Terug naar overzicht

Uitvaartwensen als leidraad

14/05/2021
Dick de Waard
Delen:
Uitvaartwensen als leidraad

Onlangs kreeg ik het verzoek als uitvaartconsulent om contact op te nemen met een echtpaar dat hun uitvaartwensen graag wilde bespreken. Tijdens het telefonisch onderhoud welke ik had met deze mensen bleek dat zij erg nerveus waren om dit gesprek aan te gaan. Zij waren in de veronderstelling dat zij tijdens het gesprek min of meer gedwongen zouden worden om bepaalde keuzes te maken die vastgelegd zouden worden op papier.

Zelf heb ik eerst rustig alle bezwaren aangehoord en toen aangegeven dat ik geheel onafhankelijk in gesprek zou gaan met hen, hun eigen wensen zou respecteren en daar waar nodig adviezen zou geven. Het was een vrij lang telefoongesprek en uiteindelijk is de afspraak gemaakt.

Een openhartige conversatie

Op aangegeven dag en tijdstip was ik keurig op tijd aanwezig. Alle papieren inclusief verzekeringen lagen al op de grote tafel. Ik heb direct aangegeven dat ik alle tijd voor hen had en eerst onder het genot van een kopje koffie wat algemene dingen zou bespreken. Al snel hadden wij een bijzonder gezellige en openhartige conversatie.
Op een gegeven moment heb ik mijn iPad tevoorschijn gehaald en gaf ik aan dat ik aan de hand van een vragenlijst alles zou bespreken t.a.v. de uitvaartwensen van beiden. Indien zij vooraf dringende vragen hadden zou ik deze als eerste behandelen.
De heer en mevrouw gaven aan dat zij vele vragen hadden, maar ervan uitgingen dat deze allemaal aan bod zouden komen.

Toch bleek al snel dat als zij hadden aangegeven wat zij het liefst zouden wensen bij hun uitvaart, telkens de vraag naar boven kwam wat anderen zouden vinden van hun beslissing. Ik heb bij beide kunnen aangeven dat het om hun wens gaat en niet van de ander. Wel heb ik voorgesteld dat zij na ontvangst van de door hen aangegeven wensen, deze ook met de kinderen zouden bespreken.

Een leidraad voor de nabestaanden

Aangekomen bij de rouwkaart hadden zij een hele lijst met namen die allemaal een kaart moesten ontvangen. Toen ik aangaf dat het er ook veel minder konden zijn over 30 jaar moesten zij wel lachen. Het valt mij namelijk op dat mensen tijdens een gesprek over de uitvaart ervan uitgaan dat zij ieder moment zouden kunnen overlijden en hun wensen daar ook op aanpassen.

Nadat wij alle punten hadden besproken gaven beide aan erg blij te zijn met dit plezierige en ontspannen gesprek. Ik heb aangegeven dat de uitvaartwensen van beiden digitaal of per post worden toegestuurd en dat dit in geen geval betekent dat er na overlijden geen aanpassingen kunnen worden doorgevoerd, maar dat deze uitvaartwensen een leidraad zijn voor de nabestaanden die de uitvaart gaan regelen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje