Terug naar overzicht

Mijmeringen over mijn afscheid...

21/09/2016
Gijsje Teunissen
Delen:
Mijmeringen over mijn afscheid...

En als de klok luidt
Bouw dan e
en mooi feest voor mij
Zo eentje d
ie doorgaat
Doorgaat voor altijd

De muziek klinkt uit de radio. Terwijl ik koffiedrink, luister ik naar de tekst en denk: hoe zou ik het doen? Ik kan wel zo enthousiast praten en schrijven over een mooi afscheid, maar... Hoe zou ik het doen? De tekst van Diggy Dex en JW Roy klinkt mij als muziek in mijn oren. Ik heb altijd al gezegd dat mijn leven een groot feest is en dat mijn afscheid geen droevige gebeurtenis moet zijn, maar de spiegel van mijn leven. Dus een afscheidsFEEST!

Woorden en muziek

Bij een feest denken mensen - net als bij het afscheid - na over de woorden die zij zeggen. Daarbij mag best een onhebbelijkheid benoemd worden, vind ik. Want die hebben we toch allemaal? Ook over de muziek wordt bij een feest, net als bij het afscheid zorgvuldig nagedacht. Voor mij is muziek heel belangrijk en raakt mij tot diep in mijn ziel. Boven de vleugel, op de muur van mijn woonkamer, heb ik geschreven:

Music was my first love

en bij de foto van mijn liefje staat:

and you will be my last

Muziek is mij met de paplepel ingegeven en zal waarschijnlijk het laatste zijn wat ik hoor. Hopelijk met de stem van mijn liefje die fluistert: 'ik hou van jou.'

Finale Parlando

Wisten jullie dat muziek woorden versterkt? Woorden die je met muziek verbindt, dwarrelen als sterrenstof door je lichaam, nestelen zich in elke vezel van je lijf en raken je hart… Vandaar dat ik voor mijn afscheid de Finale Parlando heb bedacht: de laatste gesproken woorden onder begeleiding van muziek. Het is voor iedereen toegankelijk, ook al kan je niet mooi zingen. Misschien kan je nu al een wens, of een laatste boodschap, voor je dierbaren opnemen en muziek erdoor heen laten weven. Je dierbaren zullen later blij zijn als zij na je overlijden nog zo af en toe jouw stem kunnen horen.

Herinneringen

Tegenwoordig worden bij een afscheid vaak beelden uit het leven geprojecteerd. Bij het zien van de beelden komen bij iedereen de herinneringen weer naar boven. Menig foto zal een lach op het gezicht van de aanwezigen toveren. En dat mag. Lachen en huilen liggen in deze periode van je leven heel dicht bij elkaar.

Originele uitvaartcatering

Denk eens na over de consumpties bij je (afscheids)feest. De tijd van koffie met cake is bijna voorbij. Vaak wordt er bij de koffie een lekkernij - waar de overledene gek op was - geserveerd, of misschien zelfs wel een wijntje met lekkere hapjes. Dat zou mijn keuze zijn. Spaans georiënteerd zoals wij de laatste jaren zijn, mogen de tapashapjes bij mijn afscheid echt niet ontbreken.

En dan de dragers …

Weten jullie wat een grote wens van mij is bij mijn afscheid? Ik wil door zes swingende mannen op schouders gedragen worden, begeleid door een Dixieland-bandje. Natuurlijk ben ik grote voorstander van dragen door de eigen familie en gun ik het mijn kinderen en vrienden om mij te dragen, als zij dit willen. Maar ik geloof niet, dat zij dit zo swingend kunnen doen als onze donkere medemensen, die volgens mij al in de baarmoeder mee swingden met hun moeder en zo het ritme in hun DNA hebben mee gekregen. En geloof het of niet, met het organiseren van mijn jubileumfeest '10 jaar Charon' kwam ik ze tegen: De Wi-Kan-Doe dragers uit Rotterdam.

Dansen

Op het Charonfeest kreeg ik dan ook een inkijkje in mijn eigen uitvaart: de dragers droegen ‘mijn’ mandje met prachtige doeken de feestruimte in. Wiegend en swingend zongen, dansten en mijmerden zij mij door de ruimte. Zo ontroerend, zo bijzonder en zo respectvol - en helemaal vanuit hun hart. Ik werd er emotioneel van toen zij de baar neerzetten en met hun handen op elkaars schouder heel beschermend een Surinaams wiegenliedje leken te zingen. 

Mijn gasten waren het met mij eens, zo zou het veel vaker moeten. Volg je hart. En denk niet, dit hoort hier niet, te opzichtig, te vreemd. Vier je eigen leven en sluit het ook zo af, op je eigen wijze.

Je eigen uitvaart

Met al mijn mijmeringen, hebben jullie nu een inkijkje gekregen in mijn afscheid. Maar hebben jullie het al geregeld? Opgeschreven en gedeeld met je familie, vrienden? Organiseer eens een gezellige dag met familie en vrienden en praat over jullie afscheid, een middag met ‘diepgang’. Proef de lekkerste afscheidshapjes, luister naar liedjes die jouw afscheid zullen omlijsten. Vind vooral niets te gek en volg je hart.

Voor de eindstreep

Een kleine tip: kijk naar de film van dokter Swaab over UITBURGEREN… De film laat zien hoe belangrijk het is om bij leven over je eigen afscheid na te denken en het liefst al voordat de eindstreep in zicht is. Als je nog gewoon over je afscheid na kan denken. Dan kan je er nog grapjes over maken en is het niet zo pijnlijk. Kan je je wensen met elkaar delen, discussiëren en uitwerken.

Lieve mensen, ik wens jullie nog een lang, gelukkig en gezond leven. Blijf genieten van het leven en je dierbaren maar vergeet de dood niet… Hij vergeet jou zeker niet!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje