Terug naar overzicht

Rouwen op de werkvloer: tips en adviezen

21/01/2019
Redactie
Delen:
Rouwen op de werkvloer

Je hebt een aantal dagen, weken of misschien wel maanden thuis gezeten vanwege het overlijden van een dierbare. Toch breekt een keer dat moment aan dat je weer aan het werk moet. Hoe lastig het ook te geloven is: het zetten van deze stap zal niet alleen voor je werkgever, maar ook voor jou goed zijn. Je kunt jezelf langzaam weer wat (kleine) doelen gaan stellen en hierin een stukje afleiding vinden. Maar het rouwen gaat wel door, ook op de werkvloer. Om te zorgen dat je jezelf niet voorbij loopt in dit proces, hebben wij een aantal tips voor je opgesteld die je helpen bij het rouwen op de werkvloer en bij jouw terugkeer op het werk.

Bepaal van te voren hoe jij wilt dat mensen je op de werkvloer benaderen...

De ene wil heel graag zo nu en dan praten over zijn of haar gevoelens op de werkvloer, terwijl de ander het juist prettiger vindt om het strikt zakelijk te houden. Bepaal voor jezelf wat je fijn vindt. Wil je bijvoorbeeld graag regelmatig een gesprek met iemand om te praten over deze heftige gebeurtenis? Geef dit aan! Wil je dat mensen je niet continu benaderen met de vraag hoe het met je gaat? Laat dit dan ook weten. Als je zelf goed in kaart hebt gebracht hoe jij wilt dat er met jou om wordt gegaan, dan is de kans het grootste dat je je sneller weer op je gemak gaat voelen op de werkvloer.

... En bespreek dit met je leidinggevende

Het -letterlijk en figuurlijk- zetten van die eerste stap naar het kantoor is al lastig genoeg. Het laatste wat je wilt is vervolgens ook nog eens aan iedereen uitleggen hoe je je voelt en wat je van hen verwacht. Ga eens apart zitten met jouw leidinggevende en bespreek met hem of haar wat je van je collega's wel of juist niet verwacht als het gaat om rouwen op de werkvloer. Het is dan aan jouw leidinggevende om dit te communiceren naar de mensen binnen het bedrijf. Fijn, want zodoende hoef jij je niet druk te maken over wat mensen van je zullen denken en hoe ze iets zullen oppakken.

Een aantal uur werken is ook werken: bepaal je eigen tempo

Houd in je achterhoofd dat een aantal uur werken ook werken is. Iemand die rouwt, ervaart inspanningen vaak heftiger dan iemand die niet met een sterfgeval te maken heeft gehad. Een aantal uur werken kan voor jou dus aanvoelen als een zware werkdag van acht uur. En nee, dat is helemaal niet erg. En nee, het is ook niet erg om dit aan te geven en hierin je grenzen te bepalen. Doe dit uiteraard wel altijd in goed overleg. Bespreek met je leidinggevende wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard kan het ook zo zijn dat je het prettig vindt om wel hele dagen te werken. Dat is per persoon en situatie weer verschillend. Probeer voor jezelf na te gaan waar je je fijn bij voelt en houd hier zo veel mogelijk rekening mee.

Pak de dingen op waar je positieve energie van krijgt. De rest komt later wel

Als je iets niet kunt gebruiken in deze situatie, is het wel negatieve energie. Moest jij 'vroeger' bijvoorbeeld ook klanten bellen in je functie, maar werkte dit best wel op je zenuwen? Kies er dan voor om niet meteen te starten met deze taak als dat kan. Maak voor jezelf eens een lijstje met taken die je het allerliefste doet op de werkvloer. Bespreek dit vervolgens met je leidinggevende en geef aan dat je het fijn zou vinden om met de taken op dit lijstje te starten. Op deze manier zorg je ervoor dat je positieve energie tot je neemt. En dat kun je vast wel gebruiken! Uiteraard moet je ook weer een keer aan de slag met de meer lastige taken. Doe dit stapsgewijs en bouw het rustig op als dit mogelijk is.

Las 'rustmomentjes' voor jezelf in

Misschien is het heel verleidelijk om meteen uren aan een stuk in je mailbox te duiken en alle onafgehandelde mails te gaan beantwoorden. Of misschien heb je het idee dat je je na deze lange tijd van absentie opeens heel erg moet bewijzen. Toch raden we het je af om meteen uren aan een stuk intensief bezig te zijn met werk. Tuurlijk, als het voor jou werkt om een hele dag op kantoor te zijn, dan is dat prima. Het kan echter heel fijn zijn om gedurende deze dag een aantal rustmomentjes in te lassen, al zijn het maar momentjes van vijf minuten. Dan kun je bijvoorbeeld even een klein blokje omlopen, of even gaan kletsen met die ene collega waar je je zo fijn bij voelt.

Bepaal voor jezelf met welke collega's je jouw gevoelens wilt delen

Je weet wel: die ene collega van de sales, waar je eigenlijk helemaal niet zo een geweldige band mee hebt. Is het wel zo verstandig om je gevoelens met hem te delen als hij hier naar vraagt? Dat is iets waar je goed over na moet denken. Het delen van je gevoelens is iets heel intiems en het is belangrijk dat er vertrouwelijk met jullie gesprekken wordt omgegaan. Denk eens goed na: aan welke mensen hecht je eigenlijk de meeste waarde binnen de vier kantoormuren? Kies er bijvoorbeeld voor om enkel hen te betrekken bij het rouwen op de werkvloer. Dan weet je zeker dat de informatie in goede handen is.

Rouwen op de werkvloer begint met het accepteren dat je tijd nodig hebt

En hoe veel tijd jij nodig hebt, dat kan alleen jij bepalen. Dat is namelijk een gevoelskwestie welke heel persoonlijk is. Je zult snel genoeg merken als je jouw eigen grenzen overschrijdt. Doordat je sneller geïrriteerd bent bijvoorbeeld, of doordat je opeens onverklaarbare fouten gaat maken. Accepteer dat je tijd nodig hebt en je echt niet binnen drie weken weer 'die gekke en leuke collega' bent zoals voorheen. Je hebt iets heel heftigs meegemaakt en dit zul je een plekje moeten geven. Ook op de werkvloer. Investeer dusdanig veel tijd in je werk dat je ook nog genoeg tijd hebt om te rouwen. Alleen dan zul je een gevoelsmatige balans vinden die bij je past. En als je die eenmaal gevonden hebt, dan beloven we je: dan zul je snel stapjes vooruit zetten. Misschien langzaam en in geheel eigen tempo, maar onthoud: elk stapje is weer een stap in de goede richting. En dat is het aller-, allerbelangrijkste.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje