Terug naar overzicht

Een mooi afscheid hoeft niet duur te zijn

04/01/2016
Gijsje Teunissen
Delen:
een mooi afscheid hoeft niet duur te zijn

'Een mooi afscheid hoeft niet duur te zijn', lees je dagelijks in de krant of hoor je op de radio. Ik ben het er zeker mee eens. Er zijn tegenwoordig zo veel mogelijkheden waardoor je warm afscheid van je dierbare kan nemen, zonder veel geld uit te geven.

Kijk goed waar jouw behoeftes liggen

Er is een enorme keuze aan laatste omhulsels; het rouwvervoer breidt met de week uit met weer een bijzonder vervoersmiddel en afscheid ‘vieren’ kan tegenwoordig overal. Niets mis mee, maar kijk even waar jouw behoeftes liggen. Misschien wil je wel het laatste huisje - de kist - zelf maken. Hoe mooi kan dit zijn? Sommige mensen zijn er zelfs al vóór hun dood mee bezig. Bij anderen maakt de familie in een nacht een prachtige kist. Dat je tegenwoordig niet meer in een kist hoeft, moge duidelijk zijn. Ook hier zijn de keuzes immens; vilten, quilten, naaien, beschilderen, noem maar op. En er is iemand, die dit heeft bedacht. Ook hier is zelf doen natuurlijk het mooiste. Voor de laatste keer hard werken en iets bijzonders voor je geliefde maken, hoe mooi kan dit zijn.
Mijn man bijvoorbeeld vond het meest intense tijdens de uitvaart van zijn moeder, dat hij haar zelf in onze eigen auto naar de kerk en begraafplaats reed. Geflankeerd door zijn broers en zussen reed hij de auto behoedzaam door het dorp naar haar laatste rustplaats bij mijn schoonvader. Haast glunderend zat hij achter het stuur.
Een andere familie maakte ik helemaal blij door uit te zoeken in welke auto Pim Fortuyn zijn laatste tocht maakte. Zij wilden hun dierbare in precies dezelfde auto naar Crematorium Driehuis Westerveld rijden, want daar lag het graf van hun idool. Deze keuze is natuurlijk vele malen duurder dan je eigen auto, maar als dit je grootste wens is, dan kan je bijvoorbeeld ergens anders minder geld uitgeven. Zo was hier de borrel na de plechtigheid thuis.

Afscheidsviering in een vertrouwde omgeving

Vanaf 2016 kan je in Driehuis Westerveld zelfs nog meer geld uitsparen als je de overledene zonder plechtigheid en koffiekamer alleen maar brengt en het afscheid en de koffie of borrel thuis plant. Deze keuze is er al in veel crematoria en hiermee zijn de mogelijkheden van de plek voor een afscheidsviering enorm geworden.
Bijna elke school, voetbalclub, verenigingsgebouw zet tegenwoordig zijn deuren open voor een afscheidsviering van zijn leerling, lid of anderszins betrokkene. Dat de cateringkosten hier meestal ook lager zijn moge duidelijk zijn. Als ik deze mogelijkheden bij familie opper, hoor ik meestal: geld maakt niet uit. Misschien is dat ook zo en kan je het betalen, maar toch wil ik altijd graag deze keuzes aangeven. Het gaat niet altijd om het geld, maar om het intense gevoel. Als je de kist maakt, ben je namelijk al met rouwverwerking bezig, je doet daadwerkelijk iets voor je lief. En hoe mooi is het om voor het overlijden van een juf of meester, leerling of de conciërge in de school bij elkaar te komen. En dan bedoel ik niet een herdenking, maar echt een afscheid rondom de overledene. Voor de laatste keer samen in de vertrouwde omgeving zijn. De plek die heel bekend en eigen is voor iedereen.

Jouw unieke afscheid

Denk na over je afscheid, liefst op tijd, als de eindstreep in zicht is. In alle vrijheid en veiligheid kan je dan je keuzes maken en zelf alle mogelijkheden bekijken en onderzoeken. Kies niet omdat het zo hoort, of altijd al zo was, maar omdat het jouw keuze is. Jouw unieke afscheid. Ga zoals je geleefd hebt, zodat iedereen jou ook in je afscheid herkent.

Gerelateerde blogs van Gijsje

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Gijsje Teunissen op 27 jan. 2016 14:43
"Hallo Petra, dank, dank voor je lieve woorden. Het is inderdaad belangrijk om in de jungle van de uitvaart te laten zien, hoe warm en liefdevol een afscheid kan zijn. De laatste jaren zijn er zoveel aanbiedders bijgekomen in de uitvaartwereld, zelfs de uitvaartleiders weten niet alles. Dan is het fijn als wij met open dagen, inloopspreekuren en natuurlijk op deze site van RememberMe.nl, collega's (die toch ook altijd even binnen wippen) en de families kunnen helpen hun eigen afscheid vorm te geven. Het aanbod aan helpende handen en luisterende oren is mega, ze moeten alleen gevonden worden. Laten we doorgaan met het zoeken en aanbieden van deze collega's, en nog eens..... een uitvaart moet niet duur zijn, je moet alleen de keuzes maken, waar je het geld aan uit geeft. liefs Gijsje"
Reactie van Petra Kuperus op 25 jan. 2016 14:44
"Hallo Gijsje, Mooi verhaal. Mensen weten nog te weinig over de vele mogelijkheden die er zijn. Ik ga binnenkort aan de weg timmeren om in mijn omgeving, Alphen aan den Rijn, om het beroep van ritueelbegeleider bekend te maken. Dit door middel van open avonden voor zowel uitvaartverzorgers als 'gewone' mensen. Daarmee hoop ik ogen en oren te openen voor de vele mogelijkheden die wij kunnen bieden. Succes met je werk, ik blijf je volgen. Je bent heel inspirerend voor mij. Petra Kuperus"

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje