Terug naar overzicht

Wereldlichtjesdag

16/12/2015
Redactie
Delen:
wereldlichtjesdag

Ieder jaar wordt het gevierd; op de tweede zondag van december, om 19.00 uur in de avond (lokale tijd) worden er lichtjes aangestoken om kinderen die zijn gestorven te herdenken. Dat gebeurt op de gehele wereld, althans dat is de bedoeling. Als fotograaf en beeld-denker, kan ik me voorstellen dat beelden van de wereld bij nacht in een tijdsopname mooi kunnen zijn; een lint van licht dat over de aarde verschijnt. Enkel zichtbaar wanneer die lichtjes ook buiten worden aangestoken...  Maar omdat het in december niet overal warm is, gebeurt dit vooral binnenshuis.

Tijdens Wereldlichtjesdag worden kinderen die zijn overleden herdacht

Pas een aantal jaren ben ik bekend met de viering hiervan. Het bestaat ook nog niet heel lang; het is ontstaan in 1997 in Amerika. Op vele plekken in het land worden er bijeenkomsten gehouden, om mensen die een kind zijn verloren te laten voelen dat men niet alleen is in dit verlies. Dat de naam genoemd mag blijven van het eens zo geliefde kind. Dat er een lichtpuntje is in de donkere dagen rond kerstmis, waar het gemis soms extra gevoeld wordt.

De leegte die een kind kan achterlaten is groots

Ouders, grootouders, broers, zusjes en overige familieleden die nauw betrokken waren bij het kind, delen vaak mee in het verdriet. Dan is het fijn om die verbinding te mogen voelen op een speciaal moment als wereldlichtjesdag. De leegte die een kind kan achterlaten is groots. Want de puzzel is niet meer compleet. Wat valt je op als je naar een puzzel kijkt die een stukje mist? Juist, dat missende stukje. Zo is het voor een gezin waar een kind uit is weggevallen. De aandacht gaat voor hun gevoel naar dat lege plekje. Het is moeilijk om door te leven, om de draad weer op te pakken, terwijl het leven doorgaat.

Het samenkomen op wereldlichtjesdag kan troost bieden

Op een grotere schaal is er aandacht voor. Ik herdenk ieder jaar de tweeling die wij verloren zijn tijdens een zwangerschap in 2001, maar ook herdenk ik die vele kinderen waarbij ik aanwezig was om het afscheid te fotograferen. Wetende dat die familie troost mag putten uit het herinneren van het mooie afscheid in beelden, al hadden ze dit afscheid nooit gewenst... Dag Amy, Alex, Bas, Eefje, Evy, Enzo, Fleur, Guusje, Kelly, Lieke, Lente, Mart, Max, Naud, Noah, Philine, Quinten, Ruud, Sijmen, Thomas, Vin, Ylena en vele anderen!

 

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe.nl

Voor een afscheid met een gekleurd randje