Terug naar overzicht

Afscheid brengt verdriet... Maar ook rijkdom

13/07/2016
Moniek van Mens
Delen:
Afscheid brengt verdriet... Maar ook rijkdom

Ik ben op bezoek bij een ernstig zieke vrouw en haar man. Samen vertellen ze dat de vrouw, Marjoleine, tumoren in haar hoofd heeft. Haar perspectief bestaat uit spoedig overlijden, voorafgegaan door hevige pijnen en epileptische aanvallen. Ze is erg ziek en voelt zich beroerd en verdrietig...

De juiste snaar raken

Samen zetten ze hun schouders eronder en in samenspraak met mensen van de levenseindekliniek is het traject naar euthanasie in werking gezet. Gérard en Marjoleine bereiden, behalve de euthanasie, ook de afscheidsbijeenkomst en de begrafenis voor. Vandaar dat ik ben uitgenodigd. Ze hebben enige tijd geleden twee graven gekocht op een natuurbegraafplaats. Dat geeft richting. We geven met elkaar vast vorm aan het één en ander. Hun ideeën lopen op sommige punten uiteen. Ze zijn erover in gesprek, eerlijk, zonder elkaar te sparen. We weten met elkaar de juiste snaar te raken. Ik beschouw het als een eer mijn bijdrage te kunnen leveren en vind het heel bijzonder in deze intimiteit van de laatste momenten te mogen binnentreden.

Samen het afscheid tegemoet gaan

Ziek zijn en doodgaan. Het overkomt je zomaar. Net als het partner zijn. Ik realiseer me weer eens dat er veel kracht, moed en liefde voor nodig is om die partner te zijn van iemand die geplaagd wordt door pijn en die spoedig zal sterven. Samen het afscheid tegemoet gaan. Degene die sterft gaat een onbekende reis maken. Degene die achterblijft ook.

De laatste dagen

Als Gérard mij uitlaat raken we opeens verwikkeld in een bijzonder gesprek. Hoe breng je die laatste dagen door? Met leven nu het er nog is. Met prozaïsche zaken van alledag. Geen ontkomen aan medicijnen, moeizaam eten, drinken, de juiste houding in bed zoeken. Hoofdpijn, gordijnen open, gordijnen dicht. En ook poëzie. De laatste vanzelfsprekendheid van het samenzijn. De tedere, intense laatste aanrakingen.

De geur van de bloeiende roos waait door het openstaande raam van Marjoleine’s kamer. Laatste keer favoriet celloconcert luisteren. Laatste glimlach, laatste traan. Afscheid brengt verdriet, eenzaamheid, samenzijn en rijkdom.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje