Terug naar overzicht

Jongeren en hun uitvaartwensen

21/06/2019
Dick de Waard
Delen:
Jongeren en hun uitvaartwensen

Onlangs was ik met deelnemers in de uitvaartbranche aanwezig bij een bijeenkomst in Hotel Nassau in Breda. Een prachtige locatie waar de bijeenkomst zou plaatsvinden in de kapel van het hotel. Een locatie welke zich leent voor vergaderingen, presentaties, feesten, maar ook voor een uitvaart. Er was een uitvaart opstelling gemaakt zodat de aanwezigen de mogelijkheden van deze locatie konden bekijken.

Een waterval aan wensen

Ik was al vroeg aanwezig en maakte zo kennis met diverse, zeer enthousiaste medewerkers van dit hotel. Al snel kreeg ik hun ervaringen over uitvaarten te horen. Op mijn vraag of zij zelf hun uitvaartwensen kenbaar hebben gemaakt aan hun partner of familieleden werd nogal lacherig gereageerd. Iemand zei lachend dat hij nog jong was en zich daar niet druk om maakte en het wel zou zien als het zover was. Ik confronteerde de persoon met de vraag: "Wat als je morgen plotseling overlijdt, weten je nabestaanden wat ze dan moeten doen?" Hierop werd geantwoord dat zijn ouders dit dan zouden regelen. Daarop vroeg ik hem: "Maar zijn er dan dingen die je absoluut wel zou willen of niet zou willen?" Toen kwam er een hele 'waterval' aan wensen. Ik glimlachte en vertelde dat het handig zou zijn dit op een A4'tje te schrijven, dit bij zijn papieren te leggen en ook aan zijn ouders te vertellen. Je kunt je indenken dat als deze persoon overlijdt de ouders overmand zijn door verdriet en dat dan vaak de uitvaartondernemer de uitvaart regelt. Maar het zou mooi zijn als dit ook volgens de wensen van de overledene zou gaan. Hij bedankte mij hartelijk voor dit gesprek en beloofde mij om zijn wensen op te schrijven.

Een fervent motorliefhebber

Terwijl wij de opstelling van de zaal doornamen, had ik met een andere medewerker een soortgelijk verhaal. Ik vertelde over de vele mogelijkheden die er zijn bij een uitvaart. Bij mijn vraag of de persoon ook specifieke uitvaartwensen had, kreeg ik een blik van enig ongeloof. "Ik ben nog niet van plan om te overlijden'', kreeg ik als antwoord. "En als het zover is dan weet mijn partner wat er gedaan moet worden. Ik wil gewoon gecremeerd worden, punt!" Al pratend bleek dat de persoon een fervent motorliefhebber was en graag in groepsverband mooie ritten maakte. Ik gaf aan dat het mogelijk is om op een motor met zijspan de overledene te vervoeren, gevolgd door een groep motorrijders. Daarna kwam direct de vraag of dat echt mogelijk is. Hierop antwoordde ik: "Natuurlijk is dat mogelijk!". Ik vertelde dat het handig zou zijn om dit op een A4'tje te schrijven, het bij zijn papieren te leggen en ook aan de partner te vertellen.

Een leidraad voor nabestaanden

Zodra mensen weten dat ik werkzaam ben in de uitvaartzorg, ontstaan zo nu en dan de mooiste gesprekken. Wat mij met name opvalt, is dat bij jongeren tussen 20 en 40 jaar over het algemeen bijna niemand stilstaat bij zijn eigen overlijdenswensen, terwijl deze zeer eenvoudig zijn in te vullen. Op internet zijn vele voorbeelden te vinden van uitvaartwensen. In de reiswereld is er de slogan: 'maak van thuisblijvers geen spoorzoekers'. Een slogan over de dood zou kunnen zijn: 'uitvaartwensen zijn een leidraad voor nabestaanden'. Bij overlijden zou het mooi en fijn zijn voor familie en nabestaanden als de laatste wensen van de overleden dierbare gerealiseerd kunnen worden.

Mocht je nog steeds denken dat de kans op overlijden op jonge leeftijd kleiner is ten opzichte van oudere mensen, dan heb je daar volkomen gelijk in. Het komt helaas toch vaak voor dat een jongere plotseling overlijdt en dan zonder dat bekend is wat eventuele uitvaartwensen zijn.

Ingrijpende beslissingen

Na overlijden komt de uitvaartverzorger vaak bij een familie die groot verdriet heeft om het plotselinge heengaan van een jong persoon in het gezin of de familie. In een hele korte periode moeten er dan ingrijpende beslissingen worden genomen. Uiteraard weet een uitvaartondernemer na een gesprek met een gezin/familie wat er gedaan moet worden om het afscheid op een waardevolle manier te laten plaatsvinden. Het zou voor nabestaanden echter een lastenverlichting zijn als de uitvaartwensen bekend zijn, zodat zij meer ruimte hebben om te kunnen rouwen en de uitvaartondernemer de uitvaartwensen van de jong overledene kan uitvoeren.

 

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Simon de Boer op 21 jun. 2019 10:28
"Volkomen mee eens Dick👍"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje