0
Terug naar overzicht

Wanneer komt oma weer terug?

18/09/2015
Redactie
Delen:
praten met je kind over de dood

Als iemand overleden is stellen kinderen eerder praktische vragen dan dat ze over hun gevoelens praten. Vragen als: ‘Wanneer komt oma weer terug?’ of ‘Hoe is het om in een kist te liggen?’, zijn totaal niet vreemd voor een kind. Hoe kun je nu het beste praten met je kind over de dood? Het beste is om heel normaal op vragen te reageren. Praat erover, neem er de tijd voor en geef ruimte aan de vragen en emoties van een kind. Hieronder meer tips hoe je om kunt gaan met vragen van een kind.

Praten met je kind over de dood als het vragen heeft: 7 tips

  • Luister goed naar een kind zodat je goed begrijpt wat ze bedoelen.
  • Laat het ook gewoon weten als je een antwoord op een vraag niet weet.
  • Maak je niet te veel zorgen of het antwoord helemaal klopt. Het gaat er vooral ook om dat je aandacht geeft aan je kind.
  • Probeer ontspannen over te komen. Als je ongemakkelijk overkomt kan het de indruk wekken dat het een onbespreekbaar onderwerp is.
  • Probeer zo snel mogelijk te reageren als een kind ernaar vraagt. En hou in gedachten dat de spanningsboog van een kind kort is. Beter een aantal korte gesprekken dan een lang gesprek. Probeer het gedoseerd uit te leggen.
  • Wees duidelijk in je antwoorden en in je taalgebruik. Ga niet om de hete brij heen draaien. Gebruik simpele taal die past bij de leeftijd van het kind.
  • Onthoud tot slot dat het niet erg is als een kind ziet dat je verdrietig bent om iemands dood. Bedenk dat ze daardoor begrijpen dat ze zelf ook verdrietig mogen zijn.

Kinderboeken

Er zijn vele boeken te vinden over de dood die speciaal geschreven zijn voor een bepaalde leeftijdscategorie. Ook daar kan een kind antwoorden vinden op vragen die het heeft. Je kan eventueel samen met je kind naar de bibliotheek of boekhandel gaan en een passend boek uitzoeken. Bron: www.dyingmatters.org, talking to children about dying.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje