Terug naar overzicht

Steeds vaker socialmedia-acties rondom uitvaart en rouw

20/12/2016
Redactie
Delen:
crowdfunding rondom uitvaart en rouw

De laatste tijd zien we dat socialmedia-acties en crowdfunding steeds vaker worden ingezet rondom uitvaart en rouw. Mensen zetten bijvoorbeeld crowdfundacties op om een afscheidsceremonie te financieren. Facebook wordt vaak gebruikt om voorwerpen terug te vinden die mensen doen herinneren aan overleden dierbaren. Zo probeert Dylan Moison (19) uit Goes de ketting van zijn overleden vader terug te krijgen. Hij heeft een bericht op Facebook gezet en krijgt veel steun.

Op deze foto's is de gouden ketting goed te zien.

Twintig jaar gedragen

“Sinds de begrafenis van mijn vader draag ik zijn ketting, ik heb hem niet meer afgedaan”, zegt Dylan tegen Omroep Zeeland. Op vrijdagavond 16 december 2016 trokken dieven het gouden sieraad van Dylans nek, tijdens een concert in het Sportpaleis in Antwerpen. Het is een gouden schakelketting met daaraan vijf letters: de M, R, S en twee D’s. De eerste letters van de namen van zijn drie zussen, zijn moeder en hemzelf. Zijn vader heeft de ketting twintig jaar gedragen. Hij wilde dat Dylan de ketting zou krijgen wanneer hij zou overlijden. De ketting is daarom van enorm grote waarde voor Dylan. Via een oproep op Facebook probeert hij het sieraad terug te vinden. Wij hopen dat hij hem snel weer om zijn nek kan hangen. Twee gelijksoortige oproepen via Facebook hebben aangetoond dat het op deze manier kan lukken. Saya Tomioka uit Los Angeles heeft bijvoorbeeld een foto van haarzelf met haar overleden vriend gevonden die een onbekende fotograaf had gemaakt.

Onbekende fotograaf

Saya verloor haar partner Griffin tijdens de brand in het pakhuis in Oakland. Nadat ze het slechte nieuws hoorde, was ze ontzettend verdrietig. Eén herinnering aan haar geliefde bleef steeds terugkomen. In 2015 bracht ze samen met hem voor het eerst een bezoek aan Times Square. “Ik herinner me dat ik tranen in mijn ogen kreeg omdat ik de stad zo mooi vond. We zoenden elkaar en een onbekende fotograaf legde het moment vast. Hij liet ons de foto zien, maar ik weet niet hoe hij heet”, schrijft Saya in een bericht op Facebook. Met behulp van dat bericht probeerde ze de fotograaf te vinden. Dit lukte. Het bericht werd vierhonderd keer gedeeld en duizenden mensen liketen het. Hierdoor zag de fotograaf het ook. Hij nam contact op met Saya en stuurde haar de foto. Ze is hem ontzettend dankbaar, schrijft ze op Facebook. Hij heeft hun liefde voor altijd vastgelegd.

Fiets terug

De Engelse James had ook geluk dankzij een bericht dat zijn moeder op Facebook had geplaatst. Zijn fiets was gestolen. Hij had hem ooit gekregen van zijn vader die een jaar geleden was gestorven. De jongen was ontroostbaar toen hij zag dat de fiets niet meer in de tuin stond. Zijn moeder vroeg via Facebook of de daders de fiets terug wilden geven, omdat haar zoontje erg verdrietig was. De oproep werkte. James kreeg de fiets en daarmee de dierbare herinnering aan zijn vader terug.

Crowdfunding rondom uitvaart en rouw

Wij zien dat mensen websites en sociale media ook inzetten om een uitvaart te kunnen financieren. Zo zette Emma de stichting ‘Vrienden van Emma’ op. Met behulp van een crowdfundactie op haar website wilde ze zo’n zesduizend euro inzamelen voor haar uitvaart. Ze hoorde in augustus dat ze uitbehandeld was voor kanker. Een verzekering voor een uitvaart had ze niet en daarom besloot ze een stichting, voor haarzelf en voor anderen in dezelfde situatie, op te zetten. Dit was een groot succes. Uiteindelijk haalde ze meer dan vijftigduizend euro op. Hiervan kan de uitvaart van Emma en van zeven anderen betaald worden.

Helpen en steunen

Ook de uitvaart van de 13-jarige Tyrone Unsworth is dankzij crowdfunding gefinancierd. De jongen werd gepest vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Hij kon er niet meer tegen en pleegde zelfmoord. Zijn familie kreeg veel steun via social media en er werd gevraagd om donaties voor zijn afscheid. Ruim twintigduizend Australische dollar werd ingezameld. Hierdoor kreeg de jongen een mooie en passende uitvaart. Via social media en crowdfunding kan er dus veel bereikt worden. Wij vinden het mooi te zien dat mensen elkaar via Facebook, Twitter, YouTube en andere websites kunnen helpen en steunen in moeilijke tijden. Wat vinden jullie van social media en crowdfunding rondom uitvaart en rouw? Laat het in een reactie hieronder weten. Bronnen: Lindanieuws, Omroep Zeeland, Daily Mail

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje