Terug naar overzicht

Zeven tips om de zomer door te komen na een verlies

27/07/2018
Rita Meertens
Delen:
creatieve tips bij rouwverwerking

“Fijne vakantie”, zeggen mensen tegen elkaar zo aan het begin van de zomer. Zo ook tegen jou. Maar jij hebt zelf helemaal geen zin in de zomer, laat staan om vakantie te vieren. Want je dierbare (vader, moeder, partner of kind) is er niet meer.

Mensen zijn het misschien al lang vergeten van jou, want hun leven gaat gewoon door. Zij hebben zich verheugd op de vakantie, maar voor jou zal deze zomer voor altijd in je geheugen gegrift staan. Voor het eerst alleen op vakantie. Je hebt de keus: weggaan of thuisblijven. Als je voor het laatste hebt gekozen, dan heb ik een aantal tips voor je.

Deze creatieve tips bij rouwverwerking zijn alleen voor jou bedoeld, wanneer je net als ik, van mening bent dat wij allemaal ‘levenskunstenaars’ zijn. Ieder op onze eigen manier proberen we iets moois van ons leven te maken, met en zonder verlies, want helaas hoort dat laatste ook bij het leven.

We worden geboren en we gaan dood. En op het snijvlak van leven en dood ligt mijn passie en bevlogenheid.  Juist omdat ik zo van het leven hou, maar weet dat de dood hier ook bij hoort.

De kunst is om je hier en nu, in je huidige leven bewust van te zijn. Dan is het verdriet er niet minder om, want ik heb ook mijn ogen uit gehuild na het overlijden van een aantal dierbaren, die er nu niet meer zijn, want dat mag! Wat zeg ik, dat moet zelfs, omdat je het anders op zit te houden en dan komt het er ooit een keer uit, op een moment dat je het niet verwacht. Hier komen mijn tips:

1. Koop het boek The Artist’s Way van Julia Cameron

Dit boek heeft mij ook heel erg geholpen. In 12 hoofdstukken leert zij jou om je eigen inspiratie weer terug te vinden.

2. Ga elke dag schrijven, bij voorkeur in de ochtend

Koop een dummy, dat is een boek met lege bladzijden. Je kunt ze kopen in een boekhandel. Ik koop altijd de grootste maat. Schrijf elke morgen voordat je uit je bed stapt en met je dagelijkse taken begint drie bladzijden vol: met de hand, over alles wat er in je opkomt, waar je nu mee bezig bent en waar je over piekert. Hoe onzinnig of futiel dingen ook mogen lijken, schrijf het allemaal op. Want niemand hoeft het te lezen, alleen jij. Dit is geen schrijfoefening , het is een vorm van meditatie. Waarom is dit zo goed? Omdat je door het schrijven van de ochtendpagina’s allerlei piekergedachten van je afschrijft, zodat die je niet meer in de weg zitten. Welkom in de kring van ‘ochtendpagina’-schrijvers.

3. Neem jezelf mee uit voor een Kunstenaarsafspraakje

Doe dit zolang de zomer duurt, elke week een keer. Dat kan een bezoek zijn aan een museum, een leuke film of toneelstuk (Annie MG Schmidt, nu voor 35 euro per persoon) een dagje naar het strand, of ga gewoon een ijsje eten bij de Italiaan. En verwen jezelf met 3 bolletjes en veel slagroom. Doe het alleen (als een soort overwinning op jezelf).

4. Synchroniciteit

Wat is dat? We kennen het allemaal. Als de telefoon gaat weet je al wie er belt, of als je net de trein mist, kom je op het perron een oude klasgenoot tegen. Als je drie keer dezelfde persoon tegenkomt op een dag: spreek dan af en ga een kop koffie drinken, want er zit een bedoeling achter! Als je iemand probeert te bellen maar diegene neemt niet op, laat los en probeer het later nog eens. Grote kans dat hij of zij jou terugbelt met eenzelfde soort boodschap.

5. Ga schilderen met Aquatint

Je werkt op nat aquarel papier en je laat de verf vanuit de flesjes zo op je papier vallen. Kijk eens wat een mooi kleurenspel zich onder je handen ontvouwt! Daarna laat je het papier drogen (gaat wel snel in deze hitte) Geniet van het mooie schouwspel van verf en water die een weg zoeken tijdens het drogen... Het ultieme loslaten… doe het ook als een soort meditatie en laat bij elke druppel iets los van wat je niet meer wilt.

6. Maak een art journal

Begin met een klein boekje (Moleskin) en ga  het mooi versieren. Iedere bladzijde weer opnieuw. Met tekeningen van jezelf of van anderen, met foto’s, verf, alles wat je doet is goed. Maak er een soort herinneringsboekje van. Laat alle gebeurtenissen van afgelopen jaar er in terugkomen. Mooi als blijvende herinnering.

7. Ga iets doen wat je altijd al gewild hebt maar het tot nu toe niet hebt gedaan

Jij weet als geen ander dat je niet moet wachten tot later want veel te snel is er het einde. Ga bungyjumpen, parachutespringen op Texel, een wandeltocht maken in India. Weet je het nu nog niet? Laat je dan inspireren door de film ‘The Bucket List’. Ook een mooi moment voor jezelf en tevens een Kunstenaarsafspraakje.

Ik wens je een mooie zomer toe en sluit af met dit gedicht. Dit is ook een mooie oefening voor jezelf hoe kun je jouw verhaal verpakken in een gedicht?

Als het je lukt stuur hem op en we kunnen genieten en troost halen uit elkaars woorden. Tot volgende maand, met warme en kunstzinnige groet, Rita.

‘Open je hart voor het avontuur dat leven heet…’

Veeg de slaap uit je ogen

En laat los wat is geweest…

Ga op zoek naar wie je diep

Van binnen bent.

Kijk naar de grootsheid van

Je slapende vermogens en open je hart.

Durf jij de confrontatie aan te gaan

Met je eigen draken en monsters?

Om daarna weer met humor

Liefde en warmte, de weg terug te vinden naar je

eigen unieke zelf…

Open dan nu je hart en ga ervoor!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje