Terug naar overzicht

Hoe kies je de juiste gedenksteen? Vijf tips

18/12/2018
Redactie
Delen:
de juiste gedenksteen

Het vinden van de juiste gedenksteen kan lastig zijn. Ga je voor klassiek of toch voor modern? En welk materiaal? De mogelijkheden zijn enorm en dat kan overweldigend zijn. Daarom geven wij wat tips voor het vinden van de juiste gedenksteen.

De wens van de overledene

Er is op dit gebied ontzettend veel mogelijk en dat zie je als je over een moderne begraafplaats loopt. Het is allang geen kaarsrechte rij met kruisen en gedenkstenen meer, integendeel zelfs: een gedenksteen heeft tegenwoordig een veel persoonlijkere connectie met de overledene. En dat is meteen een eerste tip om rekening mee te houden. Wat voor persoon was de overledene? Bescheiden of uitbundig? En wellicht had hij of zij bepaalde hobby's die terug kunnen komen in het monument. Als de overledene bepaalde wensen heeft opgesteld dan is het natuurlijk makkelijk, maar vaak is dat ook niet het geval. Dan komt het van pas om terug te denken en je te verplaatsen in de persoon. Wat zou hij of zij gewild hebben?

De begraafplaats

Er zijn enorm veel verschillende begraafplaatsen in Nederland met allemaal hun eigen unieke kenmerken. Soms willen ze een bepaalde stijl ook terug laten komen in de monumenten en geven ze de voorkeur aan een selecte vorm van materialen en stijlen. Op veel natuurbegraafplaatsen is het zelfs vaak zo dat er helemaal geen monument geplaatst wordt. In plaats daarvan wordt het graf gemarkeerd met een natuurlijk element als een steen of een geplante boom. Soms krijgen de nabestaanden de coördinaten, zodat de plek in ieder geval terug te vinden is. Daarentegen zijn er ook genoeg begraafplaatsen waar er geen of weinig eisen aan de grafmonumenten gesteld worden. Hier heb je de vrijheid om zowel qua materiaal als ontwerp het monument uit te kiezen wat jij voor ogen hebt.

De stijl en het materiaal

De traditionele grafsteen die gehouwen is uit graniet of een andere natuursteen is natuurlijk nog steeds een optie, maar er zijn tegenwoordig enorm veel andere materialen en stijlen die steeds meer terrein winnen. Zo zijn er heel moderne, strakke ontwerpen die interessante materialen met elkaar combineren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een combinatie van glas en roestvrij staal? Op dit gebied is er ontzettend veel innovatie en er worden voortdurend nieuwe ontwerpen en materiaalkeuzes bedacht. Belangrijk hierbij is dat de materiaalsoort bestand is tegen alle weersinvloeden.

De juiste maker

Uiteindelijk komt het maken van een passend grafmonument neer op een gezonde dosis vakmanschap, oog voor detail en een zekere mate van kunstzinnigheid. En dat gedeelte ligt natuurlijk bij de maker die het monument uiteindelijk gaat vervaardigen. Niet iedere leverancier heeft dezelfde stijl of werkt met dezelfde materialen. Bedenk dus eerst waar je precies heen wil qua stijl en materiaalkeuze. Vanuit die keuzes kun je dan vervolgens zelf gaan zoeken, of je laat je uitvaartondernemer een selectie aan je voorleggen. Een professionele vakman zal er zorg voor dragen om eerst een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jouw wensen voordat hij begint met het vervaardigen van het monument.

Neem de tijd voor het kiezen van de juiste gedenksteen

Ons vijfde en laatste advies in dit stukje is misschien wel het meest belangrijk. Het organiseren van een uitvaart kan veel werk met zich meebrengen in een tijd waar er op emotioneel gebied enorm veel op je afkomt. Het grafmonument is natuurlijk een belangrijk onderdeel, maar dit kan op een later tijdstip ook nog geregeld worden. Laat alles rustig op je afkomen, doe inspiratie op en neem contact op met meerdere makers of ontwerpers voordat je een beslissing neemt. Uiteindelijk moet je het vinden van de juiste gedenksteen geheel zien als een persoonlijk, creatief proces dat niet over één nacht ijs hoeft te gaan. Je zult zien dat dit ten goede komt aan het eindresultaat.

Als je op zoek bent naar leveranciers van grafstenen dan bieden wij op onze website een heel uitgebreid en gevarieerd aanbod. Mocht je daar hulp bij nodig hebben dan kun je ons daar uiteraard altijd over bellen of mailen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje