vroeg een telefoontje van de familie. Na mijn bezoek was de familie nog even bij meneer geweest en naar huis gegaan. In diezelfde nacht is meneer overleden. Op verzoek van de familie heb ik toen samen met hen de regie in handen genomen om alle zaken met betrekking tot de uitvaart te regelen in overeenstemming met de wensen van familie en overledene.

De uitvaart is exact verlopen zoals de familie en de overledene wensten. Meneer is na zijn overlijden overgebracht naar zijn woning waar hij stond opgebaard in zijn slaapkamer. Op de dag van de uitvaart is hij overgebracht naar het landgoed in een nostalgische Daimler. Na een mooie integere en corona-proof herdenkingsbijeenkomst konden de aanwezige belangstellenden nog eenmaal samen met de overledene het glas heffen alvorens hij alleen naar het crematorium ging.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje