0
Terug naar overzicht

Voor het eerst alleen op vakantie na een verlies

24/01/2023
Redactie
Delen:
Alleen op vakantie na een verlies

Voor het eerst alleen op vakantie na het verlies van je partner of reismaatje. Het is geen makkelijke stap, maar wel eentje die toch veel steun kan bieden. Hoe kom je over die drempel heen om zonder je vaste reispartner op reis te gaan en wat kun je eventueel ondernemen? Wij geven een aantal tips.

Creëer nieuwe herinneringen

Wanneer je je dierbare bent verloren en na een lange periode van rouw merkt dat de reislust weer toeneemt is het belangrijk om dit gevoel toe te laten. Alleen op vakantie na een verlies kan het markeerpunt zijn van een nieuwe periode, waarin je ook mooie herinneringen voor jezelf kunt creëren. Wellicht heb je de neiging om naar een vertrouwde plek te gaan waar jullie in het verleden samen heen gingen. Dat kan natuurlijk, zeker als je je daar prettig bij voelt. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om deze herinneringen te koesteren en een nieuwe plek te bezoeken. Zo creëer je nieuwe herinneringen, een nieuw begin waar je met een glimlach op terug kan kijken.

Alleen op vakantie na een verlies of met een buddy?

Het is tegenwoordig steeds gangbaarder om alleen je spullen te pakken en eropuit te trekken. Hele volksstammen backpacken: ze binden een rugzak om en kiezen een bestemming uit. Maar misschien klinkt leven uit een rugzak wat te heftig: een (rol)koffer voldoet ook prima. Wat meer luxe is immers ook niet verkeerd. Misschien ben je ook bang dat je weinig aanspraak zult hebben als je alleen op reis bent. Dat valt in de regel heel erg mee. In het guesthouse of de hotellobby vind je genoeg gelijkgestemden waarmee je een praatje kunt maken. Of je kunt op zoek gaan naar groepsactiviteiten zoals een stadstour of een kookcursus. Ook kun je wellicht van tevoren op zoek gaan naar een reisbuddy. Dat kan via een website als reismaatjes.nl, maar je kunt bijvoorbeeld ook eens in je persoonlijke omgeving rondvragen of iemand interesse heeft. Het voordeel van reizen met iemand waar je vertrouwd mee bent is dat je elkaar al goed kent. Tegelijkertijd kan het natuurlijk ook voordelen hebben om te gaan met iemand die je niet zo goed kent. Zo kun je misschien makkelijker over je gevoelens praten terwijl je samen een hechte, nieuwe vriendschap opbouwt.

Een groepsreis, eventueel met andere singles

Een ander idee is om eens te kijken naar de mogelijkheden van een leuke groepsreis. Ongeacht de bestemming zijn er heel veel aanbieders die dit soort reizen verzorgen. Je kan selecteren op dingen die jij belangrijk vindt: zoals leeftijd, fysieke activiteit of zelfs geloofsovertuiging. Maar het is ook een mogelijkheid om een reis te boeken met mensen die ook alleen zijn. Veel reisorganisaties bieden speciale singles-reizen aan, vaak ook nog binnen een gewenste leeftijdscategorie. Zo zorg je ervoor dat je in ieder geval altijd aanspraak hebt op reis en dat je tegelijkertijd heel veel nieuwe mensen leert kennen. Voor je het weet ontstaan er hechte vriendschappen.

Georganiseerde rouwvakantie

Misschien wil je graag alleen op vakantie na een verlies maar heb je ook behoefte aan professionele begeleiding. Dan kun je overwegen om een georganiseerde rouwvakantie te boeken. In Nederland zijn verschillende aanbieders die hierin voorzien, wanneer je 'rouwvakantie' googelt kom je al een heel eind. De mogelijkheden en bestemmingen zijn legio: zo kun je naar de Spaanse kust of Marokko. Rouw & ik op vakantie biedt je een rouwvakantie aan met lotgenoten. Die allemaal weten wat rouw is en met je doet. Ook op geheel onverwachte momenten. Op reis is iemand mee die je professioneel ondersteunt, en je volgt speciale activiteiten die je kunnen helpen bij de rouwverwerking. Een bijkomend voordeel van het boeken van een rouwvakantie is het feit dat het een reis in groepsverband betreft. Je groepsgenoten hebben allemaal een vergelijkbaar verhaal. Jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje, en daar kun je natuurlijk veel kracht uit putten.

Alleen op vakantie na een verlies en dan weer naar huis

Iedere mooie reis komt uiteindelijk weer ten einde. Wanneer je weer thuis bent is het fijn om iets te hebben om op terug te kijken. Zodoende kun je er op je vakantie voor kiezen een reisdagboek bij te houden, of wellicht zijn de foto's voldoende materiaal. Spreek na je vakantie iets leuks af met je familie of vrienden en laat ze zien waar je geweest bent. Uiteindelijk zul je merken dat deze eerste reis een positieve verandering teweegbrengt waar je veel aan hebt.

Delen:
RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje